Άστατος κατά διαστήματα θα είναι ο καιρός την Τρίτη. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, πυκνές νεφώσεις αναμένονται στις περιοχές της Θράκης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου θα ξεσπάσουν τοπικές βροχές.

Στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας, στα Επτάνησα και την ηπειρωτική χώρα, θα σημειωθούν εναλλαγές στον καιρό, συγκεκριμένα μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια και νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώνουν.

Ενισχυμένοι άνεμοι τύπου Foehn

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 6-7 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 4-5 μποφόρ στον Θερμαϊκό.

Τι είναι οι άνεμοι τύπου

Καταβατικοί άνεμοι ονομάζονται οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην υπήνεμη πλευρά ενός ορεινού όγκου και κατέρχονται προς τους πρόποδές του. Η μέγιστη ένταση των ανέμων εντοπίζεται στους πρόποδες και εξασθενεί σημαντικά σε μικρή απόσταση από τον ορεινό όγκο. Οι καταβατικοί άνεμοι μπορεί να είναι είτε θερμοί, οπότε κατά κανόνα καλούνται foehn ενώ η πιο διαδεδομένη ονομασία του είναι λίβας.

Πότε θα φύγει η αφρικανική σκόνη;

Οι ενισχυμένοι άνεμοι μπορεί να δυσκολέψουν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ωστόσο θα είναι σύμμαχός μας στην μάχη κατά της αφρικανικής σκόνης. Έτσι από την Τετάρτη, ο δυτικός άνεμος θα αρχίσει να την σπρώχνει προς τα Δωδεκάνησα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.

Αυτό σημαίνει ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να έχουμε πιο καθαρή ατμόσφαιρα.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη 23/04

Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.