Ξεπερνώντας το γεγονός πως η Euroleague επιμένει να μην προγραμματίζει την ίδια ώρα τη διεξαγωγή παιχνιδιών που αφορούν ισοβαθμίες και σταυρώματα, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν αποκτήσει με την απόδοσή τους το δικαίωμα να διατηρήσουν τα έως τώρα κεκτημένα στην κανονική περίοδο.

Οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ αντιμετωπίζουν εντός έδρας την (ουραγό) Άλμπα Βερολίνου και τη Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα και με νίκη, θα διατηρηθούν στη δεύτερη και (τουλάχιστον) στην πέμπτη θέση, δίχως να εξαρτώνται από άλλα αποτελέσματα.

Παραπάνω, εξασφαλίζοντας μάλιστα το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, μόνο οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τα περιθώρια να βρεθούν, αλλά αυτό θα συμβεί αν στο μεταξύ έχουν ηττηθεί οι «πράσινοι» στο ΟΑΚΑ, καθώς υπερτερούν στη μεταξύ τους ισοβαθμία. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο ελληνικός «εμφύλιος», όπως το 1997, για μια θέση στο Final Four του Βερολίνου, με αβαντάζ των Πειραιωτών, είναι σχεδόν αναπόφευκτος.

Ακραία εξίσου η αντίστοιχη συνθήκη στο 3-6 με πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού, καθώς θα πρέπει να χάσουν και οι δύο. Τα σενάρια πάντως για τους πιθανούς αντιπάλους είναι αρκετά.

Ο Παναθηναϊκός βλέπει Μακάμπι ή…

Λογικά ο Παναθηναϊκός δεν θα υποπέσει σε μια τέτοια «χοντράδα» καταστρέφοντας ό,τι έχει χτίσει. Αν η αγωνιστική διαφορά επαληθευτεί στο παρκέ και το «τριφύλλι» νικήσει την Άλμπα τερματίζει στη δεύτερη θέση και αντιμετωπίζει:

  • την ομάδα που θα προκύψει στο ζευγάρωμα της Μακάμπι με τον νικητή του Βίρτους-Μπασκόνια. Οι δύο ομάδες παίζουν μεταξύ τους αύριο βράδυ (12/4, 21:30) κι όποια επιβληθεί της άλλης, θα καπαρώσει την όγδοη θέση της κανονικής περιόδου παίζοντας με τους Ισραηλινούς στο Βελιγράδι για το εισιτήριο που οδηγεί στα playoffs μέσα από το play-in tournament. Η χαμένη θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία απέναντι στον νικητή του 9-10.

Αν, αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός ηττηθεί από την Άλμπα στο ΟΑΚΑ, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς μπορεί να καταλήξει έως και πέμπτος. Σ’ αυτήν τη περίπτωση θα βρει στον δρόμο του:

  • τον νικητή του Μακάμπι-Βίρτους/Μπασκόνια ως δεύτερος. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ηττηθούν η Μονακό (από την Μπάγερν), η Μπαρτσελόνα (από τη Βιλερμπάν) και ο Ολυμπιακός (από τη Φενέρμπαχτσε).
  • τον Ολυμπιακό με πλεονέκτημα έδρας ως τρίτος. Αυτό το σταύρωμα θα προκύψει, αν χάσει μια εκ των Μονακό ή Μπαρτσελόνα και σίγουρα οι «ερυθρόλευκοι».
  • τη Φενέρμπαχτσε ως τέταρτος, εφόσον νικήσουν η Μονακό και η Μπαρτσελόνα, αλλά ηττηθεί ο Ολυμπιακός.
  • τη Μονακό ως τέταρτος. Αρκεί να νικήσει η Μπαρτσελόνα, να χάσουν οι Μονεγάσκοι και να νικήσει ο Ολυμπιακός.
  • τον Ολυμπιακό ως πέμπτος. Η επαλήθευση αυτή προϋποθέτει νίκες από τη Μονακό, την Μπαρτσελόνα και τους «ερυθρόλευκους» που υπερτερούν στην ισοβαθμία με τους «πράσινους».

Ποιος θα αποφύγει τον Ολυμπιακό;

Του Ολυμπιακού η θέση στην τελική κατάταξη εκτείνεται από την τρίτη ως την έκτη θέση.

Εφόσον η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ολοκληρώσει με νίκη τη ρέγκιουλαρ σίζον αφήνοντας πίσω της τη Φενέρμπαχτσε, θα διασταυρωθεί με:

  • τη Φενέρμπαχτσε ως τρίτη. Μόνο που θα πρέπει να χάσουν Μονακό και Παναθηναϊκός, αλλά να νικήσει η Μπαρτσελόνα.
  • την Μπαρτσελόνα ως τέταρτη. Είναι ένα συναπάντημα που θα προκύψει, αν έχουν κερδίσει Παναθηναϊκός και Μονακό, ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν οι «μπλαουγκράνα» απέναντι στη Βιλερμπάν.
  • τον Παναθηναϊκό ως τέταρτη. Αρκεί από τη μία η Άλμπα να έχει κάνει τη μεγάλη έκπληξη στο ΟΑΚΑ και από την άλλη Μονακό και Μπαρτσελόνα να μην έχουν πέσει σε παγίδα. Εκτός κι αν αυτό συμβεί μόνο με την ισπανική ομάδα.
  • τη Μονακό ως πέμπτη. Το σενάριο θα επαληθευτεί, αν οι Μονεγάσκοι χάσουν από την Μπάγερν κι ακολουθήσουν νίκες του Παναθηναϊκού και της Μπαρτσελόνα.

Επειδή πάντως το ματς με τη φορμαρισμένη Φενέρμπαχτσε είναι αμφίρροπο και ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται ο Ολυμπιακός να χάσει και να τερματίσει έκτος. Τότε θα έχει σίγουρα μειονέκτημα έδρας απέναντι:

  • στη Μονακό. Υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν νικήσει τόσο οι Μονεγάσκοι όσο και ο Παναθηναϊκός.
  • στον Παναθηναϊκό. Θα πρέπει βέβαια να νικήσει μόνο μία εκ των Μονακό η Μπαρτσελόνα και να ηττηθεί το «τριφύλλι».
  • την Μπαρτσελόνα. Θα προκύψει ως ζευγάρι, αν οι «μπλαουγκράνα» νικήσουν στη Λιόν, όπως και ο Παναθηναϊκός την Άλμπα, αλλά ηττηθεί η Μονακό από την Μπάγερν.