Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου ενημέρωσε τα μέλη της ΚΕΔΕ ότι στις 14 Μάϊου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγική 165 Δήμων της χώρας κατά της επιβολής του τέλους ταφής.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης:

«Στις 14 Μάϊου εκδικάζεται η προσφυγή 165 Δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της επιβολής του Τέλους Ταφής. Νομίζω πως για πρώτη φορά ιστορικά έχουν προσφύγει τόσοι πολλοί Δήμοι κατά μιας απόφασης της Πολιτείας. Θα ήταν και περισσότεροι ενδεχομένως Δήμοι, αλλά επειδή η προθεσμία του δικαιώματος της προσφυγής έληγε στις 10 Φεβρουαρίου, αρκετές νέες διοικήσεις Δήμων δεν πρόλαβαν.

Η ΚΕΔΕ όχι μόνο σε αυτό το νομοσχέδιο αλλά και σε άλλα νομοσχέδια που μας αφορούν, θα συνεργάζεται με την κυβέρνηση και θα λέει τις απόψεις της. Όπου συμφωνεί θα το δηλώνει και όπου διαφωνεί θα το δηλώνει επίσης. Επίσης, θα είναι απέναντι σε κάθε αυτοδιοικητική ενέργεια ή πράξη που την θίγει»

Τι είπε για το ΝΟΚ

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε και στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό λέγοντας: «Αναφορικά στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τις οικείες διατάξεις θα πω το εξής: «Πολύ ορθά ασχολούνται, ορθότατα ενδιαφέρονται οι Δήμοι οι οποίοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον γύρω από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου και πολύ ορθά προσφεύγουν στο ΣτΕ.

Το δε ΣτΕ με 2 αποφάσεις του, την 310 και την 293 του πέμπτου τμήματος το 2024, αποφάνθηκε ότι οι Δήμοι έχουν λόγο και αρμοδιότητα».