5 το πρωί: Το σχέδιο για συμφωνία Ισραήλ- Σ.Αραβίας – Στην κορυφή της Ευρώπης οι νέοι του Ολυμπιακού – Η άνοδος του πρωτογενούς πλεονάσματος

Αμερικανικό σχέδιο για συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, με παράλληλη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από τις αραβικές χώρες, έρχεται στο προσκήνιο. Την ίδια ώρα, η ομάδα Κ-19 του Ολυμπιακού είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς επικράτησε 3-0 της Μίλαν στον χθεσινό τελικού του Youth League.

1

Σχέδιο των ΗΠΑ για συμφωνία Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ

  • Το σχέδιο: Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να προωθήσει μια διπλωματική συμφωνία τους ερχόμενους μήνες, η οποία θα πιέσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμευτεί για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, με αντάλλαγμα τη διπλωματική αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από το Ριάντ, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
  • Η ισραηλινή κοινή γνώμη: Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου Ιανουαρίου, το 59% των Ισραηλινών αντιτίθενται σε κάθε συμφωνία που θα οδηγούσε σε παλαιστινιακό κράτος, ακόμη και αν περιλαμβάνει ειρήνη με τα αραβικά κράτη. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως κάνει δυσκολότερη την πιθανή αποδοχή ενός τέτοιο σχεδίου από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
  • Η παραίτηση: Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Ααρών Χαλίβα, υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας «την ευθύνη του» για την αποτυχία να προληφθεί η χωρίς προηγούμενο επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.
2

Στην κορυφή της Ευρώπης οι νέοι του Ολυμπιακού

  • Ο τελικός: Με μια θρυλική εμφάνιση, η K19 του Ολυμπιακού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας στον τελικό του Youth League της Μίλαν με σκορ 3-0. Τα γκολ της συνάντησης πέτυχαν οι Χρήστος Μουζακίτης, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, ο Αντώνης Παπακανέλλος με όμορφη ατομική προσπάθεια και ο Θεοφάνης Μπάκουλας με υπέροχο ανάποδο ψαλίδι.
  • Η πορεία: Η ομαδάρα του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, όντας η πρώτη ελληνική ομάδα που πετυχαίνει αυτό το σπουδαίο επίτευγμα. Υπενθυμίζεται ότι ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης τη Ναντ και στα προημιτελικά την Μπάγερν Μονάχου.
  • Οι δηλώσεις: Αμέσως μετά την απονομή του τροπαίου, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στην Ελβετία όπου έλαβε χώρα ο τελικός, δήλωσε πως «ο Ολυμπιακός ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Εδώ και χρόνια γίνεται δουλειά σε υψηλό επίπεδο στις ακαδημίες μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Σε 60 συλλήψεις για τη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ

  • Οι συλλήψεις: Υπό κράτηση τέθηκαν την Δευτέρα (22/4) τουλάχιστον 60 άτομα που φέρονται -σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία- να ταυτίζονται με τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα στου Ρέντη. Οι συλληφθέντες αναμένεται να βρεθούν σήμερα στον ανακριτή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Η επιχείρηση: Το σχέδιο δράσης πάνω στο οποίο κινήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε το τμήμα Αθλητικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών. Οι αστυνομικοί επιχειρούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής και κυρίως σε σπίτια και αυτοκίνητα οπαδών της δυτικής Αθήνας. Μέχρι στιγμής, έχει κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός και ψηφιακά μέσα.
  • Η δικογραφία: Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ογκωδέστατη δικογραφία στην οποία περιλαμβάνοντα περίπου 158 άτομα. Σε αυτή περιλαμβάνονται μάρτυρες, βίντεο και άλλα ευρήματα. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη εγκληματικής ομάδας και η συσχέτιση αυτής με την αθλητική βία και το οργανωμένο έγκλημα.
4

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ και μείωση χρέους το 2023

  • Έκπληξη από την ΕΛΣΤΑΤ: Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, έφτασε τα 4,01 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, όταν το 2022 ήταν στο μηδέν.
  • Τι συμβαίνει με το δημόσιο χρέος; Παράλληλα, το ΑΕΠ το 2023 αυξήθηκε στα 220,3 δισ. ευρώ έναντι 206,6 δισ. ευρώ το 2022 και 181,5 δισ. ευρώ το 2021. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ελληνικό χρέος υποχώρησε στα τέλη του 2023 στα 356,7 δισ. ευρώ έναντι 356,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022. Η μείωση σε απόλυτους αριθμούς είναι οριακή, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ σημαντική. Ειδικότερα,  από το 172,7% του ΑΕΠ το 2022 περιορίστηκε σε 161,9% του ΑΕΠ στα τέλη του 2023.
  • Η φετινή εικόνα: Σε πλεόνασμα ύψους 2,95 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,13 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.079 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023, δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το πρώτο τρίμηνο του 2024.
5

Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο πατέρας του νεκρού βρέφους στην Κω

  • Θρίλερ με τον θάνατο του βρέφους: Νέα τροπή έχει πάρει η τραγωδία στην Κω όπου ένα κοριτσάκι ενός έτους έχασε τη ζωή του τρώγοντας πατάτες. Όπως όλα δείχνουν το παιδί έχασε την ζωή του από πνιγμό ωστόσο στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι εκδορές που εντοπίστηκαν στο σώμα του παιδιού, σημάδια που παραραπέμπουν σε πιθανή σεξουαλική κακοποίηση, με τους γονείς να συλλαμβάνονται.
  • Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση: Το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ στο κορμάκι του εντοπίστηκαν μελανιές και γρατζουνιές. Ο ιατροδικαστής που το εξέτασε στη Ρόδο δεν διαπίστωσε ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης. Έκρινε ότι ο θάνατος προήλθε από ασφυξία λόγω της άπεπτης τροφής και πως οι εκδορές, που αυτό έφερε, προέρχονται πιθανώς από παλαιότερα χτυπήματα.
  • Τι εξετάζουν οι Αρχές: Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει μπει και το παρελθόν του 20χρονου πατέρα, ο οποίος φέρεται να έχει απασχολήσει τις αρχές και για πορνογραφία. Από το διαμέρισμα του ζευγαριού έχουν κατασχεθεί διάφορα αντικείμενα, ενώ παραγγέλθηκε να γίνει και τοξικολογική εξέταση στο βρέφος. Οι γονείς του άτυχου μωρού πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr