Την ανάγκη για υιοθέτηση μέτρων για τον έλεγχο της αγοράς και τον περιορισμό των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από τις πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες πουλούν τα ίδια προϊόντα σε διαφορετική τιμή στις χώρες της ΕΕ, υπογράμμισε o υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην οποία θίγεται το θέμα των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που χαρακτηρίζονται ως εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού.

Τις πρακτικές δηλαδή που χρησιμοποιούν πολλές φορές πολυεθνικές εταιρείες για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος μεταξύ των διαφορετικών χωρών.

Προστασία του καταναλωτή

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, στόχος αυτής της επιστολής είναι να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, τον Ευρωπαίο και τον Έλληνα κατ’ επέκταση από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών που οδηγούν τις τιμές των προϊόντων στα ύψη και να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και στα τρόφιμα για να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας».

Και τόνισε, ο τρόπος αντιμετώπισης των πολυεθνικών «δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο ένα κράτος μέλος. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια κεντρική παρέμβαση στην Ευρώπη γιατί αφορά, υπερβαίνει την κάθε χώρα, υπερβαίνει την κάθε κυβέρνηση και πολλές φορές υπερβαίνει και την κάθε αγορά».

Φθηνότερο το καλάθι στην Ελλάδα

Ο κ. Σκρέκας υποσττήριξε ότι η κα Φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι υπάρχουν προσπάθειες πολλές φορές από πολυεθνικές εταιρείες που πουλάνε πανομοιότυπα προϊόντα σε διαφορετικές τιμές στις χώρες της Ευρώπης, να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους εις βάρος των καταναλωτών.

Μιλώντας για το καλάθι του καταναλωτή δήλωσε ότι «στην Ελλάδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα καλάθια στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία είναι φθηνότερο σε μέσους όρους, άρα σημαίνει ότι εδώ τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν σταδιακά».

«Δεν είμαστε με σταυρωμένα χέρια»

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η επιστολή του πρωθυπουργού στάλθηκε αργά καθώς η ακρίβεια επιμένει ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Όλο αυτό το διάστημα δεν είμαστε με σταυρωμένα χέρια. Η Ελλάδα έχει ψηφίσει νόμο για την αθέμιτη κερδοσκοπία των επιχειρήσεων, τον εφαρμόζει και επιβάλλει πρόστιμα και σε πολυεθνικές εταιρίες και μάλιστα πάρα πολύ υψηλά και το ανακοινώνει. Αυτές οι έρευνες συνεχίζοντα».

Πρόσθεσε δε ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά και το επόμενο διάστημα, εφόσον υπάρχουν κι άλλα ευρήματα, θα ανακοινώσουμε εκ νέου πρόστιμα κατά εκείνων των εταιρειών οι οποίοι παραβιάζουν τον ελληνικό νόμο». Συμπλήρωσε δε ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται, εισπράττονται και οι εταιρείες διορθώνουν τις τιμές τους μετά.