Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασης του η οποία συγκλήθηκε μετά την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

Η θέση του Γκουτέρες

«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε για ακόμη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που πήρε η Χαμάς όταν ο στρατιωτικός της βραχίονας προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.