Οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο διαθέτουν κάτι ασύγκριτο: αναδύουν αυτήν την υπέροχη οσμή του χαρτιού. Με 120.000 τόμους και πολύτιμο αρχειακό υλικό στη συλλογή της από τον 16ο αιώνα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο όμως στην εκσυγχρονισμένη και πλήρως ανανεωμένη εκδοχή της χωρά πολλά περισσότερα.

Η «Αμερικανική Γωνιά» που εντάσσεται εφεξής στον ιστό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά απέχει κάπως από την την παραδοσιακή μορφή της «έντυπης» γνώσης. Διατηρώντας τις απαιτούμενες αρχές του χθες, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και προσφέρει στους επισκέπτες της, κυρίως δε στους νέους, μια νέα οπτική εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων (παρουσιάσεις, προβολές, εκθέσεις). Εξυπακούεται πως όλες οι δραστηριότητες θα παρέχονται στο ευρύ κοινό άνευ αντιτίμου.

Τα εγκαίνια της Αμερικανικής Γωνιάς

Το μεσημέρι της Δευτέρας (22/4) στον 3ο όροφο του κτηρίου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, εγκαινιάστηκε το «American Space Piraeus», ως αποτέλεσμα της καινoτόμου συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Την κορδέλα έκοψαν από κοινού ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, και ο πρέσβης κ. Γιώργος Τσούνης.

Το νέο αυτό εγχείρημα, ένα πολιτιστικό και πληροφοριακό κέντρο, ένα ανοικτό παράθυρο στη γνώση μέσα από τομείς όπως η σύγχρονη ρομποτική και το 3D printing, χαιρετήθηκε με θέρμη από τους δύο επικεφαλής. Αμφότεροι αναγνώρισαν την ωφέλεια του πρότζεκτ και των νέων δρόμων που χαράσσει, ενισχύοντας τους ήδη στενούς δεσμούς του Πειραιά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το «This Land Is Your Land» του περίφημου Woody Guthrie ήρθε να συναντήσει τα «Παιδιά του Πειραιά» με την υπογραφή του ανυπέρβλητου Μάνου Χατζιδάκι. Ήταν τα δύο τραγούδια που εκτέλεσαν ζωντανά μέλη του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά, εισάγοντας τους παριστάμενους στο κυρίως σκέλος της λαμπρής εκδήλωσης, παρόντων επίσης του Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, της προέδρου της Alter Ego Media, Φαίης Υψηλάντη, του διευθύνοντος συμβούλου της Alter Ego Media, Γιάννη Βρέντζου, και πλήθους καλεσμένων που κατέκλυσαν τον χώρο υποδοχής.

Μώραλης: Ο Πειραιάς ανοικτός σε πρωτοβουλίες

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο Πειραιάς οφείλει να είναι ανοικτός σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον διεθνή χαρακτήρα του».

Εξήρε φυσικά τη σπουδαία δουλειά που συντελέσθη όλο το προηγούμενο διάστημα από τους συνεργάτες του και στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας προκειμένου ο νέος «καινοτόμος χώρος φιλοξενίας» εντός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να προωθήσει τη δωρεάν γνώση, την αλληλεπίδραση και τη δημιουργία.

Προέτρεψε δε τον πρέσβη να συμμετάσχουν παρέα στον ποδοσφαιρικό αγώνα επίδειξης που έχει προγραμματιστεί!

Τσούνης: Σημείο με ιδιαίτερη σημασία ο Πειραιάς

Από το ίδιο βήμα ο κ. Γιώργος Τσούνης, αφού ζήτησε με χιούμορ τον καρδιολόγο του για να συμμετάσχει στον αγώνα που τον προσκάλεσε ο δήμαρχος Πειραιά, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως «μια ενιαία δύναμη για το καλό».

Η χρήση παραδειγμάτων από τη ζωή ανέδειξαν επιπλέον τον κοινωφελή χαρακτήρα της «Αμερικανικής Γωνιάς» στον Πειραιά δεδομένου πως θα προσφέρει μια διέξοδο σε όλα εκείνα τα παιδιά, γηγενή και προσφυγόπουλα, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας και στις μανάδες με τα παιδιά αγκαλιά που ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο.

Η αποδοχή και η αγάπη

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα υποστήριξε χαρακτηριστικά πως «είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε ασφάλεια σε όσους έχουν ζήσει τέτοιο δράμα» κι επικαλέστηκε το ρητό πως «η δημοκρατία λειτουργεί καλύτερα όταν λειτουργεί για όλους».

Θέλησε άλλωστε να υπερτονίσει τη χρησιμότητα χώρων που εμπνέουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά και προωθούν την ισότητα κάθε είδους και αποδέχονται τη διαφορετικότητα, προσκαλώντας τους πάντες «να σπάσουμε τον τοίχο», καθώς η αποδοχή και η αγάπη είναι «η γλώσσα που ο τυφλός βλέπει και ο κουφός ακούει».

«Πρέπει να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον» συμπλήρωσε και θυμήθηκε τα δικά του δύσκολα παιδικά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων όμως μια παρέα φίλων από τον τόπο καταγωγής του παρέμεινε δεμένη χάρη στην αλληλεγγύη του ενός για τον άλλον.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσούνης και στον Πειραιά, ως ένα σημείο με ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο και την οικογένειά του, δεδομένου πως από εκεί έφυγαν οι γονείς του για τις ΗΠΑ αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους – προτού στήσουν μια νέα ευτυχισμένη ζωή.

Pop up space στο Καραϊσκάκη

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει φροντίσει να στηρίξει εμπράκτως όλη αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα εγκατασταθεί ένα ξεχωριστό pop up space προκειμένου, ιδιαιτέρως τις ημέρες των αγώνων της ποδοσφαιρικής ομάδας, να παρέχει διάφορες τεχνολογικές υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών και η δυνατότητα για σερφάρισμα στο διαδίκτυο με ειδικούς κωδικούς και η συλλογή πληροφορίες για καθετί που ενδιαφέρει τους χρήστες.

Κατά τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη η πρωτοποριακή αυτή σύμπραξη θα ενισχύσει την κουλτούρα του αθλητισμού και της αγωνιστικότητας στα νέα παιδιά και γι’ αυτό ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα σταθεί αρωγός σε ό,τι κι αν χρειαστεί. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στον χώρο του αθλητισμού», καθώς στο πέρασμα των ετών έχει αποδείξει πως μπορεί να σταθεί αντάξια απέναντι στις απαιτήσεις διεθνών διοργανώσεων.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, αφού πρώτα έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν για να θυμίσει τους άρρηκτους και παραδοσιακούς δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα με πολιτισμικό υπόβαθρο που στον πυρήνα του έχει την παγκόσμια δικαιοσύνη και την αγάπη.

«Να είμαστε μαζί»

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στα εγκαίνια και τις λοιπές δράσεις ήταν οι πρώην διεθνείς αθλητές ποδοσφαίρου, η Carli Lloyd των 316 διεθνών συμμετοχών με την εθνική ΗΠΑ και των δύο προσωπικών βραβείων ως κορυφαία ποδοσφαιρίστρια του κόσμου, και ο hall of famer Cobi Jones των 164 παρουσιών με το αμερικανικό εθνόσημο.

Οι δυο τους μίλησαν για τις ευκαιρίες που θα προσφέρει τόσο η ένταξη της Αμερικανικής Γωνιάς στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά όσο και το pop up space στο Καραϊσκάκη. «Ο αθλητισμός διδάσκει» υπογράμμισε ο Jones, μιλώντας για τους κοινούς στόχους των ανθρώπων και την αναγκαιότητα να «είμαστε μαζί» τοποθετώντας την αποδοχή των άλλων σε προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση η γνώση είναι δύναμη.