«Το χάραμα επήρα/ του Ήλιου το δρόμο,/ κρεμώντας τη λύρα/ τη δίκαιη στον ώμο,—/ κι απ’ όπου χαράζει/ ώς όπου βυθά,/ τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι».

Συμπληρώνονται εφέτος 198 χρόνια από τότε που το Μεσολόγγι, το «αλωνάκι» που αναφέρει ο Διονύσιος Σολωμός στους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του, κατέκτησε με την ηρωική έξοδο των πολιορκούμενων Μεσολογγιτών, στις 10 Απριλίου 1826, μια περίβλεπτη θέση στην παγκόσμια Ιστορία.

Η θυσία των Μεσολογγιτών στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η οποία αναθέρμανε το ευρωπαϊκό φιλελληνικό κίνημα και ενέπνευσε τις τέχνες συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, τιμάται σε ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης, στην Αθήνα και στο Μεσολόγγι.

Με ομιλίες, μουσικές εκδηλώσεις και κατάθεση στεφάνων το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου τιμά ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής η Ιερά Πόλις την 198η επέτειο της Εξόδου.

Το πρόγραμμα

Σάββατο 20 Απριλίου, 7.30 μ.μ.

Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Δαφνομήλη 1, Κολωνάκι)

Εκδήλωση μνήμης με ομιλητή τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα με θέμα «Το Μεσολόγγι στα απομνημονεύματα των αγωνιστών και στην ποίηση».

Στη συνέχεια, το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ανθής Γουρουντή, θα ερμηνεύσει μελοποιημένη ποίηση του Διονυσίου Σολωμού ενώ η υψίφωνος Vivian Douglas θα αποδώσει το συγκινητικό «Μοιρολόι του Μεσολογγιού».

Κυριακή 21 Απριλίου, 11.00 π.μ.

Επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη Αθηνών και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον πρόεδρο της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων Ελευθέρων Πολιορκημένων Γιάννη Μακρή.

Θα ακολουθήσει πομπή προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με επικεφαλής τη φιλαρμονική του Δήμου Μεσολογγίου «Χρήστος Καψάλης» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Τσιάντα και συνοδεία τιμητικού αγήματος του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός» και μελών συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, όπου και κατάθεση στεφάνων.