Σήμερα θα αρχίσω με μια αποκάλυψη που όλους μας ενδιαφέρει και έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και πώς αυτή βλάπτει σοβαρά την υγεία μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του πνεύμονος αυξήθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε άτομα που δεν καπνίζουν. Όπως εξηγεί στο «Βήμα» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η αύξηση του κρουσμάτων καρκίνου των πνευμόνων οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή και ό,τι επικίνδυνα για την υγεία μας μικροσωματίδια αυτή φέρνει, βεβαίως στο κάπνισμα καθώς και στο παθητικό κάπνισμα.

Αν και τελευταίως οι επιστήμονες θεωρούν πολλές ασθένειες, όπως οι λοιμώξεις ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο τα τρομακτικά στοιχεία για τον καρκίνο του πνεύμονος σήμαναν συναγερμό στο υπουργείο Υγείας, το οποίο με πρωτοβουλία της κυρίας Αγαπηδάκη έχει συσταθεί μία επιτροπή υπό τον καθηγητή Μπεχράκη και μελετά μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν. Μια άλλη επιτροπή μελετά στοιχεία για να βοηθήσει καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

Βεβαίως, αυτό που μαθαίνω είναι ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση να απαγορευθεί ολοσχερώς το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, όπως έκαναν ορισμένες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, αλλά προτάσεις για να ληφθούν νέα μέτρα για προστασία των παθητικών καπνιστών.

Στο Τορίνο, για παράδειγμα, η δημοτική αρχή απαγόρευσε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους όταν ο καπνιστής βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από άλλους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι Ιταλοί αναμένεται να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα και να περιοριστεί η ρύπανση από τα αποτσίγαρα που καταλήγουν σε πεζοδρόμια, πάρκα και δρόμους. Η επιτροπή Μπεχράκη μόλις ετοιμάσει τις προτάσεις θα τις ανακοινώσει, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα.

 ***

Οι δύο ελληνικές φρεγάτες στην καυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής

Η ελληνική παρουσία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκδηλώνεται, αυτή την επικίνδυνη περίοδο με δύο φρεγάτες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Με τη φρεγάτα «Ύδρα» η οποία επιχειρεί ως πολεμικό σκάφος συνοδείας εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στα πλαίσια της επιχείρησης «Ασπίδες» και τη φρεγάτα «Σπέτσες» η οποία βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου, κοντά στον Λίβανο στα πλαίσια της επιχείρησης του ΟΗΕ.

Και οι δύο φρεγάτες παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί. Ειδικά για την φρεγάτα «Υδρα», έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές είχε συνοδεύσει 20 εμπορικά πλοία, όλα με σημαία ή συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περάσουν με ασφάλεια την Ερυθρά Θάλασσα, ως ναυτική ασπίδα σε πιθανές επιθέσεις των Χούθι. Συνολικά τα εμπορικά πλοία που πέρασαν με συνοδεία φρεγατών της επιχείρησης «Ασπίδες» ήταν 75, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης από το στρατηγείο τη Λάρισας υποναύαρχος (Μ) Γρύπαρης.

Έως τώρα πάντως συνεχίζει την επιχείρησή της χωρίς προβλήματα, το πλήρωμα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση έτοιμο ανά πάσα στιγμή να επέμβει εάν απαιτηθεί. Εφοδιασμός του πλοίου σε πυρομαχικά δεν έγινε όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά τα πυρομαχικά που έριξε κάνοντας τους πυραύλους των Χούθι να αλλάξουν πορεία, ήταν τόσα λίγα που δεν χρειάστηκαν αναπλήρωση.

***

Τι δουλειά έχει η φρεγάτα Σπέτσες κοντά στον Λίβανο

Ο ανεφοδιασμός της γίνεται στο Τζιμπουτί (σε καύσιμα και σε τρόφιμα), αφού εκεί υπάρχουν αμερικανικές και γαλλικές εγκαταστάσεις και μόλις ανεφοδιαστεί βρίσκεται και πάλι εν πλω στη συνοδεία εμπορικών πλοίων. Αμέσως μετά το Πάσχα, αναμένεται να την αντικαταστήσει η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία θα παραμείνει στην επιχείρηση «Ασπίδες» για περίπου ένα τρίμηνο. Ήδη στην φρεγάτα αυτή τοποθετήθηκε ο κατάλληλος οπλισμός, καθώς και συστήματα αντι- drone για απόκρουση πιθανών πυραυλικών επιθέσεων, ενώ έχει ήδη επιλεγεί και μια ομάδα, άρτια εκπαιδευμένων ΟΥΚάδων που θα φροντίζουν για την ασφάλεια του πληρώματος.

Η φρεγάτα «Σπέτσες» περιπολεί εδώ και καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου και εκεί αφήνει το αποτύπωμά της η χώρα μας σε αποστολή του ΟΗΕ. Αποστολή της, όπως και των άλλων φρεγατών, είναι να κλείνουν κάθε θαλάσσια οδό για προμήθεια παράνομου οπλισμού στον Βόρειο Λίβανο. Απλώς το «Σπέτσες» μαζί με άλλα πολεμικά πλοία παίρνουν μέρος σε αποστολή monitoring. Στο πλήρωμά της περιλαμβάνονται και ΟΥΚάδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει για την ελληνική φρεγάτα καμία ανάμειξη στα πρόσφατα γεγονότα, είτε στον πόλεμο της Γάζας, είτε στην πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

***

Όταν η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην εσχατιά του Αιγαίου

Την τρίτη κιόλας ημέρας της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, η Ολυμπιακή Φλόγα έφθασε στην εσχατιά του Αιγαίου. Άναψε στο Καστελλόριζο. Στο ακριτικό αυτό νησί, έφθασε αεροπορικώς με ειδική πτήση και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κατοίκους του Καστελλόριζου, αλλά και από τους τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί. «Η Φλόγα αυτή», ειπώθηκε, «μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας, της αγάπης και της συμφιλίωσης των λαών! Σε ένα κόσμο που υπάρχουν εστίες πολέμου και εχθροπραξίες παντού, εμείς στέλνουμε το μήνυμα της αγάπης και της συμφιλίωσης».

***

Σταυροί, κολυμπήθρες, πράσινοι, ήλιοι, θαύματα και σφυροδρέπανα

Αλήθεια κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ξεκινούσε η προεκλογική περίοδος με το… θαύμα που έγινε στη βάπτιση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εμφανίστηκε λέει ένας σταυρός, ούτε κανείς φανταζόταν ότι ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα φανέρωνε το χιούμορ του και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο όταν είπε (απαντώντας στον Κασσελάκη) ότι στη βάφτισή του σχηματίσθηκε ο ήλιος του ΠαΣοΚ… ολοπράσινος επειδή χρησιμοποίησαν οι παπάδες αγουρέλαιο και την παραδοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα ότι πρώτον πως βαφτίστηκε και δεύτερον ότι δεν σχηματίσθηκε κατά τη βάπτισή του το… σφυροδρέπανο στην κολυμπήθρα.

Μέσα σε όλα αυτά εάν προστεθούν και οι επιστολές του Χριστού που μας έλεγε ο Βελλόπουλος, τούτη δεν είναι προεκλογική πολιτική περίοδος, αλλά ευρωεκλογές ατάκας και τικ τοκ. Γιατί όλα από το τικ-τοκ περνούν, ελπίζοντας οι πολιτικοί και μάλιστα οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων πως έτσι θα κερδίσουν μερικούς παραπάνω φήφους.

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις αναφορές του, κατά την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στον άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη και στο «θαύμα» με τον σταυρό από το λάδι που σχηματίστηκε στην κολυμπήθρα ενώ βαπτιζόταν, είπε: «Το μόνο θαύμα που υπάρχει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί στα πόδια του και έχει αναστηθεί μετά από όσα έχει περάσει τα τελευταία χρόνια και είμαι υπερήφανος για ότι έχουμε πετύχει»,
Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά ήρθε και το θέμα Παπακώστα.

***

Πώς και γιατί ο Κασσελάκης απέκλεισε τον Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο

Ήταν τόσες οι αντιδράσεις (ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ) για τις δηλώσεις Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες που ο Πρόεδρος Κασσελάκης πήρε την απόφαση να τον εξαιρέσει από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε καν άκουσε τις δικαιολογίες του ότι οι δηλώσεις του ήταν προϊόν… κοπτοραπτικής. Έτσι πάντα δεν γίνεται; Όταν δεν μας αρέσουν οι δηλώσεις μας, όταν δημιουργείται σάλος από αυτές, όταν καραδοκεί ο πέλεκάς της διαγραφής, τότε φταίνε τα ΜΜΕ που δήθεν τις παραποίησαν, ή που δεν κατάλαβαν καλά, ή που έκαναν κοπτοραπτική. Τη θέση του στο ευρωψηφοδέλτιο παίρνει ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, διδάκτωρ Βιολογίας και μέλος του Σωματείου Ατόμων με Νευρομυϊκές παθήσεις, ενώ είναι γιος της πρώην υπουργού Κατερίνας Παπακώστα.

Σε ανάρτησή του στο «Χ», ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι σέβεται τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά επέλεξαν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές τους. Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχουν περιπτώσεις που ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέμβει για να μην φορτώσει ευθύνες αλλού, ιδιαίτερα σε γυναίκες, που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.