Η έγκριση του πακέτου οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δείχνει πως η Ουάσιγκτον προχωράει πιο βαθιά σε έναν υβριδικό πόλεμο απάντησε σήμερα Κυριακή (21/4) η Ρωσία.

Θα καταλήξει σε ταπείνωση αντίστοιχη των πολέμων του Βιετνάμ ή του Αφγανιστάν, αναφέρθηκε επίσης από την πλευρά της Μόσχας για τις ΗΠΑ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία διατάχθηκε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2022, έχει κλονίσει τις σχέσεις του Κίεβου με τη Δύση. Μάλιστα, σύμφωνα με Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες είναι η χειρότερη κρίση από την εποχή των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Σάββατο (20/4) με ευρεία διακομματική υποστήριξη ένα πακέτο ύψους 95 δισ. δολαρίων που παρέχει βοήθεια σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν.

«Ηχηρό και ταπεινωτικό φιάσκο για τις ΗΠΑ όπως στο Βιετνάμ και στο Αφγανιστάν»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Ουκρανία «να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», με επιθέσεις εναντίον των ρωσικού εδάφους και Ρώσων αμάχων μεταξύ άλλων.

«Η όλο και βαθύτερη εμβύθιση της Ουάσιγκτον στον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας θα μετατραπεί σε ένα ηχηρό και ταπεινωτικό φιάσκο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως στο Βιετνάμ και στο Αφγανιστάν», είπε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία, είπε, θα δώσει «μια απόλυτη και αποφασιστική απάντηση» στην κίνηση των ΗΠΑ να εμπλακούν περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Γιατί ήταν απαραίτητο το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης στην Ουκρανία;

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Ουίλιαμ Μπερνς προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως χωρίς περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ, η Ουκρανία μπορεί να χάσει στο πεδίο της μάχης, όμως με υποστήριξη οι δυνάμεις του Κιέβου μπορεί να κρατηθούν φέτος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλείσει κατ’ επανάληψη το ενδεχόμενο να στείλουν δικά τους στρατεύματα ή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η χώρα μάχεται σε έναν εξαντλητικό πόλεμο με πυροβολικό και drone με τη Ρωσία κατά μήκος ενός ισχυρά οχυρωμένου μετώπου 1.000 χιλιομέτρων.

Το πακέτο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων περιλαμβάνει μέτρα που θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να κατασχέσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία έχουν παγώσει λόγω των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Αυτό, είπε η Ζαχάροβα, συνιστά απλώς «κλοπή», προσθέτοντας πως οι πραγματικοί ωφελούμενοι του όλου πακέτου είναι οι αμερικανικές αμυντικές εταιρίες.

Οι απώλειες των ΗΠΑ σε Βιετνάμ και Αφγανιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν τουλάχιστον 58.000 στρατιώτες στον πόλεμο του Βιετνάμ (1955-75), που τελείωσε με τη νίκη του κομμουνιστικού Βόρειου Βιετνάμ και την κατάληψη του Νότου, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν.

Στον πόλεμο στο Αφγανιστάν (2001-2021), οι ΗΠΑ ανέφεραν τον θάνατο 2.459 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 20.000 στη σύγκρουση, η οποία τελείωσε με την αποχώρηση των υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεων του συνασπισμού και την επιστροφή στην εξουσία του κινήματος των ισλαμιστών ταλιμπάν.

Η Σοβιετική Ένωση έχασε 14.453 μέλη των ενόπλων δυνάμεών της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν (1979-1989). Οι απώλειες αμάχων και στους δύο πολέμους στο Αφγανιστάν ήταν τεράστιες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 18% της Ουκρανίας –στο ανατολικό και νότιο τμήμα της γειτονικής της χώρας. Ενώ παράλληλα, αυξάνει σταδιακά έδαφος, αφού η αντεπίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο το 2023 απέτυχε να σημειώσει οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο. Τα ρωσικά στρατεύματα είναι οχυρωμένα πίσω από ναρκοπέδια πάνω από τα οποία περιπολούν drones και έχουν βαρύ πυροβολικό να τους προστατεύει.

Η Ουκρανία παρακαλεί εδώ και μήνες τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν περισσότερη βοήθεια και όπλα, για να τη βοηθήσουν να πολεμήσει. Παρόλο που Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει πως η βοήθεια των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει την τελική πορεία του πολέμου.

Η Ζαχάροβα επισήμανε πως οι καθημερινοί άνθρωποι στην Ουκρανία οδηγούνται με τη βία στη σφαγή σαν «τροφή για τα κανόνια», όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν στοιχηματίζουν πλέον σε μια ουκρανική νίκη απέναντι στη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον, απάντησε πως ελπίζει η Ουκρανία να μπορέσει να αντέξει μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Οι ηγέτες της Δύσης και της Ουκρανίας θεωρούν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ιμπεριαλιστικού τύπου αρπαγή γης. Ενώ την ίδια στιγμή, δείχνει πως η μετα- σοβιετική Ρωσία αποτελεί μία από τις δύο μεγαλύτερες απειλές από ένα έθνος-κράτος στην παγκόσμια ασφάλεια, μαζί με την Κίνα.

Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο ως μέρος μιας πολύ ευρύτερης μάχης με τις ΗΠΑ. Τονίζοντας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνόησαν τα συμφέροντα της Μόσχας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Και στη συνέχεια συνωμότησαν προκειμένου να διαμελίσουν τη Ρωσία και να αρπάξουν τους φυσικούς πόρους της, πρόσθεσε.

Η Δύση αρνείται ότι θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.