Προς τη λάθος κατεύθυνση θεωρεί η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πως κινείται η χώρα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα της από τα κόμματα που την καταδιώκουν, έχοντας διαφορά 17 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση ψήφων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Προς τη λάθος κατεύθυνση η χώρα – Τα σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την κατεύθυνση στην οποία κινείται η χώρα, το 64% των ερωτηθέντων απαντάει πως η Ελλάδα έχει λάθος πορεία, ενώ το 31% απαντάει πως κινείται προς τη σωστή. Ως σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες καταγράφονται η ακρίβεια (33%), η οικονομία (27%), η κρίση θεσμών (7%), η εγκληματικότητα 6% και η ανεργία (5%).

Όσον αφορά τις υψηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης, αυτές εντοπίζονται στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την άλλη πλευρά, οι χαμηλότερες επιδόσεις της εντοπίζονται στην εγκληματικότητα, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Μάλιστα οι αρνητικές γνώμες για τις κυβερνητικές επιδόσεις στα ζητήματα του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας παραμένουν σταθερά πολύ υψηλές όλους τους τελευταίους μήνες, δείχνοντας και την αποτυχία των όποιων «διορθωτικών» πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες που παρά τη μικρή άνοδο παραμένουν λιγότερες σε σχέση με πριν μερικούς μήνες την ώρα που καταγράφεται μια βελτίωση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και παρότι η αρνητική αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγγίζει το 75% έχει ιδιαίτερα σημασία ότι και κυβέρνηση έχει και ένα σαφώς πλειοψηφικό επικριτικό 62% απέναντί της.

Η εικόνα αυτή αναπαράγεται ως έναν βαθμό και στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάλι καταγράφεται μια μικρή άνοδος της θετικής αξιολόγησης του πρωθυπουργού, που παραμένει πιο χαμηλή σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και μια άνοδος και της θετικής εικόνας του Στέφανου Κασσελάκη. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με πλειοψηφικές αρνητικές γνώμες.

Η πρόθεση και η εκτίμηση ψήφου στις Ευρωεκλογές

Στις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να παραμένει πρώτη και μεγάλη διαφορά τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη με 26,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 12,8%, το ΠαΣοΚ τρίτο με 9,9%, το ΚΚΕ τέταρτο με 8,1%, ενώ ακολουθούν Ελληνική Λύση με 6,*%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, ΝΙΚΗ με 3% και Νέα Αριστερά με 2,5%. Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 32,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,4%, το ΠαΣοΚ 12,0%, το ΚΚΕ 9,8%, η Ελληνική Λύση 8,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η ΝΙΚΗ 3,6% και η Νέα Αριστερά 3,1%.

Καταλληλόλητα για πρωθυπουργός

Στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση με 35%, ενώ δεύτερη πιο δημοφιλής απάντηση είναι ο «κανένας» με 33%. Ακολουθούν Στέφανος Κασσελάκης (9%), Κυριάκος Βελόπουλος (5%), Νίκος Ανδρουλάκης (5%) και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (4%).