Από σήμερα 25/4 όσο τουρίστες θέλουν να επισκεφτούν για μία μέρα τη Βενετία καλούνται να πληρώσουν εισιτήριο 5 ευρώ. Η χρέωση αυτή (4,30 λίρες) αποσκοπεί στην προστασία του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από τις επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού, αποτρέποντας τους ημερήσιους εκδρομείς και, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, καθιστώντας την πόλη και πάλι βιώσιμη.

Η Βενετία είναι η πρώτη μεγάλη πόλη στον κόσμο που θέτει σε ισχύ ένα τέτοιο καθεστώς.

Το εισιτήριο εισόδου, το οποίο απαιτείται μόνο για την πρόσβαση στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας, κλείνεται ηλεκτρονικά και θα ισχύσει για 29 ημέρες, κυρίως Σαββατοκύριακα. Η τουριστική περίοδος για την Βενετία είναι στο peak της από 25 Απριλίου έως και 14 Ιουλίου.

Έως 300 ευρώ το πρόστιμο

Από την καταβολή εισιτηρίου, σύμφωνα με τον Guardian, εξαιρούνται οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, καθώς και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν.

Αφού οι τουρίστες κλείσουν το εισιτήριό τους ηλεκτρονικά, στη συνέχεια θα τους παρέχεται ένας κωδικός QR. Όσοι δεν διαθέτουν θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο κατά την άφιξη, με τη βοήθεια συνοδών, οι οποίοι θα πραγματοποιούν επίσης τυχαίους ελέγχους σε πέντε κύρια σημεία άφιξης, συμπεριλαμβανομένου του σιδηροδρομικού σταθμού Santa Lucia. Όσοι δεν έχουν εισιτήριο κινδυνεύουν με πρόστιμα μεταξύ 50-300 ευρώ.

Ωστόσο σήμερα αρκετές επιτροπές και ενώσεις κατοίκων έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρίες υποστηρίζοντας ότι το τέλος δεν θα λύσει το πρόβλημα.