Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, διέταξαν σήμερα το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, όπως είχε ζητήσει η Νότια Αφρική.

Διαβάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του ICJ Ναουάφ Σαλάμ, είπε ότι με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως η κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα κατεπείγουσα εντολή.

Τι ζητά από το Ισραήλ

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση» στη Ράφα, τόνισε. Διέταξε επίσης το Ισραήλ να ανοίξει και πάλι τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα για την ανεμπόδιστη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλίσει την πρόσβαση των ερευνητών του στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι τους οποίους κρατά τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) θεωρεί ότι «είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους» ανέφερε στην απόφασή του.

Ζητά εξάλλου από το Ισραήλ να αναφέρει εντός ενός μηνός στο Διεθνές Δικαστήριο την πρόοδο που έχει κάνει όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που του ζητήθηκαν.

Το Δικαστήριο στήριξε το αίτημα της Νότιας Αφρικής που ζητούσε να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, μία εβδομάδα αφότου η Πρετόρια κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Έξω από την έδρα του δικαστηρίου, είχε συγκεντρωθεί μία μικρή ομάδα φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που κρατούσαν σημαίες και έπαιζαν μουσική ραπ, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελεύθερης Παλαιστίνης.

REUTERS/Johanna Geron

Το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις κατηγορίες της γενοκτονίας ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρησή του στη Γάζα γίνεται για λόγους αυτοάμυνας και ότι στο στόχαστρο βάζει τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε χθες ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να καταδιώκει τη Χαμάς στη Γάζα».

Το Διεθνές Δικαστήριο είναι αρμόδιο να εξετάζει διαφορές μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές, όμως έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν και δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, τονίζοντας ότι η απόφαση αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Συγκαλεί σύσκεψη ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διέταξε τη χώρα του να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Η σύσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Αντιδρά ο Υπ. Οικονομικών

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), που διατάσσει το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει.

«Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής χαιρέτισε, χαρακτηρίζοντάς την ρηξικέλευθη, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρησή του στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Καταδικάζει η αντιπολίτευση

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ καταδίκασε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διατάσσει το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστήριο δεν συνέδεσε την απαίτησή του για τερματισμό των συγκρούσεων με την απαίτηση να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, σφοδρός επικριτής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η αποτυχία του Δικαστηρίου να συνδέσει τα δύο ζητήματα είναι «μια ηθική κατάρρευση και μια ηθική καταστροφή».

Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση

Οι δικαστές ενέκριναν το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει τον τερματισμό της επίθεσης στη Ράφα, μία εβδομάδα αφού η Πρετόρια κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία.

«Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε σήμερα το δικαστήριο (…) Αυτή η εντολή είναι ρηξικέλευθη, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική δράση του σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας», ανέφερε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο Ζέιν Ντάνγκορ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου.

«Πρόκειται για ντε φάκτο έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Διατάζει το μεγαλύτερο από τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να σταματήσει την πολεμική δράση του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Η στάση της Χαμάς

Η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, με το παλαιστινιακό κίνημα ωστόσο να αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η απόφαση δεν αφορά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς «χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει από την ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ «να λάβει απόφαση για τον τερματισμό της επιθετικότητας και της γενοκτονίας κατά του λαού μας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο στη Ράφα».

«Αυτό που συμβαίνει στη Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές του θύλακα δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα», ανέφερε η Χαμάς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με αυτήν την απόφαση.

Θετική η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής χαιρέτισαν σήμερα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) που διατάσσει να σταματήσει «αμέσως» η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ριάντ «χαιρετίζει αυτήν την απόφαση, που αποτελεί θετικό βήμα υπέρ των ηθικών και νομικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη σημασία που έχει οι διεθνείς αποφάσεις να περιλαμβάνουν όλες τις παλαιστινιακές περιοχές», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωση.

Το σαουδαραβικό βασίλειο «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να θέσει τέλος σε κάθε μορφή επιθετικότητας κατά του παλαιστινιακού λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ χαιρέτισαν επίσης την απόφαση του ICJ, με το Κάιρο να καλεί το Ισραήλ να «συμμορφωθεί με τις νομικές του δεσμεύσεις» και «να εφαρμόσει όλα τα προσωρινά μέτρα που αποφάσισε» το Δικαστήριο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την πλευρά τους, απηύθυναν έκκληση να σταματήσει η κλιμάκωση σε όλο το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος και να αμβλυνθεί η καταστροφική και επικίνδυνη ανθρωπιστική κατάσταση που έχει επιβληθεί στους αμάχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ