Την Παρασκευή (24/5) αναμένεται να απολογηθούν μετά την προθεσμία που έλαβαν οι επτά συλληφθέντες, για συμμετοχή σε κύκλωμα των εφοριακών στην Χαλκίδα που εκβίαζαν τοπικούς επιχειρηματίες, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Σημειώνεται ότι οι διώξεις που αντιμετωπίζουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα

Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε εφοριακοί είναι η 50χρονη προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, ο 52χρονος προϊστάμενος του τμήματος ελέγχου, ο 54χρονος προϊστάμενος του τμήματος εσόδων και ένας 50χρονος υπάλληλος της εφορίας. Επίσης συνελήφθησαν ένας 62χρονος γνωστός λογιστής της Χαλκίδας και μια 56χρονη διεκπεραιώτρια.

Για την ίδια υπόθεση έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατηγορίες ακόμη έξι άτομα, ένας υπάλληλος της εν λόγω εφορίας καθώς και λογιστές. Για τα παραπάνω άτομα δεν υπήρξε σύλληψη καθώς είχε παρέλθει το χρονικό περιθώριο του αυτοφόρου.

Το «φακελάκι» των 10.000 ευρώ

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται την Τρίτη όταν ένα από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως λίγη ώρα νωρίτερα είχε δώσει έναν λευκό φάκελο με 10.000 ευρώ στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, μετά από εκβιασμό που είχε υποστεί από υπάλληλους της εφορίας.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιτόπου οι αξιωματικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων βρήκαν τα χρήματα, την ύπαρξη των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει η 50χρονη. Μάλιστα, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, ανάμεσα σε άλλα, βρέθηκαν και σχεδόν 89.000 ευρώ σε μετρητά.

Το Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση τον Νοέμβριο του 2023 μετά από καταγγελία ενός ατόμου, το οποίο υποστήριξε πως είχε πέσει θύμα εκβιασμού από το ΔΟΥ Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προφορικά η προϊσταμένη της ΔΟΥ, ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2023 τα καθήκοντά της και γνώριζε πως το κύκλωμα λειτουργούσε από πολύ νωρίτερα. Μάλιστα, όπως είπε την πλησίασαν δύο από τις συλληφθείσες και τις είπαν πως αυτό γινόταν καιρό και θα μπορούσε και εκείνη να βγάλει κάτι παραπάνω, ως έξτρα εισόδημα, όπως και έκανε.

Τουλάχιστον 17 τα θύματα

Τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας είχαν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης την οποία είχαν στήσει εφοριακοί της πόλης, εκβιάζοντας και αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματά τους, σε βάρος των οποίων εκμεταλλεύονταν τις όποιες φορολογικές εκκρεμότητες είχαν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η επικοινωνία μεταξύ των μελών του κυκλώματος γίνονταν με «επιχειρησιακή» τηλεφωνική σύνδεση με στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού.

Τα ποσά που κατέληγαν στη φερόμενη επικεφαλής του κυκλώματος μοιράζονταν μεταξύ των υπολοίπων συνεργατών της, ενώ λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός απομάκρυνσης μέλους της ομάδας και για λόγους προστασίας των «στεγανών» της.

Στο σπίτι της διευθύντριας βρέθηκαν ακόμη 40.000 ευρώ και ένα σημειωματάριο με σημειώσεις από το 2020 με όλα τα ονόματα των μελών του κυκλώματος και τα ποσά που μοιράζονταν το οποίο οδήγησε στην πλήρη αποδόμησή τους.

Οι σημειώσεις αυτές φαίνεται ότι καίνε την 50χρονη που ισχυρίζεται ότι ενεπλάκη στην υπόθεση μόνο τους τελευταίους μήνες.

έχουν αποσπάσει πάνω από 95.000 ευρώ σε χρονικό διάστημα μόλις ενός τριμήνου.