Ο ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδος), από την Ντάουνιγκ Στριτ την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, για τις 4 Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αλλάζει τα δεδομένα στον προγραμματισμό που είχε κάνει η βασιλική οικογένεια για το προσεχές διάστημα. Εκπρόσωπός της ανακοίνωσε ότι θα αναβάλουν υποχρεώσεις που «μπορεί να φαίνεται ότι αποσπούν την προσοχή ή την προσοχή από την προεκλογική εκστρατεία».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι: «Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα που προκήρυξε γενικές εκλογές, η βασιλική οικογένεια θα αναβάλει -σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία- υποχρεώσεις που μπορεί να φαίνεται ότι αποσπούν την προσοχή ή αποσπούν την προσοχή από την προεκλογική εκστρατεία. Οι Μεγαλειότητές τους στέλνουν την ειλικρινή τους συγγνώμη σε όσους μπορεί να επηρεαστούν ως αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα αναμένεται να παρευρεθούν κανονικά στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της Απόβασης στην Νορμανδία.