Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά χθες Τρίτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη, ώρα Ελλάδας) γιγαντιαίο πακέτο περαιτέρω στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, καρπό πολύμηνων, εξαιρετικά τεταμένων και κοπιωδών παζαριών.

Το πακέτο χρηματοδοτήσεων, που συμπεριλαμβάνει επίσης κεφάλαια για το Ισραήλ, την Ταϊβάν, καθώς και τελεσίγραφο για την πλατφόρμα TikTok, εγκρίθηκε με εξαιρετικά ευρεία πλειοψηφία από τη Γερουσία. Είχε εγκριθεί ήδη το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αμέσως πως θα το επικυρώσει αργότερα σήμερα, διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ «θα αρχίσουν να στέλνουν όπλα και υλικό στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα», μετά την έγκριση από το Κογκρέσο πακέτου χρηματοδοτήσεων που περίμενε ανυπόμονα το Κίεβο.

Πεντάγωνο

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ότι νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ θα παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας «εντός ημερών».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ δήλωσε, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών στην Ουάσιγκτον, ότι η νέα βοήθεια θα «βασιστεί στις πιο επείγουσες ανάγκες» του Κιέβου. Θα περιλαμβάνει «δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας», καθώς και «πυρομαχικά για το πυροβολικό», πρόσθεσε.

«Κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας (…), για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε επιπρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν», επέμεινε.

Επειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου στο αμερικανικό Κογκρέσο, το Σάββατο η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο χρηματοδοτήσεων 61 δισ. δολαρίων, για να προσφερθεί περαιτέρω αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία, κυρίως στρατιωτική, με μεγάλη πλειοψηφία.

Ευγνωμοσύνη στο Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε σήμερα την αμερικανική Γερουσία μετά την ψηφοφορία κατά την οποία εγκρίθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, η χορήγηση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας 61 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στη χώρα του.

«Ευχαριστώ τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών (σ.σ. στο σώμα αυτό του Κογκρέσου) Μιτς Μακόνελ για τον σθεναρό ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην προώθηση αυτού του διακομματικού νόμου, καθώς και όλους τους Αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων που ψήφισαν υπέρ του», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης λίγη ώρα μετά την έγκριση του κειμένου.

Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος υποστηρικτής σε στρατιωτικό επίπεδο της Ουκρανίας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, όμως το πακέτο της νέας βοήθειας, που περιλαμβάνει απαραίτητο υλικό, ήταν βαλτωμένο για μήνες στο Κογκρέσο.

«Εκτιμώ επίσης την υποστήριξη του προέδρου (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν και ελπίζω πως το σχέδιο νόμου θα υπογραφεί σύντομα και ότι το προσεχές πρόγραμμα βοήθειας θα ανέλθει στο ύψος της αποφασιστικότητας που βλέπω πάντα στις διαπραγματεύσεις μας», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Κατ’ αυτόν οι δυνατότητες «μακρού βεληνεκούς, πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας» που θα διατεθούν στην Ουκρανία «είναι απαραίτητα εργαλεία για να αποκαταστήσουμε πιο γρήγορα δίκαιη ειρήνη».

Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τόσο όπλων όσο και κυρίως πυρομαχικών, καθώς και προσωπικού, την ώρα που ο στρατός της Μόσχας ασκεί ασταμάτητη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, όπου πλέον έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Μπάιντεν: «Η ανάγκη είναι επείγουσα»

Το πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ενέκρινε το Κογκρέσο περιλαμβάνει βοήθεια για την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας, βοήθεια ασφαλείας για την υποστήριξη της άμυνας του Ισραήλ κατά του Ιράν και των πληρεξουσίων του, καθώς και χρηματοδότηση για την Ταϊβάν για την ενίσχυση της ασφάλειας έναντι της κινεζικής επιθετικότητας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Ο Μπάιντεν επικρότησε την ψήφιση της νομοθεσίας από τη Γερουσία σε γραπτή δήλωση.

«Θα υπογράψω αυτό το νομοσχέδιο και θα απευθυνθώ στον αμερικανικό λαό μόλις φτάσει στο γραφείο μου αύριο, ώστε να ξεκινήσουμε την αποστολή όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα», είπε ο Μπάιντεν. «Η ανάγκη είναι επείγουσα: για την Ουκρανία, που αντιμετωπίζει ανηλεή βομβαρδισμό από τη Ρωσία. για το Ισραήλ, το οποίο μόλις αντιμετώπισε πρωτοφανείς επιθέσεις από το Ιράν· για τους πρόσφυγες και όσους έχουν πληγεί από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, του Σουδάν και της Αϊτής· και για τους εταίρους μας που αναζητούν ασφάλεια και σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό».

Ο πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τους Schumer, McConnell και τη δικομματική ομάδα βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.

«Αυτή η κρίσιμη νομοθεσία θα κάνει το έθνος και τον κόσμο μας πιο ασφαλή καθώς υποστηρίζουμε τους φίλους μας που αμύνονται ενάντια σε τρομοκράτες όπως η Χαμάς και τυράννους όπως ο Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ