Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι παραδόσεις μακρού βεληνεκούς πυραύλων (Army Tactical Missile Systems — ATACMS) από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την έκβαση του πολέμου αλλά θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στην ίδια την Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν τις τελευταίες εβδομάδες μυστικά πυραύλους μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, η οποία τους έχει χρησιμοποιήσει δύο φορές μέχρι τώρα, δήλωσε χθες, Τετάρτη, Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου εναντίον ρωσικού αεροδρομίου στην Κριμαία περίπου 165 χλμ. από τις ουκρανικές πρώτες γραμμές, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε στους δημοσιογράφους: «Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση. Ακολουθούν τον δρόμο της αύξησης της επιχειρησιακής εμβέλειας των οπλικών συστημάτων που προμηθεύουν».

«Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Θα επιτύχουμε τον στόχο μας. Αλλά αυτό θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην ίδια την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Το αν θα έστελνε τα ATACMS, με βεληνεκές που φθάνει τα 300 χλμ., ήταν αντικείμενο μιας πολύμηνης διαμάχης στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν. Πύραυλοι ATACMS μέσου βεληνεκούς παραδόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ