Ξεκάθαρα σε αρνητικά εδάφη βρίσκεται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται τις πιέσεις, όχι μόνο της Jumbo, αλλά πλέον και των τραπεζών, καθώς δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών, αλλά και αλλαγών θέσεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,40% στις 1.467,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 199 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,56% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.562,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,61% στις 1.268,91 μονάδες.

Ευκαιρία για profit taking

Η πίεση στη μετοχή της Jumbo ήρθε σε μια κρίσιμη ημέρα, καθώς ο γενικός δείκτης ήθελε να κρατήσει τα επίπεδα των 1.470 μονάδων, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι το χθεσινό ξέσπασμα δεν είχε «κοντά πόδια». Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, Μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), η σε όλα τα χρονικά πλαίσια ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ δεν μπορεί παρά να “μαγνητίσει” τα επενδυτικά βλέμματα που αναζητούν ικανοποιητικές αποδόσεις εν μέσω ενός απαιτητικού διεθνούς περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις ξένων οίκων που τονίζουν τη βελτίωση των θεμελιωδών της χώρας μας, προσελκύουν νέα θεσμικά κεφάλαια στη λεωφόρο Αθηνών, προσθέτει ο κ. Στεριώτης. Διαγραμματικά, η ανοδική διάσπαση του  σχηματισμού  “cup with handle” (“κούπα με χερούλι”) στον ΓΔ ικανοποιεί τους long, ενώ δεν αφήνει σε ησυχία τους short και τους απόντες…

Σε επίπεδο μίκρο, τα δυνατά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα βελτιώνουν έμπρακτα τις μελλοντικές αποτιμήσεις και τις εν δυνάμει μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων “χαρτιών”, ενώ οι επιχειρηματικές ζυμώσεις συντηρούν τις προϋποθέσεις για την πολυθρύλητη επιστροφή στις 1.500 μονάδες του ΓΔ, στην οποία έχουμε αναφερθεί εδώ και μήνες.

Στο ταμπλό

Οι μετοχικές αλλαγές ολοκληρώθηκαν στην Jumbo, στην οποία και άλλαξε χέρια το 3%, αλλά ο τίτλος παραμένει κάτω από τα 28 ευρώ με απώλειες 7%.

Από κοντά και οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank και Aegean, οι οποίες κινούνται με απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Λάμδα, Motor Oil, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, ο Τιτάν σημειώνει άλμα 3,32%, καθώς ικανοποιούν τα σχέδια για εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής του στο NYSE, με την Quest να κερδίζει 1,95%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή είναι ο Ελλάκτωρ.

Πηγή OT