Σε μία καταγγελία που γεννά ερωτηματικά για την εξέλιξη της πρόσφατης γυναικοκτονίας στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων προχώρησε η Έλενα Τζούλη, δικηγόρος της οικογένειας Γρίβα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η νομικός κατέθεσε πως το οπτικοακουστικό υλικό από τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής που παραδόθηκε στις Αρχές προς εξέταση «δεν είναι ενιαίο, κόβεται, υπάρχουν κενά».

«Αυτό που θέλω να σας πω είναι, ότι αποκλειστικά χάρη στην Ανακρίτρια Αθηνών, Παναγιώτα Σούτσου, έγινε δεκτό το αίτημα, το οποίο εγγράφως είχαμε υποβάλει δύο μέρες πριν, και η υπόθεση πλέον τέθηκε στην ορθή βάση της πλήρους διαλεύκανσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υποβάλλαμε αίτημα προκειμένου να κατασχεθεί όλο το οπτικοακουστικό υλικό από το Τμήμα, από κάμερες του ΑΤ, από κάμερες παρακείμενων κατοικιών και καταστημάτων, καθώς, όπως προκύπτει από το υλικό που έχει στα χέρια της η κ. Ανακρίτρια και δόθηκε και σε εμάς ως συνηγόρους, το υλικό δεν είναι ενιαίο, κόβεται, υπάρχουν κενά, τα οποία γεννήθηκαν και στην κυρία Ανακρίτρια», υποστήριξε η κ. Τζούλη.

«Κόβεται στο επίμαχο σημείο»

«Δεν θα κάνω χρήση της λέξης μοντάζ, γιατί δεν είμαι τεχνικός καμερών, αλλά γι’ αυτό ζητήσαμε ως οικογένεια της μητέρας της αδικοχαμένης Κυριακής και έγινε δεκτό να κατασχεθεί και να της παραδοθεί σε συνεχή ροή και όχι κομμένο προκειμένου να εξεταστεί και από δικό μας, τεχνικό πραγματογνώμονα της οικογένειας, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι το πρωτότυπο υλικό» συνέχισε.

Ανέφερε ακόμη πως «αυτό το οποίο ζητάμε είναι όλο το υλικό με συνεχή ροή, και όχι μόνο της ίδιας ημέρας, μιλάμε για ροή τριών ημερών, γιατί αυτό το οποίο έχει στα χέρια της η κυρία Ανακρίτρια κόβεται στο επίμαχο σημείο των 4 προηγούμενων μαχαιριών, που το κορίτσι δεχόταν στο σώμα του, στην ευθεία του φυλακίου».

«Σήμερα, λοιπόν, ο πραγματογνώμονας που διόρισε η Ανακρίτρια μαζί με τον τεχνικό σύμβουλο τον δικό μας, του πατέρα και τον τεχνικό σύμβουλο που διόρισε ο δράστης διενεργούν την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του, και εντός των επόμενων ημερών, πολύ σύντομα, θα έχουμε το τελικό πόρισμα, το οποίο αναμένουν όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον», κατέληξε.

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ αστυνομικών

Παρεμπιπτόντως, τόσο τα ηχητικά όσο και τα βιντεοληπτικά ντοκουμέντα εκθέτουν τους αστυνομικούς και την ολιγωρία που επέδειξαν στην αντιμετώπιση του τραγικού συμβάντος.

Επί παραδείγματι, ο αστυνομικός φρουρός του τμήματος που πρώτος ενημερώθηκε από την 28χρονη ότι ήθελε να καταγγείλει κάποιον που φοβόταν, φαίνεται να εξέρχεται πολύ αργά από το φυλάκιό του ακόμη και τη στιγμή που η 28χρονη πέφτει νεκρή από τον δράστη.

«Δεν είχα οπτική εικόνα και δεν αντιλήφθηκα την επίθεση, παρά μόνο τη στιγμή που άκουσα φωνές και είδα την γυναίκα να πέφτει», έχει υποστηρίξει ο ίδιος στο υπόμνημά του, την ίδια στιγμή που συνάδελφοί του δεν είναι σε θέση να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Η αξιωματικός υπηρεσίας αρνήθηκε επίσης τις ευθύνες που της χρεώνονται επικαλούμενη και το νεαρό της ηλικίας της. Χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε ότι ενημέρωσε την επόπτρια, λέγοντας μάλιστα ότι εκείνη ήταν πολύ πιο έμπειρη από την ίδια.

Αλλά και σε αυτήν την επικοινωνία αστυνομικού της ΟΠΚΕ με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, τρία λεπτά μετά τη δολοφονία της Κυριακής, η συνεννόηση υπήρξε πολύ δύσκολη.

Όπως αποδεικνύεται από την ηχογράφηση του διαλόγου.

Τηλεφωνήτρια Άμεσης Δράσης: Τη μαχαίρωσε και αυτοκτόνησε;
Αστυνομικός ΟΠΚΕ: Ναι…
Τηλεφωνήτρια Άμεσης Δράσης: Έξω από το τμήμα;
Αστυνομικός ΟΠΚΕ: Ναι, ακριβώς μπροστά στον σκοπό…
Τηλεφωνήτρια Άμεσης Δράσης: Και πώς αυτοκτόνησε αυτή;
Αστυνομικός ΟΠΚΕ: Ξαναλέω. Τη γυναίκα χτύπησε ο άντρας και στη συνέχεια έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό του…
Έχει τις αισθήσεις του ο άντρας Πιστεύω ότι μπορεί να ζήσει. Τη γυναίκα δεν τη βλέπω… Την έχει φάει στην πλάτη…

Λογικό είναι οι γονείς της Κυριακής να ζητούν αναπαράσταση όσων συνέβησαν το βράδυ της 1ης Απριλίου, ενώ έχει κατατεθεί και μήνυση, προκειμένου να προσωποποιηθούν οι ευθύνες όσων ενεπλάκησαν.

Ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης, ο τελευταίος που συνομίλησε με την Κυριακή πριν από τη δολοφονία της, αναμένεται να υποβάλει το δικό του υπόμνημα. Πρόκειται για τον τηλεφωνητή που είπε στην 28χρονη πως το περιπολικό δεν είναι ταξί.

Το πόρισμα της ΕΔΕ αναμένεται ακόμη κι εντός της προσεχούς εβδομάδας.