Το άτυπο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή πριν από τις ευρωκάλπες για την ακρίβεια, επιβεβαίωσε τις διαφορετικές οπτικές και στρατηγικές αντιμετώπισης του προβλήματος. «Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», όπως χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την ακρίβεια παραδεχόμενος ότι αποτελεί «δύσκολο στοίχημα που χρειάζεται και χρόνο και συστηματική προσπάθεια».

Ζήτησε από τις Βρυξέλλες «να αντιτάξουν μια επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων» ως προς τις αθέμιτες πρακτικές των κολοσσών του εμπορίου και αναφερθείς στην πρόσφατη επιστολή προς τη Φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά». Επέκρινε την αντιπολίτευση που αμφισβήτησε την πρωτοβουλία αυτή λέγοντας: «Εσείς δεν ήσασταν ιστορικά κατά των μονοπωλίων; Τώρα μας ασκείτε κριτική αντί να συνταχθείτε με την πρόταση αυτή;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζοντας τον πήχη της αντιπαράθεσης ενόψει ευρωεκλογών. Αρνήθηκε τα επιχειρήματα περί «τιμών Σουηδίας και μισθών Βουλγαρίας» στη χώρα μας υπενθυμίζοντας ότι «μεταξύ 2015 και 2019 όταν η Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κράταγαν ομπρέλα και με το αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο μας έφεραν στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης», ενώ επιφύλαξε μια αιχμή για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με την Κωνσταντοπούλου και τον Βαρουφάκη. Να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής…», είπε, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αντιδρά από το έδρανό της και τον Πρωθυπουργό να της λέει: «Θα με αναγκάσετε να σας απαντήσω κι εγώ με καρδούλα…».

Ιδιαίτερα στάθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μειωμένο ή μηδενικό ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αυτό δοκιμάστηκε (Ισπανία) και «δεν πέτυχε». Κατά τον Πρωθυπουργό το μέτρο αυτό στοιχίζει 4 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο και 2,4 δισ. για κάθε επόμενο χρόνο, ενώ όλα μαζί 45,8 δισ. στην τετραετία. «Τόσο στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας», είπε στον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας ότι «αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται χρεοκοπία και αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή». «Δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Κοροϊδεύετε ψιλό γαζί τους πολίτες», πρόσθεσε και χαρακτήρισε «πρώτη μου υποχρέωση» να μείνει «οριστικά πίσω μας η εποχή της χρεοκοπίας». Εξαπέλυσε ευθεία πυρά κατά Κασσελάκη: «Ακούω να λέει για φρέσκο αέρα, αλλά φοβάμαι ότι φέρνει αέρα κοπανιστό». Και τον προέτρεψε να είναι πιο προσεκτικός στα σποτάκια που γυρίζει για τις τιμές στη φέτα ή στο λάδι.

Θέτοντας το δίλημμα των ευρωεκλογών είπε ότι «το βάρος της ψήφου θα είναι μεγάλο» και ότι οι πολίτες γνωρίζουν «πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα ώστε να παραμείνει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, μακριά από πειραματισμούς και δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας που μπορεί να ανοίξουν κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες». Στη δευτερολογία του κλιμάκωσε την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και στο ΠΑΣΟΚ) όχι μόνο για την οικονομία. Στο επίκεντρο έθεσε την επικείμενη επίσκεψη του Κασσελάκη στη Δυτική Οχθη. «Θα συναντηθείτε και με την ηγεσία του Ισραήλ ή μήπως θέλετε να πάτε μόνο για να βγάλετε μια σέλφι;» σχολίασε ειρωνικά, προκαλώντας διαμαρτυρίες από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και θεωρεί ότι η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να ληφθεί μόνο στο πλαίσιο ενός ξεκάθαρα οριοθετημένου οδικού χάρτη. Και θεωρούμε ότι δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο (…) Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να ταυτίσω τη Χαμάς με τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, έτσι δεν μπορώ να εξισώσω και όλες τις καταστάσεις» πρόσθεσε.

Ο Φάμελλος. «Ευχαρίστως να μετρηθούμε», απάντησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σχετικά με την κοστολόγηση των προτάσεων για την ακρίβεια λέγοντας ότι οι εκθέσεις του ΓΛΚ «διαψεύδουν τους δικούς σας υπουργούς» («η εκτίμησή τους για τα δικά μας μέτρα ήταν λάθος», σημείωσε).

Ο Ανδρουλάκης. «Ο πληθωρισμός γκρεμίζει κάθε κυβερνητική δικαιολογία», είπε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι το επιχείρημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας καταρρίπτεται», ενώ αναφερθείς στο θέμα των υποκλοπών ανέφερε ότι «θα είστε όλοι υπόλογοι» εάν δεν εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του ΣτΕ για την παρακολούθησή του.

Ο Κουτσούμπας. Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον λαό ότι υπάρχει μια μαγική λύση» για την ακρίβεια. «Αυτά δεν γίνονται ούτε στη δευτέρα παρουσία», δήλωσε.