Η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα που ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή έγινε δεκτή με εκτεταμένη έκπληξη, παρόλο που ο ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση προσπαθούν να τονίσουν ότι δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αποτελεί απλώς μία κίνηση ανασύνταξης των στρατιωτικών δυνάμεων πριν από την τελική επίθεση.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το BBC, το γεγονός ότι τώρα είχε απομείνει μόνο μία ταξιαρχία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί για μεγάλη μερίδα του κόσμου απόδειξη αλλαγής στη στρατηγική του Ισραήλ.

Σε αυτό συνέτεινε και η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης – η ημέρα που συμπληρώθηκαν έξι μήνες από τότε που η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προκάλεσε αυτήν την τελευταία και πιο αιματηρή φάση στη σύγκρουση μεταξύ της χώρας και των Παλαιστινίων.

Τα σενάρια για την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα

«Μην το διαβάζετε πολύ», είπε στους δημοσιογράφους την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης για την αποχώρηση εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Ο Avi Hyman τόνισε πόσο μικρές είναι οι αποστάσεις και ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα συνεχίσουν να είναι σε θέση να εκτελούν όποια ενέργεια κρίνουν αναγκαία εντός του θύλακα, με ή χωρίς στρατεύματα σταθμευμένα στη Γάζα.

Η απόδειξη ήρθε λίγες ώρες αργότερα όταν ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «εξάλειψε» ένα ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, τον Χατέμ αλ-Γκάμρι, σε αεροπορική επιδρομή.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, είδαν την είδηση της αποχώρησης πολύ διαφορετικά.

Στη δεξιά και ιδιαίτερα δημοφιλή εφημερίδα, Israel Hayom, ο διπλωματικός ανταποκριτής Ariel Kahana συνέδεσε την απόσυρση των στρατευμάτων με την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς στον τελευταίο γύρο συνομιλιών.

«Οι τυπικοί λόγοι που ανέφεραν οι Ισραηλινοί εκπρόσωποι για τη διακοπή του πολέμου ήταν επιχειρησιακής φύσης, αλλά κάθε έξυπνος άνθρωπος μπορεί να δει ότι η χρονική στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία. Πριν από κρίσιμες συνομιλίες, η ισραηλινή συνθηκολόγηση σχεδιάστηκε για να δώσει σήμα στη Χαμάς ότι το Ισραήλ ήταν ανοιχτό στις διαπραγματεύσεις από τη σκοπιά του».

Από την πλευρά του, ο Ben Caspit στην πιο κεντρώα εφημερίδα Maariv πήγε ένα βήμα παραπέρα στην ερμηνεία της κίνησης της απόσυρσης των στρατευμάτων.

«Αν ρωτούσατε τον Νετανιάχου αυτό έγινε για να προετοιμαστούμε για την υποσχεθείσα επιχείρηση στη Ράφα. Υπάρχει όμως μια δεύτερη εξήγηση, αυτή που έχει αναφερθεί σε όλο τον κόσμο και σε κάθε πιθανή γλώσσα. Η αποχώρηση της 98ης Μεραρχίας από τον Χαν Γιούνις συνδέεται με συνομιλίες για συμφωνία ομήρων».

Η κρίση στη σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ

«Σοβαρά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο ανέφεραν ότι η συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Νετανιάχου ήταν δραματική. Ο Μπάιντεν έκανε τον Νετανιάχου να καταλάβει ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν ένα βήμα μακριά από τη νίκη, αλλά ένα βήμα μακριά από την οριστική καταστροφή της συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Βέβαια, όπως αναφέρει και το BBC, τουλάχιστον δημόσια, ο κ. Νετανιάχου συνέχισε να εντείνει τη ρητορική του για την επίθεση στη Ράφα, λέγοντας ότι έχει οριστεί ημερομηνία για την επιχείρηση. Ο υπουργός Άμυνας του, Yoav Gallant, ήταν πιο διακριτικός, λέγοντας στους νεοσύλλεκτους του στρατού ότι τώρα είναι η «στιγμή της ευκαιρίας» για να γίνει μια συμφωνία με τη Χαμάς.

Τόνισε όμως ότι η κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι το τέλος του πολέμου: «Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις και θα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα για να πάρουμε πίσω τους ομήρους και μετά να επιστρέψουμε στις μάχες».

Οι μάχες είναι πιθανό να συνεχιστούν, όπως λέει ο κ. Gallant, αλλά η μορφή που παίρνει ο πόλεμος μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά. Καθώς η κριτική για τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου αυξάνεται από τον πιο ισχυρό σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, η απόσυρση των δυνάμεων στη Γάζα φαίνεται πιθανό εν μέρει να έχει ως στόχο να δείξει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι το Ισραήλ ακούει τις ανησυχίες της  για τις απώλειες αμάχων.

«Οι περαιτέρω επιχειρήσεις»

Όσον αφορά τις «περαιτέρω επιχειρήσεις» στις οποίες αναφέρονται οι επιτελείς του Ισραηλινού στρατού, μπορεί να σχετίζονται επίσης με τη σύγκρουση στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Αυτή η αντιπαράθεση άλλωστε κλιμακώνεται σταθερά από τις 7 Οκτωβρίου., ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο έντονη, μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό που σκότωσε αρκετούς ανώτερους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζετα ότι η Χεζμπολάχ είναι στενός σύμμαχος του Ιράν και έχει ταιριάξει με τη ρητορική της Τεχεράνη, η οποία ορκίζεται εκδίκηση. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πρόσφατα ότι ενίσχυσε ουσιαστικά τη Βόρεια Διοίκηση του. Έτσι, και αυτός ο παράγοντας μπορεί να έπαιξε ρόλο στην αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Γάζα.

Όποια και αν ήταν τα αληθινά κίνητρα – και πιθανότατα να εμπλέκονται αρκετοί αλληλένδετοι παράγοντες – είναι απίθανο ότι η στρατιωτική εμπλοκή του Ισραήλ στη Γάζα πλησιάζει στο τέλος της, καθώς οι μαχητές της Χαμάς έχουν ήδη δείξει την ικανότητά τους να ανασυντάσσονται σε περιοχές που έχουν υποστεί βαριά επίθεση από τους IDF.