Παρά την ένταση που δημιούργησαν τελευταίως οι τουρκικές προκλητικές δηλώσεις για τα θαλάσσια πάρκα, πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα ελληνοτουρκικά στρατιωτικά… ραντεβού κατά μήκος των συνόρων του Εβρου και μάλιστα πριν από τη συνάντηση της Αθήνας, στις 22 Απριλίου, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  Τέτοιες ελληνοτουρκικές στρατιωτικές συναντήσεις είχαν πολύ καιρό να γίνουν.

Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, το πρώτο στρατιωτικό συνοριακό ραντεβού έγινε στις 16-17 Απριλίου. Σε αυτό ο Τούρκος ταξίαρχος, υπεύθυνος-διοικητής για τον βόρειο Εβρο, συναντήθηκε με τον Έλληνα διοικητή, ταξίαρχο της Ορεστιάδας. Η πρώτη ελληνοτουρκική συνάντηση έγινε στην Τουρκία. Οι διοικητές που συναντήθηκαν συμφώνησαν μάλιστα να φιλοξενήσουν ο ένας τον άλλον στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Το δεύτερο ραντεβού έγινε προχθές. Ο Έλληνας ταξίαρχος της περιοχής των Φερών και ο τούρκος ταξίαρχος Υψάλων συναντήθηκαν στις Φέρες, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη. Οι επαφές των στρατιωτικών και από τις δύο χώρες, όπως αυτές στις παραμεθόριες περιοχές του Εβρου, αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της έντασης και θεωρείται ότι μπορούν να αποβούν ιδιαιτέρως… πρακτικές.