Μια ακόμα παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μαστροδήμου «Φύγετε γιατί έρχονται…» (εκδόσεις Βιβλιόραμα) για το Ολοκαύτωμα των τριών χωριών της Βοιωτίας Δομβραίνα, Θίσβη και Χώστια από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1943, έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη 11 Απριλίου στις 6.00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας.

Στην παρουσίαση προσκαλούν η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, ο δήμος Νέας Ιωνίας και το Κέντρο Έρευνα και Μελέτης για τη Βοιωτία Διαχρονικά, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Γαβριήλ, ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Μανούρης και εκπρόσωποι φορέων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιώργος Ζωγράφος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος, ο κοινωνιολόγος Γιώργος Σιακαντάρης, η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου, ενώ θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Στο βιβλίο παρατίθενται ντοκουμέντα και μαρτυρίες για την ναζιστική θηριωδία, καθώς και κείμενα για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων των μαρτυρικών χωριών και το φαινόμενο του ναζισμού γενικότερα.

«Ίσως η πάροδος των δεκαετιών καθιστά την έρευνα των γεγονότων της Κατοχής περισσότερο ψύχραιμη, τη ματιά μας περισσότερο καθαρή. Το στοιχείο αυτό μαζί με το αδιαπραγμάτευτο χρέος μνήμης και τιμής προς όσους υπέφεραν, μας επιφορτίζει με το καθήκον περαιτέρω έρευνας», αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

«Χώστια, Κακόσι (σ.σ. Θίσβη) και Δόμβραινα δεν υπάρχουν πια!»

Η εκδικητική μανία των Γερμανών σκόρπισε τον όλεθρο και τον οδυρμό στα τρία χωριά. «Χώστια, Κακόσι (σ.σ. Θίσβη) και Δόμβραινα δεν υπάρχουν πια! Ο πληθυσμός τα έχει εκκενώσει, τα έχει εγκαταλείψει. Ο πόλεμος έφερε την ανάγκη και τη δυστυχία. Γιατί; Διότι τα παραπάνω χωριά υποστήριξαν τους αντάρτες και συνεργάστηκαν μαζί τους. Τα γερμανικά όπλα έχουν τον λόγον. Οι αντάρτες, μόλις αντικρύσουν τα πυροβόλα μας, το βάζουν στα πόδια. Για σκεφτήτε καλά! Διακόψτε τις σχέσεις σας με τους αντάρτες. Κλίστε γι’ αυτούς τα σπίτια σας. Όταν μαθαίνετε, ότι κάπου υπάρχουν αντάρτες, να το αναφέρετε αμέσως στα γερμανικά στρατεύματα. Λέγετε στους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα. Θα το κάνετε αυτό; Τότε θα ζήσωμεν μαζί σας ειρηνικά. Δεν θα το κάνετε; Τότε θα αναγκασθήτε να αφήσετε τα σπίτια σας και τα χωριά σας να καταστραφούν».

Αυτή ήταν η μακάβρια προκήρυξη των «Αρχών Κατοχής» που εκδόθηκε στις 31 Αυγούστου 1943. Τέσσερα 24ωρα πριν, στις 27 Αυγούστου, 2.000 Γερμανοί στρατιώτες με 15 τεθωρακισμένα και 70 φορτηγά αυτοκίνητα ακολουθούμενοι από δοσιλόγους από την Κούλουρη Σαλαμίνας, είχαν εξαπολύσει την βάρβαρη επίθεσή τους και στα τρία ηρωικά ανταρτοχώρια τα οποία λεηλάτησαν και πυρπόλησαν σκορπώντας την φρίκη και την καταστροφή.