Σε «κυβερνοεπίθεση», αντί για χτύπημα σε στόχους εντός του Ιράν ή στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα αρκεστεί το Ισραήλ στα αντίποινά του για την επίθεση της Τεχεράνης, προβλέπει ο βραβευμένος αμερικανοπαλαιστίνιος δημοσιογράφος και πρώην καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, Νταούντ Κιουτάμπ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», εκτιμά ότι οι εξελίξεις στη Γάζα θα κριθούν από δύο παράγοντες: τη στάση των Αμερικανών, αλλά και όσα θα συμβούν στο ιρανοϊσραηλινό «μέτωπο» το αμέσως προσεχές διάστημα.

Καταρχάς, ποιες μπορεί να είναι οι στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ;

«Το ιρανικό χτύπημα μπορεί να δημιουργήσει μια ισορροπία τρόμου και ενδεχομένως να αποτρέψει τις δύο πλευρές από το να ξαναπροκαλέσουν η μια την άλλη».

Παρότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμβουλεύει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «επιβραδύνει τα πράγματα» μετά την ιρανική επίθεση, το Ισραήλ είναι έτοιμο να απαντήσει. Τι θα συμβεί εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί;

«Εξαρτάται από τον τρόπο που θα το κάνει και τις απώλειες που θα προκαλέσει η αντεπίθεσή του».

Στην περίπτωση που πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν;

«Σίγουρα τότε το Ιράν θα απαντήσει στρατιωτικά».

Είναι όντως πιθανός στόχος οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις;

«Εκτιμώ πως όχι».

Τι πιστεύετε ότι θα χτυπήσει το Ισραήλ και με ποιον τρόπο; Έχουν διαρρεύσει αρκετά σενάρια.

«Το πιο πιθανό είναι να περιοριστεί σε κυβερνοεπίθεση κατά της Τεχεράνης».

Ποια θα είναι η αντίδραση Ρωσίας και Κίνας στην περίπτωση ισραηλινών αντιποίνων;

«Θα στηρίξουν αμφότερες το Ιράν».

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει την Ουκρανία;

«Ίσως η Ρωσία να ασκεί βέτο σε όλα τα ψηφίσματα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναμφίβολα, όλα τα φώτα θα πέσουν στη Μέση Ανατολή, θα αποτραβηχτούν από την Ουκρανία».

Τι προβλέπετε για το τέλος του πολέμου στη Γάζα;

«Οι εξελίξεις και η έκβαση του πολέμου στη Γάζα εξαρτώνται αφενός από τους Αμερικανούς και αφετέρου από την αντίδραση που θα υπάρξει κατά του Ιράν».

Τι θα αλλάξει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με την Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ;

«Θα υπάρχει γενικότερα λιγότερη παρέμβαση των ΗΠΑ στον κόσμο, ενδεχομένως μόνο για λογαριασμό του Ισραήλ, όχι της Ουκρανίας».