Σε δυο κατηγορίες του real estate εστιάζει η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου Ehret+Klein: πράσινα γραφεία και προσιτές κατοικίες.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο συνιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Michael Ehret στο πλαίσιο παρουσίασης του πλήρως ανακαινισμένου κτιρίου στην Χρήστου Λαδά 1-3 που κάποτε φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία του ΔΟΛ, επισημαίνοντας τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν εκεί και την τεχνογνωσία που μπορεί να εισφέρει η εταιρεία στην χώρα.

Ο κ. Ehret σημείωσε πως η ελληνική ομάδα της εταιρείας εξετάζει διάφορες περιπτώσεις ακινήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, με επίκεντρο στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Έκανε μάλιστα ειδική μνεία στην πόλη του ελληνικού βορρά, λέγοντας πως εμφανίζει τεράστια δυναμική και θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο hot spot του εγχώριου real estate.

Το στρατηγείο του Λαμπράκη

«Πιλότος» για τον τρόπο που προσεγγίζει η εταιρεία τη δημιουργία γραφειακών χώρων αποτελεί το κτήριο στην Χρήστου Λαδά. Εκεί που για δεκαετίες στεγάζονταν ο δημοσιογραφικός όμιλος ΔΟΛ της οικογένειας Λαμπράκη που εξέδιδε τις εφημερίδες «Τα Νέα», «Το Βήμα», ο «Ταχυδρόμος», κα.

Το κτήριο, το οποίο απέκτησε η Ehret+Klein από το fund Apollo πριν από περίπου δύο χρόνια υπέστη ριζική ανακαίνιση και μεταμορφώθηκε με εσωτερικές κατεδαφίσεις σε σύγχρονους χώρους γραφείων, φιλικούς στο περιβάλλον με μικρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (διαθέτει πιστοποιητικό BRΕΕΜ). Η ανακαίνιση κόστισε 8,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος κτήσης, ενώ η βασική καινοτομία που ενσωματώνει αφορά στο «Καλειδοσκόπιο».

Πρόκειται για έναν φωταγωγό στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου και έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στον φωταγωγό. Αυτό σε συνδυασμό με τα ηλιακά ράφια αύξησε την αυτονομία του φυσικού φωτός σε έναν τυπικό όροφο γραφείων από το 21% σε περίπου 67%.

Βασική μέριμνα των ιδιοκτητών του ήταν να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο και βιώσιμο κτίριο, το οποίο θα προσφέρει ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι πως συμπεριλαμβάνονται ντους και αποδυτήρια ενώ στο δώμα παράγεται πράσινη ηλεκτρική ενέργεια με τα φωτοβολταϊκά.

Η συνεργασία με τη ΔΕΗ

Το κτήριο είναι μισθωμένο από την 1η Απριλίου στη ΔΕΗ, με τριετές συμβόλαιο και ανοιχτή option ανανέωσης για τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι περίπου 160 εργαζόμενοι της επιχείρησης θα στεγαστούν στους χώρους του, πιθανότητα από τις αρχές Ιουνίου.

Όσον αφορά στο μίσθωμα ο κ. Ehret απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο, επεσήμανε ωστόσο ότι κινείται στα επίπεδα της περιοχής που κυμαίνονται περίπου μεταξύ 25 και 30 ευρώ το τετραγωνικό. Ο συνολικός χώρος ενοικίασης είναι 3.074,11 τ.μ. και αποτελείται από 8 ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων, και ένα ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ.

Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο πώλησης του ακινήτου, και μάλιστα ο ΟΤ είναι σε θέση να γνωρίζει πως υπήρξαν σχετικές προσπάθειες κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες ωστόσο δεν τελεσφόρησαν.

Διαμερίσματα σε προσιτές τιμές

Αναλύοντας την στρατηγική προσέγγισης στην αγορά κατοικίας, ο κ. Ehret υπογράμμισε πως προτεραιότητα είναι η δημιουργία διαμερισμάτων σε προσιτές τιμές, τα οποία θα απευθύνονται σε φοιτητές και εργαζόμενους μεσαίου εισοδήματος που κινούνται πέριξ του κέντρου της πρωτεύουσας- σε πρώτη φάση τουλάχιστον.

Το συγκεκριμένο προϊόν σύμφωνα με τον διοικητικό ηγέτη της ehret+klein απουσιάζει από την χώρα και θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση εν μέσω στεγαστικής κρίσης. Προτεραιότητα είναι η ενοικίαση των διαμερισμάτων και όχι η πώληση, με όρους μακροχρόνιας μίσθωσης και όχι βραχυχρόνιας τύπου Airbnb καθώς όπως είπε ο κ. Ehret δεν προτίθεται να ανταγωνιστεί τα ξενοδοχεία.

Γιατί επενδύουν στην Ελλάδα

Σε ερώτηση σχετικά με την επιλογή δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, ο κ. Ehret απάντησε παραθέτοντας τέσσερις βασικούς λόγους:

  • Πρώτον, γιατί τόσο ο ίδιος όσο και ο Stefan Klein (ο έτερος συνιδιοκτήτης) έχουν προσωπικές σχέσεις με τη χώρα πάνω από 30 χρόνια.
  • Δεύτερον, γιατί η χώρα ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης εμφανίζει αρκετές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.
  • Τρίτον, διότι διαθέτουν ένα δίκτυο συνεργατών που τους διευκολύνει να υλοποιήσουν τα έργα τους. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη μη γερμανόφωνη χώρα (Γερμανία, Αυστρία & Ελβετία) που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
  • Τέταρτον, γιατί τους αρέσει πολύ να συνεργαζόνται με τους Έλληνες.

Ακίνητα αξίας 1,6 δισ. ευρώ

Η ehret+klein είναι γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Ιδρύθηκε το 2006 από τους Michael Ehret και Stefan Klein, με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να επικεντρώνεται σε ακίνητα μικτής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων οικιστικών και εμπορικών χώρων, γραφείων, ξενοδοχείων και ιατρικών κέντρων.

Μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί ακίνητα συνολικής αξίας ύψους 1,6 δισ. ευρώ στη χώρα τους. Το 2021 επεκτάθηκε στην Ελλάδα, με την ίδρυση της ehret+klein Greece το 2021 και εστιάζει σε έργα ανάπτυξης μικτής χρήσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οικιστικά έργα στα νησιά των Κυκλάδων.

Πηγή: ot.gr