Την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 20:00, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία «MAUTHAUSEN» (91’, 2023) σε σκηνοθεσία των Παναγιώτη Κουντουρά, Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και παραγωγή Syllipsis.

Πρόκειται για μια ταινία εμπνευσμένη από το έργο των ακαδημαϊκών Μίκη Θεοδωράκη (μουσική) και Ιάκωβου Καμπανέλλη (αδημοσίευτο κείμενο-ποίηση), το οποίο ερμηνεύουν ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ (φωνή) και ο Άρης Ζέρβας (βιολοντσέλο).

Την προβολή της ταινίας θα προλογίσει ο Αρ. Παπαδανιήλ (σύλληψη-ερμηνεία).

Οι Δελφοί και το 9ο Οικονομικό Φόρουμ είναι ο τελευταίος μέχρι σήμερα σταθμός του ιδιαίτερου ταξιδιού αυτού του πρωτότυπου ποιητικoύ ντοκιμαντέρ, μιούζικαλ και ψυχολογικού θρίλερ.

Το «MAUTHAUSEN» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες και μεταξύ άλλων, προβλήθηκε στο 28ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας στο πλαίσιο του αφιερώματος «Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς: 80 Χρόνια».

Ελαβε Εύφημο Μνεία (Odysseus Awards for Fiction Feature/ Experimental Film) στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, το Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης» από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, και πραγματοποίησε ειδική προβολή στην Ακαδημία Αθηνών με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κύριο Μιχαήλ Σταθόπουλο και αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης σε επιμέλεια της μουσειολόγου κυρίας Λουΐζας Καραπιδάκη «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης επιστρέφει στην Ακαδημία Αθηνών».

«Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαιότητα θεωρούσαν τους Δελφούς ως ομφαλό της Γης. Εκεί, όπως είναι γνωστό, λάτρευαν ισότιμα τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο, το ορθολογικό και το υπερβατικό πνεύμα, δηλαδή τα δύο στοιχεία που όταν και εφόσον ισορροπούν, παράγεται πολιτισμός.» είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την τελετή υποδοχής του ως επίτιμο μέλος στην Ακαδημία Αθηνών (03/12/2013). Έντεκα χρόνια μετά, με το κύκνειο «Άσμα Ασμάτων» του, δίνει το δημιουργικό του «παρών» στον ομφαλό της Γης, με μια εμπνευσμένη έκκληση παγκόσμιας Αλληλεγγύης, Συναδέλφωσης και Ειρήνης των Λαών.

Μαζί με την καντάτα και το χρονικό Μαουτχάουζεν, η ταινία παρουσιάζει τo αδημοσίευτο «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν–Μάιος 1988» ,το πλέον προσωπικό κινηματογραφικό σενάριο του επιζώντα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, γενάρχη του νεοελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη (Στέλλα, Ο Δράκος, Κορίτσια στον Ήλιο). Ένα ανεκπλήρωτο όραμά του, που 35 χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη (1988) έλαβε την τελική του μορφή, στο Mauthausen Memorial της Αυστρίας, τον τόπο όπου μαρτυρικά βιώθηκε, αλλά και εμπνευσμένα συνελήφθη.

«Εμάς που κείμεθα εδώ μη μας ξεχνάτε, γιατί η λήθη του κακού είναι άδεια για την επανάληψή του.» σημειώνει με τη μορφή επιγράμματος ο Καμπανέλλης.Το οπτικοακουστικό έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Από την Τετάρτη 10 Απριλίου μέχρι και το Σάββατο 13 Απριλίου το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει για άλλη μια φορά στη γενέτειρά του, την εμβληματική πόλη των Δελφών. Η ένατη ετήσια συνάντηση του Φόρουμ έχει τον τίτλο «Η Μεγάλη Μετάβαση»/«The Great Transition» και θα επικεντρωθεί στις πολύπλευρες μεταβάσεις που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα.

Ηγέτες από όλον τον κόσμο, υπουργοί, ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, διακεκριμένο επιχειρηματίες από διάφορους τομείς, σημαντικά think-tanks του εξωτερικού, πολύ σημαντικοί εκπρόσωποι της εγχώριας και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, φορείς λήψης αποφάσεων και οραματιστές θα εμβαθύνουν στις πολυπλοκότητες και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, διερευνώντας καινοτόμες λύσεις και στρατηγικές για να ωθήσουν τις κοινωνίες προς ένα πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ευημερούν μέλλον.