Όταν σου περιγράφει ο πιλότος ενός μαχητικού Phantom της Πολεμικής μας Αεροπορίας πώς είναι να περνάς ξυστά με ταχύτητα 700 χιλιόμετρα την ώρα και σε ύψος κάτω από 300 πόδια από το φαράγγι του Βουραϊκού κοντά στα Καλάβρυτα, πραγματικά σε πιάνει δέος. Το ίδιο δέος, πιστεύω, που πιάνει όλους αυτούς τους φωτογράφους (Airplane Spotters) οι οποίοι «κυνηγούν» τα αεροπλάνα για να τα φωτογραφίσουν και μάλιστα τα μαχητικά που τούτες τις ημέρες στην άσκηση «Ηνίοχος», έχουν μαζευτεί στις πλαγιές του βουνού και αποθανατίζουν τις εντυπωσιακές διελεύσεις των μαχητικών, ακούν τον ασύλληπτο θόρυβο που κάνουν όταν μουγκρίζουν οι μηχανές τους, βλέπουν τους πιλότους να πετούν με την καλύπτρα προς το έδαφος και τα πρόβατα στο φαράγγι να τρέχουν δαιμονισμένα από τον φόβο τους.

Είναι μια άσκηση, μας λέει ο πιλότος του μαχητικού που κάνουν όλοι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας και τώρα με την άσκηση «Ηνίοχος», την πραγματοποιούν και μερικοί πιλότοι των 36 αεροσκαφών άλλων συμμαχικών χωρών, όπως οι Ισπανοί με τα F-18, οι Βρετανοί και οι Σαουδάραβες με τα Eurofighters, οι Γάλλοι και οι Καταριανοί με τα Rafale και εμείς με όλους τους τύπους των μαχητικών μας αεροσκαφών.

Η πτήση μέσα στο φαράγγι είναι πράγματι εντυπωσιακή, μοιάζει πολύ με αυτό που έδειξε η ταινία «Top Gun: Maverick», μόνο που στην ταινία, έγινε με εικονική πραγματικότητα, ενώ στο φαράγγι είναι πραγματικότητα. Ο πιλότος εισέρχεται μέσα στην χαράδρα με ταχύτητα 700 χιλιόμετρα, ακολουθεί το ανάγλυφο του βουνού και μόλις φθάσει στην κορυφή κάνει αναστροφή (με την καλύπτρα να κοιτάζει προς το έδαφος) για να βγει έξω από το βουνό με τα G’s να φθάνουν τα εννέα. Πρόκειται για μια ειδική άσκηση κυρίως για τους πιλότους των μαχητικών διώξεως βομβαρδισμού ώστε να μπορούν να κρύβονται μέσα από φαράγγια, προκειμένου να μην τους εντοπίζουν τα εχθρικά ραντάρ.

***

Το γεύμα με θαλασσινά Ανδρουλάκη – Ζαγοράκη

Μετά την εκδήλωση της παρουσίασης των ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ, ήρθε η ώρα για ψαράκι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσκάλεσε τον Θοδωρή Ζαγοράκη (υποψήφιο ευρωβουλευτή που δεν τον ήθελε πια η ΝΔ και πήγε στο ΠαΣοΚ) σε αριστερά (και πασοκικά) στέκια. Πήγαν μαζί στην «Τράτα», στην Πλατεία Αναγεννήσεως, στην Καισαριανή, συζήτησαν τρώγοντας θαλασσινά, μίλησαν με κόσμο, έβγαλαν φωτογραφίες και έφυγαν ευχαριστημένοι δίνοντας ραντεβού για μεγάλες μάχες στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Ζαγοράκης δεν έμεινε ωστόσο για πολύ, γιατί επρόκειτο να αναχωρήσει για Βρυξέλλες. Μαζί τους ήταν και ο Κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (με την κόρη του). Ανδρουλάκης, Παπαδάκης και Ζαγοράκης στις Βρυξέλλες έκαναν πολλή παρέα.

Χθες ο κ. Ζαγοράκης ειδοποίησε γραπτώς τους συναδέλφους του ευρωβουλευτές πως αποχωρεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

***

Ο Λαβράνος και η φρουρά του

Καθώς οι υποκλοπές έχουν επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο ρωτήσαμε και μάθαμε για έναν εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, τον περιβόητο επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φρόντισε το προηγούμενο διάστημα και αφαίρεσε την αστυνομική φρουρά που από το 2013 είχε παραχωρηθεί στον εν λόγω επιχειρηματία – άγνωστο γιατί- με τον τελευταίο αστυνομικό, να εγκαταλείπει τον Λαβράνο μόλις προ δύο εβδομάδων. Μάλιστα ο εν λόγω αστυνομικός που φέρεται να είχε και ειδικό ρόλο δίπλα στον επιχειρηματία, μετακινήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου, αλλά χωρίς την υποχρέωση για ένστολη υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο Λαβράνος δήλωνε φορολογικός κάτοικος Κύπρου, παρά το γεγονός ότι διέμενε μονίμως στην Ελλάδα και σε μόνιμη βάση είχε και αστυνομική φρουρά. Αλλά αυτό είναι φορολογικό πταίσμα μπροστά στις υπόλοιπες φορολογικές παραβάσεις για τις οποίες ελέγχεται ο Κερκυραίος στην καταγωγή επιχειρηματίας.

Η φορολογική διοίκηση έχει ήδη «κόψει κουστούμι» στο Λαβράνο για διακεκριμένη φοροδιαφυγή που αφορά στην έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων δεκάδων εκατομμυρίων την περίοδο 2013 και εντεύθεν, με την υπόθεση να βρίσκεται στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο. Το πόρισμα της φορολογικής διοίκησης έχει κοινοποιηθεί και στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη, ο όποιος κάνει το δικό του έλεγχο.

Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι όλοι οι πολιτικοί φίλοι του Λαβράνου που τα τελευταία χρόνια ήθελαν να είναι στο στενό του κύκλο, πλέον τον έχουν εγκαταλείψει, κάτι που αφορά και κουμπάρους του πολιτικά πρόσωπα. Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι τον εγκαταλείπουν και οι λογιστές και δικηγόροι του ο ένας πίσω απ’ τον άλλον αλλά και διακεκριμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια του είχαν παράσχει πολύτιμη βοήθεια.

***

Οι 10 νησιώτες chef έπιασαν δουλειά στο Προεδρικό

Το επίσημο γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar στο Προεδρικό Μέγαρο επιμελήθηκε μια ομάδα 10 chef υπό την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Μπουγιούρη. Κάθε ένας από τους chef έλκει την καταγωγή του από διαφορετικά νησιά των Κυκλάδων, από τη Σύρο, τη Μύκονο, την Άνδρο, την Τήνο, την Ηρακλειά. Το ξεχωριστό μενού που ετοίμασαν ήταν εμπνευσμένο από τα νησιά του Αιγαίου. Οι πρώτες ύλες των πιάτων αλλά και τα κρασιά προέρχονται από Κυκλαδίτικα, κυρίως νησιά.

Το μενού περιελάβανε:

Σούπα κακαβιά με λαχανικά, σαλάτα Αλμύρα, το κυρίως πιάτο ήταν λευκό Σαβόρο Μπαρμπουνιού, ραφιόλι με συριανό ανθότυρο και επιδόρπιο κρέμα με εσπεριδοειδή, ζαχαρωμένα πορτοκάλια, μανταρίνια Χίου, βασιλικό και τραγανή μαρέγκα. Τα κρασιά ήταν Μαλαγουζιά από την Τήνο, Ασύρτικο από τη Σύρο και γλυκό κρασί «Malvasia» από την Πάρο.

***

Τι γυρεύει στη Νέα Υόρκη ο Γραμματέας του ΚΚΕ

Βαλίτσες για Καναδά και ΗΠΑ ετοιμάζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Απ’ ότι μαθαίνω ο Γραμματέας του ΚΚΕ επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τον Καναδά και τις ΗΠΑ από τις 21 ως τις 27 Απριλίου. Πριν αρχίσουν ορισμένοι να αναρωτιούνται τι ακριβώς θα κάνει ο Κουτσούμπας εκεί, σας ενημερώνω ότι εδώ και χρόνια στον Καναδά και στις ΗΠΑ λειτουργούν Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ με πλούσια δραστηριότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη του ΚΚΕ έχουν μιλήσει σε συγκεντρώσεις Ελλήνων ομογενών.

Στον Καναδά ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινότητας, με Εργατικούς Συλλόγους, με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά και θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις που θα διοργανώσουν η Κομματική Οργάνωση στο Μόντρεαλ και η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο. Στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με εργατικά σωματεία και συλλόγους και θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα διοργανώσει η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ. Πριν όμως απ’ αυτό το ταξίδι, την επόμενη Κυριακή 14 Απριλίου ο Γραμματέας του ΚΚΕ θα παρουσιάσει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος. Αναμένουμε.

***

Το «STOP Bullying»

Σήμερα στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης παρουσία του Πρωθυπουργού θα γίνει η παρουσίαση του «Stop Bullying» στα σχολεία. Με δυο λόγια: Αποβολές: πενθήμερη και τρήμερη, ημερήσια και ωριαία, καθώς και επίπληξη κτλ. Δηλαδή ότι ίσχυε έως σήμερα, απλώς προστίθεται η πενθήμερη αποβολή.
Επιπλέον: Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι προβαίνουν σε κατάληψη του σχολείου, θα προβλέπεται ποινική ευθύνη και των γονέων, όπως επίσης και οικονομική επιβάρυνση αυτών, εφόσον τα παιδιά τους προκαλέσουν υλικές ζημιές στη σχολική μονάδα.
Όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, υπάρχουν προτάσεις για καθολική απαγόρευσή τους στα σχολεία.

***

Οι ενοικιαστές αυτού του πλανήτη

«Να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του πλανήτη, αλλά μόνο ενοικιαστές του, η ιδιοκτησία ανήκει στις επόμενες γενιές», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, στις 15-17 Απριλίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Όπως επισήμανε, πρόκειται για μια από τις μεγάλες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά την προστασία των ωκεανών και των νερών, «ένα ζήτημα που αποτελεί μια παγκόσμια υψηλή διακύβευση πλην όμως για τη χώρα μας αποτελεί και ζήτημα υπαρξιακό».

***

Η αποφυλάκιση Κασιδιάρη και οι Σπαρτιάτες

Διπλές και τριπλές σκέψεις προφανώς θα κάνει τώρα ο έγκλειστος των φυλακών Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης για την δημιουργία και στήριξη από αυτόν του κόμματος Σπαρτιάτες. Η ποινική δίωξη του για ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, η οποία κανείς δεν γνωρίζει αν θα μετατραπεί στο μέλλον σε κακούργημα, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες Στίγκα, φέρνει ένα μεγάλο πρόβλημα στον Ηλία Κασιδιάρη.

Αυτό το πρόβλημα είναι η αποφυλάκιση του καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πλησιάζει ο χρόνος που σκοπεύει να κάνει αίτηση αποφυλάκισης στη βάση της συμπλήρωσης των 3/5πτων της ποινής του. Με την καινούρια αυτή δίωξη, το νομικό συμβούλιο των φυλακών, θα πρέπει να λάβει υπόψιν του το αδίκημα της εξαπάτησης το οποίο τελέστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης του. Ήδη, όπως επίσης πληροφορήθηκα, τον Μάρτιο, απορρίφθηκε αίτηση άδειας του Κασιδιάρη, ενδεχομένως υπό το σκεπτικό της έρευνας του Αρείου Πάγου.

Τελικά οι Σπαρτιάτες, η συμπεριφορά τους στις εσωτερικές ισορροπίες της ακροδεξιάς και οι μεταξύ τους σχέσεις, γίνονται μπούμερανγκ για τον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αν αυτό θα αποτελέσει μάθημα για τον ίδιο και το περιβάλλον του ενόψει των Ευρωεκλογών, θα το ξέρουμε σύντομα.