Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα βιοκλιματικό νηπιαγωγείο, το «Χαμόγελο της Τζοκόντας», μια έρευνα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών για την σεξουαλική υγεία των εφήβων, η φωτορρύπανση και κάποιες Αρβανίτισσες νύφες;

Ολα αυτά και πολλά (πάρα πολλά) άλλα «συναντήθηκαν» για ένα τριήμερο, (12-14 Απριλίου), στο Πρότυπο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης. Εκεί διεξήχθη το 1ο Μαθητικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, στο οποίο 183 πρωτότυπες εργασίες παρουσιάστηκαν από 2.000 συνέδρους που εκπροσωπούν 178 εκπαιδευτικές μονάδες, 40.912 μαθητές και 5.013 εκπαιδευτικούς.

Μεγάλη γιορτή επιστήμης και πολιτισμού

Πρόκειται για μια μεγάλη «γιορτή επιστήμης και πολιτισμού», όπως την χαρακτήρισε ο διευθυντής της Δ/νσης Ανατ. Αττικής Ανδρέας Μαρίνος, κηρύσσοντας την έναρξη την πρώτη μέρα του Συνεδρίου. Και, όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην παρέμβαση του: «Το συνέδριο αυτό είναι η Παιδεία όπως τη θέλουμε».

Οι ψηφίδες της μοναδικής συνάντησης 2.000 μαθητών

Εισηγήσεις (που παρουσιάζονται ταυτόχρονα σε 3 αίθουσες), μουσικές και θεατρικές παραστάσεις (που συνοδεύονται από εργασίες με πληροφορίες), κατασκευές (ρομποτικές και όχι μόνο), έκθεση πιστού αντιγράφου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων με πληροφοριακές αφίσες, μετεωρολογικό μπαλόνι που συγκεντρώνει μετεωρολογικά δεδομένα και τα καταγράφει σε ρομποτικό μηχανισμό Andruino, προσομοιωτές οδήγησης σε επικίνδυνες συνθήκες με στόχο τη μείωση τροχαίων ατυχημάτων από το Ι.Ο.Σ. «Πάνος Μυλωνάς», εκπομπές από 3 μαθητικά ραδιόφωνα τα οποία καλύπτουν με συνεντεύξεις το Συνέδριο και χορευτικά συγκροτήματα (στο διάλειμμα) είναι οι ψηφίδες μιας μοναδικής συνάντησης 2.000 μαθητών. Δίπλα τους, οι εκπαιδευτικοί τους που τους βοήθησαν και τους ενέπνευσαν.

Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς όλα αυτά τα παιδιά να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, να εκφράζουν τις απόψεις τους, να χειροκροτούνται και να χειροκροτούν τις προσπάθειες των άλλων ομάδων και σχολείων, να μοιράζονται ιδέες και να εμπνέουν άλλους με τη φιλοδοξία και τη δημιουργικότητά τους, να νιώθουν πως οι φωνές τους ακούγονται και πως η συμβολή τους είναι σημαντική.

Χορηγοί: Δήμος Παλλήνης, ΕΥΔΑΠ, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Δήμος Κρωπίας