Σε διαγωνισμό για την πώληση δικαιώματος επιφανείας 5 οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. προχωρά η Lamda Development, όπως αποκάλυψε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023.

Η ζήτηση, σύμφωνα με τον CEO, έχει ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά με τις τιμές να κινούνται στις 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ακόμη και παραπάνω, με στόχο να εισπραχθούν 100 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης όπου θα αναπτυχθεί και το The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall), θα ανακοινωθούν το επόμενο δίμηνο, ενώ δεν αποκλείεται και η διάθεση περισσότερων οικοπέδων προς ανάπτυξη.

Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η οικοδόμηση των συγκεκριμένων εκτάσεων αντιστοιχεί σε 50.000 τ.μ. και προορίζονται για οικιστική χρήση.

Γιατί προχωρά στη διάθεση των οικοπέδων

«Είμαστε master developers και αναπτύσσουμε πολύ μεγάλη έκταση, αλλά προχωράμε και σε κοινοπραξίες και φέρνουμε νέους επενδυτές. Με στόχο να επιταχύνουμε την υλοποίηση του masterplan και να ενισχύσουμε τη ρευστότητα αποφασίσαμε να διαθέσουμε τα οικόπεδα προς πώληση. Είναι στρατηγική που επιλέχθηκε από την αρχή. Δίνει ένα καλό μήνυμα για την αξία που έχουμε ήδη χτίσει στο Ελληνικό», σημείωσε ο κος Αθανασίου, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η εισηγμένη προχωρά στην εν λόγω συναλλαγή.

Αύξηση τιμών 15-20% στις κατοικίες

Σχετικά με τις πωλήσεις των οικιστικών έργων και την κάλυψη του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους, ο κος Αθανασίου ανέφερε ότι οι τιμές των κατοικιών είναι πλέον υψηλότερες κατά 15-20% σε σχέση με 10 μήνες πριν, ενώ όπως δήλωσε τα περιθώρια κέρδους να έχουν βελτιωθεί.

«Το επόμενο διάστημα ξεκινά το μάρκετινγκ των κατοικιών στις αγορές της Δύσης και υπάρχει χώρος για περαιτέρω αύξηση, καθώς το κοινό που απευθυνθεί η εταιρεία βρίσκει τις παρούσες τιμές λογικές, αν όχι χαμηλές», σχολίασε.

Όσον αφορά την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών στο τέλος του καλοκαιριού τουλάχιστον 10 condos θα έχουν φτάσει στον πρώτο όροφο, όπως ανέφερε, ενώ την ίδια ώρα, με ταχείς ρυθμούς προχωράει η κατασκευή του Riviera Tower, του υψηλότερου πράσινου οικιστικού ουρανοξύστη στη Μεσόγειο.

«Τον Αύγουστο ο πύργος θα έχει φτάσει τα 17 μέτρα», σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Αθανασίου, σημειώνοντας πως ήδη οι πρώτοι όροφοι είναι ορατοί από την λεωφόρο Ποσειδώνος.

Η σχεδίαση του Riviera Tower, ύψους 200 μέτρων και 50 ορόφων, έχει γίνει από το διεθνώς φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners και η κατασκευή του έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία Bouygues Bâtiment International και Intrakat.

Ας σημειωθεί ότι έως το τέλος Μαρτίου του 2024 είχαν εισπραχθεί από πωλήσεις ακινήτων 641 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 537 εκατ. ευρώ από οικιστικές αναπτύξεις και 104 εκατ. ευρώ από τη διάθεση οικοπέδων, με το project του Ελληνικού να καταφέρνει εντός 2,5 ετών από την υπογραφή μεταβίβασης της έκτασης στη Lamda να εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) προ αποτιμήσεων και αναπροσαρμογών ύψους 65 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 67 εκατ. ευρώ.

Έως τα Χριστούγεννα του 2026 θα έχουν κατασκευαστεί 1.500 διαμερίσματα, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο επικεφαλής της εταιρείας, σημειώνοντας πως η πρώτη φάση του Ελληνικού θα ολοκληρωθεί το 2026-27.

Συνολικά η εισηγμένη αναμένει έσοδα της τάξης του 1,121 δισ. ευρώ από τις κατοικίες του παραλιακού μετώπου, ενώ από τις οικιστικές αναπτύξεις του project Little Athens έσοδα άνω του μισού δισ. ευρώ, έως την ολοκλήρωση της α’ φάσης ανάπτυξης.

Ο κος Αθανασίου τόνισε ότι το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Ελλάδας, θα δημιουργήσει 70.000 με 80.000 θέσεις εργασίας και θα φέρει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο τουρίστες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως ανέφερε, το real estate καταγράφει εκρηκτική ανάπτυξη στη χώρα, υποβοηθούμενο μεταξύ άλλων από την άνοδο του τουρισμού και τη γενικότερη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Διπλασιασμός EBITDA και η IPO για τη Lamda Malls

Τα EBITDA του ομίλου, που το 2023 διαμορφώθηκαν σε 206 εκατ. ευρώ θα διπλασιαστούν σε 3 – 4 χρόνια, όταν δηλαδή θα λειτουργούν τα δύο εμπορικά κέντρα (The Ellinikon Mall και Riviera Galleria), τόνισε ο επικεφαλής της εισηγμένης.

Τέλος ο κος Αθανασίου αναφέρθηκε και στην ΙΡΟ της Lamda Malls, επαναλαμβάνοντας ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς, ώστε να είναι αντιπροσωπευτική η αποτίμηση των εμπορικών κέντρων. Υπενθυμίζεται ότι η Lamda Malls έχει «προικιστεί» με τα 4 υφιστάμενα εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet) και τα 2 που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό (The Ellinikon Mall και Riviera Galleria).

Πηγή: Ot.gr