Αυτή την Κυριακή 14 Απριλίου με «Το Βήμα» το μηνιαίο περιοδικό Διακοπές με θέμα «100 Ιεροί τόποι Ορθοδοξίας» της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείτε μία φορά στη ζωή σας επιχειρεί τη γνωριμία με μονές, εκκλησίες, ασκηταριά και τόπους όπου έζησαν και έδρασαν σημαντικές προσωπικότητες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Περιηγούμαστε σε σημαντικές προσκυνηματικές διαδρομές, οι οποίες διατρέχουν ολόκληρη τη χώρα, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από το Ιόνιο έως τα Δωδεκάνησα. Ανακαλύπτουμε μέρη ανόθευτης ομορφιάς, πνευματικής ανάτασης και ψυχικής γαλήνης. Μαθαίνουμε συγκινητικές ιστορίες πίστης και ηρωισμού.

Από την Παναγία Σουμελά στην Ημαθία, τις Μονές του Νησιού των Ιωαννίνων, την Ιερά Μονή Γηρομερίου στην Ήπειρο και Μέγα Σπηλαίου στην Αχαΐα έως τον Όσιο Λουκά στη Βοιωτία και Δαυίδ στην Εύβοια, το Ναό της Ευαγγελίστριας στην Τήνο, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, το Προσκύνημα του Άγιου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα αλλά και τα εντυπωσιακά φρουριακής μορφής μοναστικά συγκροτήματα της Κρήτης (π.χ. Μονή Αρκαδίου), τα Ορθόδοξα Προσκυνήματα του αφιερώματος επιλέχθηκαν τόσο για την ιστορική και τη θρησκευτική όσο και για την καλλιτεχνική σπουδαιότητά τους. Σημαντικοί τόποι της Ορθοδοξίας που διαμόρφωσαν την πολιτιστική κληρονομιά μας και, κάποια, αποτελούν πλέον Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.

Στο ίδιο τεύχος, 15 Ιεροί Τόποι της Ορθοδοξίας σε Κωνσταντινούπολη (Φανάρι, Παναγιά των Βλαχερνών, Αγιά Σοφιά), Αίγυπτο (Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά) και Ιερουσαλήμ (Πανάγιος Τάφος, Αποκαθήλωση, Γολγοθάς) κ.ά. ολοκληρώνουν την προσκυνηματική εμπειρία, με σημαντικούς σταθμούς της Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή.

Κυκλοφορεί με «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 14 Απριλίου