Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να φανταστεί κανείς πως θα ήταν η συντέλεια του κόσμου εφόσον επαληθεύονταν οι προφητείες της Αποκάλυψης που επανήλθαν με αφορμή την έκλειψη του ηλίου. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παρακολούθησαν με δέος το φυσικό φαινόμενο, μπορούν να στρέψουν έστω για λίγο το βλέμμα στην κονιορτοποιημένη Λωρίδα της Γάζας για να πάρουν μια ιδέα της καταστροφής που ήδη συντελείται σε μια μικρή γωνιά του πλανήτη.

Να δουν το δράμα χιλιάδων οικογενειών που θρηνούν τους δικούς τους, τον πόνο δεκάδων χιλιάδων τραυματιών, την απελπισία σχεδόν δυο εκατομμυρίων για πολλοστή φορά ξεσπιτωμένων Παλαιστινίων που, ακόμα και όταν επιστρέφουν στις γειτονιές τους, δεν μπορούν να βρουν ούτε που στέκονταν τα σπίτια τους μέχρι πριν από έξι μήνες. Τους πεινασμένους που τριγυρνούν σαν φαντάσματα στα χαλάσματα περιμένοντας τα φορτηγά με τη βοήθεια που όλο έρχεται και όλο καθυστερεί στα ισραηλινά μπλόκα, που βλέπουν τα αμερικανικά αεροπλάνα να τους ρίχνουν ως άλλο «μάνα εξ ουρανού» παλέτες με μερίδες φαγητό και εμφιαλωμένο νερό – σταγόνα στον ωκεανό της δυστυχίας. Εκεί όπου ο ισχυρός ποδοπατά τον αδύναμο με όπλο την πείνα και τη δίψα, εκεί όπου ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία αλληλοτροφοδούνται σε έναν φαύλο κύκλο βίας και μεσσιανισμού, εκεί όπου η Σωτηρία και η αιώνια ζωή των μεν προϋποθέτει την εξόντωση των άλλων.

Ναι, κάπως έτσι θα άρχιζε η συντέλεια του κόσμου και θα έπαιρνε ακόμα πιο εφιαλτική μορφή εφόσον ξεσπούσε ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. «Το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει και θα πληρώσει» για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, απειλούν οι αγιατολάχ που θέλουν να εξαφανίσουν το εβραϊκό κράτος από προσώπου γης, ακόμα και αν αυτό θα σήμαινε τον αφανισμό και του δικού τους λαού.

Από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης που κυκλοφόρησαν οι αμερικανικές πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι «επίκειται ιρανικό χτύπημα», η Μέση Ανατολή και όλος ο κόσμος περιμένει με αγωνία την επόμενη πράξη του δράματος. Ποια μορφή και έκταση θα έχουν τα αντίποινα των Ιρανών; Θα ανατινάξουν μια ισραηλινή πρεσβεία κάπου στον κόσμο; Μήπως θα επιτεθούν εναντίον του Ισραήλ με drones ή με βαλλιστικούς πυραύλους; Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ; Τι θα κάνει η Ουάσιγκτον που έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη να μην περάσει την «κόκκινη γραμμή»;

«Εάν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα απαντήσει με επίθεση μέσα στο Ιράν», προειδοποίησε το Τελ Αβίβ. «Ο εχθρός δεν ξέρει τι τον περιμένει».

Ποιος θα μπορούσε να συγκρατήσει το Ισραήλ του Νετανιάχου ώστε να μην εξαπολύσει τα δικά του αντίποινα επί των ιρανικών αντιποίνων; Δεν χρειάζεται καμία έκλειψη ηλίου, ούτε προφητεία, για να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των περιστάσεων όταν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος βομβαρδισμού πυρηνικών εγκαταστάσεων και ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων.