Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ετοιμότητα επιπέδου 4 σχεδόν στη μισή χώρα. Κι όλα αυτά μόλις στις αρχές Απριλίου. Ήδη η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αμέλεια στο νομό Λασιθίου έκανε στάχτη σε λίγες ώρες 2.000 στρέμματα.

Οι ειδικοί μιλώντας στο MEGA ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ο άνομβρος χειμώνας φέρνουν υψηλότερες θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές.

«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές.  Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», είπε ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

Ο χειμώνας φέτος στη χώρα μας δεν ήρθε ποτέ κι ήταν ο θερμότερος των τελευταίων ετών, με θύματα της κλιματικής αλλαγής να είναι κυρίως όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μεσογείου γενικότερα, τόσο η θάλασσα όσο κι ο αέρας έχουν φαινόμενα που δεν τα περιμέναμε ποτέ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλη η Μεσόγειος, ιδιαίτερα η ανατολική, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ζεστή, κάθε χρόνο γίνεται και πιο ξηρή. Κάθε χρόνο έχουμε ακραία φαινόμενα», είπε ο γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.

«Εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου»

Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών συνεχώς καταρρίπτονται και οι βροχοπτώσεις ήταν όλο και λιγότερες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής», είπε ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Η Πολιτική Προστασία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την πρώτη Μαΐου.

Ακούστε το podcast του Βήματος με τον Γιάννη Καλλιάνο να εξηγεί γιατί τείνουν να εξαφανιστούν οι 4 εποχές και για ποιο λόγο θα ενταθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον.