Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη που τις δύο προηγούμενες μέρες έκανε την ατμόσφαιρα αποπνιχτική, δημιουργώντας απόκοσμες εικόνες, αν και μέχρι το μεσημέρι θα επιμείνει στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Η ατμόσφαιρα αναμένεται να καθαρίσει με τη βοήθεια των βορειοδυτικών ανέμων, αλλά και μίας διαταραχής με βροχές, η οποία θα επηρεάσει τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Οι βροχοπτώσεις θα διαρκέσουν ένα μόλις 24ωρο, ενώ αναμένεται και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο OPEN.

Στην Αττική συννεφιές και υπολείμματα αφρικανικής σκόνης μέχρι αργά το απόγευμα, με τον υδράργυρο στους 22-23 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αυξημένες συννεφιές με πρόσκαιρες βροχές και το θερμόμετρο στους 20-21 βαθμούς.

Την Παρασκευή η ατμόσφαιρα θα είναι καθαρή και από Σάββατο έρχεται μελτέμι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στους 23-26 βαθμούς.

Ο καιρός το Πάσχα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι βοριάδες και θα υπάρχει πιθανότητα ήπιων βροχών στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα, με τον υδράργυρο στους 24-27 βαθμούς.

Από Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα ο καιρός θα είναι άστατος στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια της χώρας (Ιόνιο, δυτική ηπειρωτική Ελλάδα, Ήπειρος, κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη) ιδιαίτερα το μεσημέρι και απόγευμα, εξαιτίας διαταραχών από την κεντρική Ευρώπη.

Σαρηγιάννης: Νέο κύμα σκόνης τον Μάιο

Στην αύξηση της συχνότητας του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης αναφέρθηκε χθες (24/4) μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

«Συναντάμε νωρίτερα τα φαινόμενα, χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών, με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος. Αλλάζουν οι ροές του ανέμου καθώς αλλάζει το κλίμα. Έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή» είπε.

Όπως προέβλεψε ο καθηγητής «περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μαΐου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν. Από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης».

Το ανησυχητικό είναι, όπως τόνισε, το γεγονός πως «αυτή η επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί πάνω στη σωματιδιακή επιβάρυνση που έχουμε έτσι κι αλλιώς στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο για παράδειγμα, στα Γιάννενα, όπου η ποιότητα του αέρα, αντικειμενικά μιλώντας, δεν είναι πάρα πολύ καλή σε σχέση με τα σωματίδια».

«Εμείς έχουμε να κάνουμε τόσο δράσεις προσαρμογής, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια οξεία επεισόδια και από την άλλη να κάνουμε δουλειά βάσης πραγματικά προληπτικά, μειώνοντας το επίπεδο ρύπανσης από σωματίδια στις πόλεις μας, έτσι ώστε όταν έρχεται μερικές μέρες που έρχεται αυτό το κύμα από την Αφρική να μην έρχεται να επικαθίσει πάνω σε ένα ήδη υψηλό υπόβαθρο από ατμοσφαιρική ρύπανση» κατέληξε.