Ως «θανάσιμο αμάρτημα» αποκάλεσε ο Adam Silver την κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Jontay Porter με συνέπεια ν’ απειλείται πλέον με ισόβιο αποκλεισμό από το NBA. «Έχω διαθέσιμο ένα τεράστιο φάσμα κυρώσεων» υποστήριξε από το ξενοδοχείο του Μανχάταν ο κομισάριος της μεγάλης λίγκας προειδοποιώντας τον 24χρονο πάουερ φόργουορντ/σέντερ των Toronto Raptors ότι τίποτα δεν αποκλείεται στην περίπτωση του, εφόσον ευσταθούν όλα εκείνα για τα οποία ερευνάται ενδελεχώς το τελευταίο διάστημα.

Ο Porter των 37 αγώνων στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου εξετάζεται ως ύποπτος για εμπλοκή σε μέγα σκάνδαλο παράνομου στοιχηματισμού που έχει στον πυρήνα του τον ίδιο και έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση από τις αρμόδιες Αρχές έχει τεθεί εκτός δράσης για «προσωπικούς λόγους».

«Ο Jontay λατρεύει το μπάσκετ, είναι ενθουσιασμένος που παίζει στους Raptors κα\ι αμφιβάλλω πολύ ότι θα έβαζε σε κίνδυνο όλο αυτό. Τον ξέρω όλη τη ζωή μου, ξέρω τι τύπος ανθρώπου είναι. Από ‘κει και πέρα γνωρίζω ό,τι κι εσείς» απάντησε σχετικά ο αδερφός του Michael Porter Jr. που αγωνίζεται στους Nuggets κι έπεσε από σύννεφα μαθαίνοντας τα μπλεξίματα του μικρού.

Πάνω από 10.000 δολάρια στα under του Porter

Όποιος κι αν τον υπερασπιστεί πάντως σε αυτή την περίσταση, ο νεαρός ψηλός των Καναδών βρίσκεται υπόλογος έναντι του NBA και υποχρεούται ν’ αποδείξει με πειστήρια την αθωότητά του. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε προ ημερών το ESPN, τις υποψίες για την εις βάρος του έρευνα προκάλεσε τα ασυνήθιστα πονταρίσματα σε επιμέρους στοιχήματα που τον αφορούσαν αποκλειστικά σε δύο διαφορετικά παιχνίδια – το ένα στα τέλη του περασμένου Γενάρη και το άλλο πριν από λίγες εβδομάδες (20 Μαρτίου).

Σε αυτά τα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου με αντιπάλους τους LA Clippers και τους Sacramento Kings, ο Porter επικαλέστηκε τραυματισμό μετά τα πρώτα τρία-τέσσερα λεπτά συμμετοχής του και δεν αγωνίστηκε έκτοτε, με αποτέλεσμα να πληρωθούν όσοι είχαν στοιχηματίσει στα ατομικά under του. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο 24χρονος έμεινε άποντος, μαζεύοντας τρία και δύο ριμπάουντ αντίστοιχα, ενώ εκτέλεσε μόνο ένα σουτ.

Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε επειδή ήταν αρκετοί οι λογαριασμοί μέσω των οποίων παίχθηκαν υψηλά ποσά, άνω των 10 και 20 χιλιάδων δολαρίων, σε αυτές τις επιμέρους επιλογές, τη στιγμή που παραδοσιακά τα ποντάρισματα σε ανάλογες περιπτώσεις δεν υπερβαίνουν τις δύο με τρεις χιλιάδες. Όπως ενημέρωσαν σχετικώς οι εταιρίες, τα κέρδη που αποκόμισαν οι χρήστες από τα εν λόγω στοιχήματα ήταν τα μεγαλύτερα που κατεγράφησαν εκείνες τις δύο ημέρες.

Η «μαύρη λίστα» του NBA

«Στο τέλος της ημέρας δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ακεραιότητα του ανταγωνισμού» υποστήριξε ο Silver που μίλησε για τροποποίηση και αυστηριοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, παρόλο που ήδη απαγορεύεται σε παίκτες του NBA να ποντάρουν σε αγώνες είτε συμμετέχουν σε αυτούς είτε όχι.

Σε αυτόν ακριβώς τον ιστό αμφιβολιών έχει μπλεχθεί ο Porter που κινδυνεύει με «εξοστρακισμό» κι ένα απότομο τέλος της καριέρας του. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ήταν ουκ ολίγοι εκείνοι που στο παρελθόν αποκλείστηκαν δια βίου από το αμερικανικό πρωτάθλημα, αναζητώντας αλλού την τύχη τους.

Ο Ρόι Τάρπλεϊ κατά τη θητεία του στον Ολυμπιακό – Αντίπαλός του ο Πιτ Παπαχρόνης σε αγώνα με τον Ηρακλή

Gene Melchiorre

Ήταν το Νο1 στο NBA Draft 1951 για λογαριασμό των Baltimore Bullets. Δεν πρόλαβε όμως να συμμετάσχει ούτε σ’ έναν αγώνα, διότι ομολόγησε την ενοχή του σε καθορισμό αποτελεσμάτων ενόσω φοιτούσε στο κολέγιο Bradley.

Jack Molinas

Ως rookie στη σεζόν 1953-54 τιμωρήθηκε και δεν έπαιξε ξανά σε αγώνα του NBA επειδή στοιχημάτιζε εις βάρος της ομάδας του. Το 1961 συνελήφθη ως εγκέφαλος συμμορίας που επηρέαζε αγώνες του κολεγιακού πρωταθλήματος.

Roger Brown

Μαζί με τον Molinas είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί άλλα 37 άτομα. Ένας εξ αυτών ο 18χρονος τότε φοιτητής του Dayton. Έμελλε πάντως να γίνει hall of famer το 2013 χάρη στην πλούσια καριέρα του στην ABA. Είχε ήδη αποβιώσει το 1997 νικημένος από τον καρκίνο.

Tony Jackson

Ανάλογη περίπτωση με του Brown ο φοιτητής του St. John’s. Οι Knicks τον είχε επιλέξει στο draft του 1961, ο ίδιος δεν αποδέχθηκε ποτέ τις κατηγορίες, αλλά στο NBA δεν βρήκε ποτέ δουλειά. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2005.

John Drew

Πέθανε το 2022 από καρκίνο στα κόκαλα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε καταλήξει να εργάζεται ως οδηγός ταξί για να εξασφαλίζει τα προς το ζην. Ως παίκτης του NBA ήταν ο rookie της χρονιάς το 1975 κι έγινε δις all star. Εθισμένος όμως στην κοκαΐνη ανάγκασε το 1986 τον κομισάριο Stern να τον αποκλείσει δια παντός κι ενώ του είχαν δοθεί δυο και τρεις ευκαιρίες επανένταξης.

Eddie Johnson

Απλή συνωνυμία με τον σούπερ σταρ που αγωνίστηκε τη σεζόν 1994-95 στον Ολυμπιακό. Όχι ότι δεν ήταν καλός, δεδομένου πως στις αρχές των 80s υπήρξε δυο φορές All Star χάρη στις επιδόσεις του με τους Atlanta Hawks. Πάλεψε σκληρά με τον εθισμό του στα ναρκωτικά, μπήκε σε κέντρα αποτοξίνωσης, αλλά δεν άντεξε και κύλησε ξανά. Το NBA τον «εξοβέλισε» οριστικά το 1987 όταν ανήκε στους Seattle Supersonics.

Chris Washburn

Ένας ρολίστας ψηλός ο οποίος μετά από μια συνολικά διετή θητεία σε Golden State Warriors και Atlanta Hawks (1986-1988) δίχως σπουδαία νούμερα απέτυχε σε διαδοχικούς ελέγχους χρήσης ναρκωτικών και υπέστη τις συνέπειες των πράξεών του. Θεωρείται ως σήμερα το μεγαλύτερο φιάσκο των «πολεμιστών» στο draft, καθώς τον είχαν επιλέξει στο Νο3.

Roy Tarpley

Μακράν των υπολοίπων, ο πιο γνωστός στο ελληνικό κοινό χάρη στη θαυματουργή, πλην περιπετειώδη, παρουσία του σε Άρη, Ολυμπιακό, Ηρακλή και λίγο Έσπερο. Πλαστικός φόργουορντ με ασύλληπτα προσόντα για το ύψος του, είχε βραβευτεί ως ο «έκτος καλύτερος παίκτης» του NBA το 1988 κάνοντας τα πάντα στο παρκέ ως μέλος των Dallas Mavericks.

Μόνο που όσο άριστα ήλεγχε την μπάλα, τόσο ανεξέλεγκτη κι αυτοκαταστροφική ήταν η συμπεριφορά του εκτός παρκέ εξαιτίας του εθισμού στο αλκοόλ. Ξοδεύοντας τη δεύτερη ευκαιρία που του προσφέρθηκε, τιμωρήθηκε ισοβίως το 1996. Τα άσχημα μαντάτα του θανάτου έφτασαν στην Ελλάδα το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου του 2015.

Richard Dumas

Σούπερ ταλέντο, βασικό στέλεχος των Phoenix Suns που διεκδίκησαν τον τίτλο του 1993 χάνοντας στους τελικούς από τους Bulls του Jordan, αλλά και χρήστης ουσιών. Μετά από μια σειρά προσωρινών ποινών που του είχε επιβάλει η λίγκα για ανάλογους λόγους, τέθηκε οριστικά εκτός το 1996.

OJ Mayo

Με περισσότερα από 550 παιχνίδια καριέρας σε τρεις διαφορετικές ομάδες του NBA (Grizzlies, Mavericks, Bucks) και μέλος της καλύτερης rookie πεντάδας το 2008-09 ο βετεράνος γκαρντ απέτυχε σε διαδοχικά τεστ ναρκωτικών ουσιών και παραβιάζοντας το σχετικό πρωτόκολλο πέρασε το 2016 από την άλλη πλευρά της όχθης. Η παρουσία του στη ρωσική UNICS (20 ματς στην Euroleague) ήταν ό,τι πιο αξιόλογο τού έλαχε έκτοτε στη σταδιοδρομία του.