Ύφεση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη η Minerva Red, όπως ονομάστηκε το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που δημιούργησε απόκοσμες εικόνες με κατακόκκινο ουρανό σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO η επικράτηση δυτικών βορειοδυτικών ανέμων θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης προς το Αιγαίο. Την Πέμπτη 25/04 οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν από το σύστημα DUST/METEO παρουσιάζεται η διασπορά της σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες της Τετάρτης 24/04 και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 25/04.

«Έχει κατέβει χαμηλά η σκόνη»

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ενώ την Τρίτη, στην οπτική κορύφωση του φαινομένου οι συγκεντρώσεις που είχαν καταγραφεί ήταν της τάξης των 100-120 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, σήμερα, Τετάρτη, οι μετρήσεις ήταν της τάξης των 700-800 μικρογραμμαρίων.

«Έχει κατέβει χαμηλά σήμερα η σκόνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνοντας ότι απομακρύνεται σταδιακά και από τα δυτικά. «Ήδη έχει αρχίσει και καθαρίζει στα δυτικά. Νομίζω ότι μετά το μεσημέρι θα καθαρίσει και η Αθήνα. Θα περιοριστεί μέχρι το απόγευμα στο ανατολικό Αιγαίο και από το απόγευμα θα καθαρίσει» τόνισε.

«Μας έκαναν εντύπωση τα χρώματα. Στην Αθήνα είχαμε να ζήσουμε ένα τέτοιο επεισόδιο περίπου 20 χρόνια. Στην Κρήτη είχαμε και το 2018 αντίστοιχα επεισόδια. Έχει ακόμα κάποια θέματα με την ορατότητα στην Κρήτη, αλλά νομίζω όλες οι πτήσεις θα γίνονται κανονικά. Το φαινόμενο περιορίζεται. Δεν αποκλείεται όμως το Σάββατο στη δυτική Ελλάδα να ξαναδούμε σκόνη, σε καμία περίπτωση όμως στην ένταση που ζήσαμε αυτές τις ημέρες» πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας, μετά την τακτική προβλεπόμενη ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει τις ακόλουθες συστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης.

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  1. Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  2. Καρδιοπαθείς
  3. παιδιά καθώς και
  4. τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.