Ένα βήμα από την εκπλήρωση του ονείρου, μια νίκη πριν από την πραγμάτωση του άφταστου. Στις παρυφές της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την ίδρυσή του ο Ολυμπιακός στέκεται μπροστά στην ιστορικότερη πρόκληση που έχει συναντήσει ποτέ του: την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η συμμετοχή των «ερυθρόλευκων» στον τελικό του Europa Conference League με αντίπαλο την ιταλική Φιορεντίνα είναι το γεγονός της χρονιάς για το ελληνικό ποδόσφαιρο κι αναμφίβολα γεννά φιλοδοξίες που στη σύγχρονη εποχή των διεθνών κυπέλλων δεν υπήρξαν άλλοτε.

Το Βήμα της Κυριακής μέσα από μια πλούσια έκδοση για τον μεγάλο αγώνα της 29ης Μαΐου στην Αθήνα αναλύει ένα προς ένα τα βήματα που οδήγησαν τον Ολυμπιακό σε αυτό το ανεπανάληπτο ραντεβού με την Ιστορία και παρέχει χρήσιμες λεπτομέρειες για όσα ισχύουν λίγα 24ωρα πριν από τη σέντρα.

«Όλοι μας στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ είμαστε βέβαιοι ότι είναι η αρχή μιας διαδρομής με τεράστιες επιτυχίες και δόξα για τον μεγαλύτερο Πολυαθλητικό σύλλογο της Ευρώπης, που πρωταγωνιστεί και θριαμβεύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε όλα τα σπορ» γράφει στο εισαγωγικό μήνυμά του ο πρόεδρος και εμπνευστής της συνολικής προσπάθειας, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Φυσικά η αφιερωματική έκδοση του Βήματος περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της ολόλαμπρης αυτής πορείας.

Ο αρχιτέκτονας Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αναλύει την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του κι εξηγεί πώς προετοιμάζει την ομάδα του. «Ο Ολυμπιακός θα κάνει αυτό που ξέρει» δηλώνει ο Βάσκος προπονητής κι αναμορφωτής του «ερυθρόλευκου» συνόλου υπογραμμίζοντας πως «η ιστορία δεν κερδίζει παιχνίδια και ούτε τα κομπλιμέντα».

«Εδώ που φτάσαμε δεν κάνουμε πίσω. Έχουμε εμπιστοσύνη στους παίκτες και στον προπονητή» επισημαίνει από την πλευρά του ο αθλητικός διευθυντής Ντάρκο Κοβάσεβιτς.

Ο αρχηγός Κώστας Φορτούνης, που δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνο το μεσημέρι που για πρώτη φορά πέρασε την πόρτα των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού στον Ρέντη, ομολογεί το μυστικό της επιτυχίας λέγοντας ότι «κάθε µατς µάς έδωσε µμεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Κάθε γκολ, κάθε νίκη µάς έκανε να πιστέψουμε».

Ο Πορτογάλος μάγος Ντάνιελ Ποντένσε χαρακτηρίζει τον τελικό ως «ένα από τα μεγαλύτερα ματς της ζωής μας» και υπόσχεται πως «θα καταθέσουμε και την ψυχή μας μέσα στο γήπεδο», διότι «εμείς είμαστε ο Ολυμπιακός».

Ο Αγιούμπ ελ Κααμπί, ο δεινός εκτελεστής κι αρχισκόρερ των Πειραιωτών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, υπενθυμίζει ότι «μπορούμε κόντρα σε όλους» και ότι «δεν είμαστε τυχαία στον τελικό».

Όχι ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται τυχαία στον τελικό και μέσα από το πολυσέλιδο ένθετο του Βήματος ξετυλίγονται όλες οι πτυχές μιας μακράς διαδρομής. Από το καλοκαίρι της αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και της αγοράς των μετοχών από τον Βαγγέλη Μαρινάκη πριν από 14 χρόνια ως τη γιγάντωση τη ΠΑΕ, όπως και του Ερασιτέχνη, μέσα από τις διαδοχικές επενδύσεις και τη βαθιά εμπιστοσύνη στο πρότζεκτ.

Η αναδρομή στις μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές της τελευταίας δεκαετίας, η αποκρυπτογράφηση της εφετινής πορείας, η αναγέννηση των τμημάτων υποδομής που ζωντάνεψαν το πρώτο θρυλικό θαύμα προ λίγων εβδομάδων, αλλά και το ταξίδι στο παρελθόν, στην εποχή του Μιλτιάδη Μαρινάκη και του Σταύρου Νταϊφά, πιστοποιούν την αγωνιστική συνέχεια και συνέπεια του Ολυμπιακού ως ενιαίου οργανισμού.

Ενός οργανισμού που συνεχίζει και θα συνεχίσει να ονειρεύεται.

Όλη αυτή η πορεία προς το όνειρο έρχεται μόνο μέσα από το Βήμα της Κυριακής.