Σε ομιλία του, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραίμ Ραϊσί δεν κάνει καν αναφορά στις εκρήξεις που ακούστηκαν και εκτοξεύει κι άλλες απειλές προς το Ισραήλ, προειδοποιώντας το να μην επιτεθεί στο Ιράν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της χώρας. «Τα drones απογειώθηκαν μέσα από το Ιράν, διέσχισαν μερικά εκατοντάδες μέτρα και τότε καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα μας. Δεν έχει καν αποδειχτεί πως υπάρχει σύνδεση με το Ισραήλ. Ήταν δύο, τρία drones σαν αυτά που παίζουν τα παιδιά μας. Δεν ήταν καν drones. Δεν είχε καν νόημα να μας το πουν πριν συμβεί», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε πως αν το Ισραήλ δεν επιτεθεί ξανά, τότε η σύγκρουση για την Τεχεράνη έχει λήξει εδώ. «Αν το Ισραήλ κάνει αντίποινα και συνεχίσει τον τυχοδιωκτισμό της, τότε θα απαντήσουμε. Αλλιώς, έχουμε τελειώσει. Ολοκληρώσαμε».

Τι αναφέρουν οι Αμερικανοί;

Αμερικανοί αξιωματούχοι από την άλλη επιμένουν σε αμερικανικά Μέσα πως το ισραηλινό χτύπημα είναι πιο σοβαρό απ’ ότι παραδέχεται το Ιράν.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ισραηλινά μαχητικά που βρίσκονταν ακριβώς έξω από τον ιρανικό εναέριο χώρο. Ο στόχος φαίνεται να ήταν μια εγκατάσταση ραντάρ αεράμυνας που βρίσκεται κοντά στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι λένε πως υπήρξαν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», μετέδωσε το δελτίο του ABC.

Το Ισραήλ επίσημα δεν έχει σχολιάσει καν την επίθεση. Η Ουάσιγκτον αρκείται στο να διαχωρίζει την θέση της.

«Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο, παρά μόνο θα πω ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάμειξη σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια. Εστιάζουμε στο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ.

Πως έγινε το χτύπημα του Ισραήλ;

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως, μετά τη συμβολική απάντηση του Τελ Αβίβ σε ιρανικά εδάφη, θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί μια επίθεση, εκατέρωθεν, με τη σφοδρότητα του χτυπήματος του Ιράν, εναντίον του Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο, όπως περιγράφει στο MEGA και τον Μαρίνο Αλειφέρη, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Το Ιράν εκτόξευσε κατά του Ισραήλ, περισσότερα από 350 πυρομαχικά, που ισοδυναμούν με 60 τόνους εκρηκτικών υλικών. Πιστεύω πως η εκρηκτική ύλη, αυτού του μεγέθους, μπορεί να προξενήσει ζημιές ή να καταστρέψει ένα μικρό χωριό».

Ένας Βρετανός εμπειρογνώμονας σε θέματα όπλων λέει στο BBC πως οι επιθέσεις του Ισραήλ έγιναν με νέο βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αέρος από το Ισραήλ για πρώτη φορά.

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή 

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης στο Ισραήλ το MEGA και ο απεσταλμένος Μαρίνος Αλειφέρης καταγράφουν λεπτό προς λεπτό ό,τι συμβαίνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η συνέχιση της ευθείας πολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν απομακρύνεται προς το παρόν, ωστόσο οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις  στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς και τις προετοιμασίες για επέμβαση στη νότια Γάζα, στη Ράφα.

Όπως είπε ο απεσταλμένος του MEGA, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει κάποιοι βομβαρδισμοί περιμετρικά της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Νωρίτερα είχε χτυπήσει και ο συναγερμός στα βόρεια του Ισραήλ, στα σύνορα με το Λίβανο, καθώς κάποια αεροσκάφη προσπάθησαν να περάσουν στον εναέριο χώρο.