Οι τιμές στο πετρέλαιο υποχώρησαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι τη Δευτέρα, με το Brent να πέφτει κάτω από τα 90 δολάρια, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή αφού το Ισραήλ απέσυρε μεγάλα τμήματα στρατευμάτων του από τη νότια Γάζα και δεσμεύτηκε για νέες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 1,42 δολάρια ή 1,6%, στα 89,75 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό WTI ήταν στα 85,59 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 1,32 δολάρια ή 1,5%.

Ο καταλύτης Ισραήλ

«Φαίνεται ότι ο καταλύτης είναι το Ισραήλ που ανακοίνωσε ότι έχει αποσύρει όλα τα στρατεύματα εκτός από μία ταξιαρχία από τη λωρίδα της Νότιας Γάζας, πιθανότατα ως απάντηση στην αυξανόμενη διεθνή πίεση και για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μετά τη δολοφονία ανώτερων Ιρανών διοικητών στη Συρία την περασμένη εβδομάδα», τόνισε ο αναλυτής αγοράς της IG, Tony Sycamore.

Συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς στην Αίγυπτο

Το Ισραήλ και η Χαμάς έστειλαν αντιπροσώπους στην Αίγυπτο για νέες συνομιλίες σχετικά με πιθανή κατάπαυση του πυρός ενόψει της μουσουλμανικής γιορτής του Eid, χαλαρώνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή που ανέβασαν τις τιμές του πετρελαίου κατά περισσότερο από 4% την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών για διακοπή του εφοδιασμού.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο μπορεί να προκύψει με το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη έχει απειλήσει να απαντήσει σκληρά στη δολοφονία Ιρανών στρατηγών την 1η Απριλίου.

Αύξηση τιμών από Σαουδική Αραβία

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησης για όλες τις ποιότητες αργού στην Ασία τον Μάιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, μετά τη σύσφιγξη της προσφοράς βαρέος αργού πετρελαίου.

Η πυρκαγιά στην Pemex, στο Μεξικό

Ένα άλλο περιστατικό που επηρεάζει τις εξελίξεις στο πετρέλαιο είναι η πυρκαγιά που έπληξε μια υπεράκτια πλατφόρμα άντλησης που λειτουργεί από την εθνική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού Pemex το Σάββατο, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν εργαζόμενο. Σημειώνεται πως η Pemex είχε ζητήσει από την εμπορική της μονάδα να ακυρώσει έως και 436.000 βαρέλια ημερησίως εξαγωγές αργού τον Απρίλιο.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs

Ωστόσο, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι το Brent θα παραμείνει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στο βασικό του σενάριο που προϋποθέτει ήδη σταθερή ζήτηση, χωρίς περαιτέρω γεωπολιτικές ανατροπές στην προσφορά πετρελαίου και ότι η αυξημένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα οδηγήσει τον ΟΠΕΚ + να αυξήσει την παραγωγή το τρίτο τρίμηνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εξέδρες πετρελαίου αυξήθηκαν κατά δύο στις 508 την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι εξέδρες φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά δύο στις 110, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2022, ανέφερε η Baker Hughes, στην έκθεσή της την Παρασκευή.