Ο νέος κύκλος της σειράς του MEGA, «Famagusta», κατέκλυσε τη μικρή οθόνη το βράδυ της περασμένης Κυριακής και κέρδισε την πρώτη θέση στους πίνακες τηλεθέασης της ημέρας, αλλά και ολόκληρης της εβδομάδας που μας πέρασε στην ελληνική τηλεόραση.

Η μεγάλη παραγωγή που εμπνέεται από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής και κατοχής του ’74 στην Κύπρο, επιστρέφει από τη συχνότητα του MEGA, με νέο επεισόδιο κάθε Κυριακή βράδυ στις 22:40.

Οι συντελεστές μεταφέρουν χρονικά τις εικόνες από την κυπριακή τραγωδία, στους μήνες που ακολούθησαν του Αττίλα 2, όταν και χιλιάδες εκτοπισμένων έπρεπε να βρουν προσωρινό καταφύγιο στην ελεύθερη Κύπρο.

Παράλληλα, η δίκη για τον φόνο που απασχολεί τους ήρωες της σειράς από την πρεμιέρα της Famagusta έριξε αυλαία και αποκάλυψε τον πραγματικό ένοχο.

Ο Μάικλ Κούρτης είναι αθώος και ο Θοδωρής αποδέχτηκε τη μοίρα του, πως είναι δηλαδή εκείνος που κρυβόταν πίσω από τον φόνο, αλλά και ότι διατηρούσε παράνομο δεσμό με το θύμα.

Δείτε παρακάτω το απόσπασμα όπου ο Θοδωρής οδηγείται στις φυλακές:

H Famagusta στις φυλακές Λευκωσίας

Κατά συνέπεια, όπως είδαμε και στο πρώτο επεισόδιο του β’ κύκλου, o γαμπρός της οικογένειας Σέκερη που υποδύεται ο Στέφανος Μιχαήλ περνά τις πύλες των Κεντρικών Φυλακών της Κύπρου, στη Λευκωσία.

Όπως αποκάλυψαν ο σκηνοθέτης της σειράς, Αντρέας Γεωργίου, αλλά και ο στενός του συνεργάτης και συμπαραγωγός του Famagusta, Κούλλης Νικολάου στο επίσημο Podcast για την παραγωγή του MEGA, τα γυρίσματα έγιναν σε πραγματικούς χώρους των φυλακών.
Για την ακρίβεια, στο τελευταίο επεισόδιο του Podcast, ακούμε τον Αντρέα Γεωργίου να περιγράφει την διαδικασία στην οποία υπεβλήθη, εκείνος και το συνεργείο, προκειμένου να περάσουν από τον έλεγχο των φυλακών.

Οι ουτοπικές κυπριακές φυλακές που απασχόλησαν το Netflix

«Οι φυλακές οι συγκεκριμένες έχουν μπει και σε ένα ντοκιμαντέρ, το είδαμε στο Netflix, όπου μιλάνε για τις πιο καλές φυλακές του κόσμου» ακούγεται να λέει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός. Πράγματι, πριν από δυόμιση χρόνια, η δημοφιλής σειρά ντοκιμαντέρ της πλατφόρμας «Inside the World’s Toughest Prisons» ασχολήθηκε με τη Μεγαλόνησο. Ο Ραφαέλ Ρόου, ο παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ βρέθηκε στην Κύπρο προκειμένου να περάσει μια εβδομάδα ως τρόφιμος των φυλακών Λευκωσίας.

Παρά τις φήμες που συνόδευαν το σωφρονιστικό ίδρυμα για χρόνια, εκεί, αντίκρυσε ένα υποδειγματικό κατάστημα που τον εξέπληξε θετικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο τίτλος του επεισοδίου εκείνου ήταν «Η ουτοπική φυλακή», θέλοντας να τονίσει τις εξαιρετικές συνθήκες κράτησης.

Δείτε ένα απόσπασμα από εκείνο το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ:

Οι ηθοποιοί της Famagusta στις φυλακές

Στο ίδιο αυτό, πέμπτο επεισόδιο του Podcast με παρουσιαστές τον Αντρέα Γεωργίου και τον Κούλλη Νικολάου, ο σκηνοθέτης της σειράς Famagusta συνομιλεί μέσα από τις φυλακές με τον Στέφανο Μιχαήλ.

«Το έχεις φανταστεί ποτέ;» ακούγεται να ρωτά τον ηθοποιό, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αναφερόμενος στο γεγονός πως βρίσκεται μέσα σε ένα πραγματικό κελί. «Ποτέ δεν το φαντάστηκα. Σήμερα το έζησα κατά κάποιον τρόπο» απαντά εκείνος.

«Είναι περίεργο αυτό το συναίσθημα, χωρίς κινητό, κάνουμε απεξάρτηση από το κινητό όλη μέρα σήμερα. Εντάξει, οι σκηνές θεωρώ πήγαν πάρα πολύ καλά. Νιώθω πολύ γεμάτος» συνέχισε ο ηθοποιός.

Δείτε ένα ακόμη απόσπασμα από τις σκηνές της Famagusta στις φυλακές:

Οι μαρτυρίες από το ’74 «βρίσκουν» τον Αντρέα Γεωργίου και στις φυλακές

Η σειρά του MEGA στηρίζει την εξέλιξή της σε μια πλειάδα ιστοριών που εμπνέονται από τα τραυματικά γεγονότα που έζησαν οι Κύπριοι πριν από 50 χρόνια. Η κινηματογράφηση των συγκλονιστικών ιστοριών, από την Χαρίτα Μάντολες, ως τη Μυροφόρα της Κύπρου και όλες τις άλλες μαρτυρίες που παρακολουθούμε στη σειρά, ξυπνούν μνήμες σε όλους τους Κύπριους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Έρικα, μια εργαζόμενη στις φυλακές Λευκωσίας. Όταν έμαθε για τα γυρίσματα στο σωφρονιστικό ίδρυμα, ζήτησε να μιλήσει στον Αντρέα Γεωργίου και του μετέφερε την δική της σπαρακτική ιστορία.

«Ήμουν και εγώ ένα παιδί που γεννήθηκε στον πόλεμο το ‘74. Και έχασα τον πατέρα του. Δεν τον γνώρισα, εννοείται τη λέξη παππά, δεν την είπα καμιά φορά» ακούγεται να λέει συγκινημένη στο Podcast για τη σειρά Famagusta

Η ίδια περιγράφει τον τραγικό χαμό του πατέρα της, ο οποίος δεν χάθηκε στο πεδίο της μάχης, αλλά όπως λέει από «αδέσποτη σφαίρα». «Από ότι μου έχουν πει […] είχαμε μαζευτεί πολλά άτομα από τη γειτονιά σε κάποιο σπίτι, το ίδιο και οι γονείς μου» εξηγεί η Κύπρια σωφρονιστική υπάλληλος. «Εκεί έφαγε τη σφαίρα» συμπληρώνει.

Ακούστε το πέμπτο επεισόδιο του Podcast για τη Famagusta:

Το νέο επεισόδιο της σειράς Famagusta έρχεται στο MEGA, την Κυριακή 14 Απριλίου στις 22:40.