Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ παραχώρησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε κυρίως στις γυναικοκτονίες και στην ενδοοικογενειακή βία με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβη στους Αγίους Αναργύρους.

Αρχικά, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Πέφτει μια βαριά σκιά πάνω από την ελληνική κοινωνία. Πραγματικά δεν έχω ξεπεράσει ακόμα συναισθηματικά και ψυχολογικά ένα τραγικό γεγονός. Είναι σαν να έφερε ένα κορίτσι που ανήκει σε όλους μας. Σε σχέση με το ζήτημα της αντιπολίτευσης δεν είναι τυχαία τα νούμερα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις. Ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία ψηφίστηκε το 2006. Έκτοτε, μέχρι το 2018 δεν έγινε τίποτα. Προς τιμήν της η κυρία Γεροβασίλη έφτιαξε ένα προεδρικό διάταγμα. Το 2019 που ήρθαμε ιδρύσαμε το τμήμα ενδοοικογενειακής βίας στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ιδρύσαμε μια σειρά από υπηρεσίες προς τα κάτω, έγιναν όλα τα πρωτόκολλα»

Για το εάν απέτυχαν αυτά τα μέτρα είπε: «Υπάρχει το περιστατικό και υπάρχουν και άλλα περιστατικά ατυχή με άστοχη διαχείριση, δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν 12.500 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το 2023 όπου η Αστυνομία έφτιαξε 12.500 δικογραφίες, έσωσε τόσες γυναίκες. Αυτό τι είναι;».

«Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας»

Στη συνέχεια ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε αναφερόμενος στη δολοφονία της 28χρονης ενώ πήγε στο αστυνομικό τμήμα ανέφερε: «Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το σηκώσουμε σκύβουμε το κεφάλι κάτω και πρέπει να δούμε πως θα βελτιώσουμε σημαντικά την απόδοσή μας. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά προβλήματα κοινωνικά τρέχουν. Κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας. Είναι 30 με 40 επιθέσεις την ημέρα. Υποθέσεις απειλής της ζωής μιας γυναίκες. Αυτές που είναι γνωστές υποθέσεις και φτάνουν στην αστυνομία.

Ενδοοικογενειακή βία υπήρχε πάντα, αλλά τώρα παίρνουν μεγαλύτερη διάσταση τα πράγματα. Επιτέλους η κοινωνία, οι γυναίκες με την ενθάρρυνση που έχουν από όλους μιλάνε. Το πρόβλημα είναι ότι και η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις. Ποιο είναι το ζητούμενο; Το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Έρχεται μια γυναίκα, καταγγέλλει ένα περιστατικό. Πρέπει ο αστυνομικός να της πει κάτσε εδώ».

«Το περιπολικό και όλα αυτά είναι τα αυτονόητα. Όλα τα εγκλήματα αυτά διώκονται αυτεπαγγέλτως. Δεν χρειάζονται ούτε μηνύσεις ούτε τίποτα. Θα φανούν οι ευθύνες σε λίγες ημέρες» τόνισε στη συνέχεια μιλώντας για τις ευθύνες όσων ήταν στο αστυνομικό τμήμα.

Έπειτα αποκάλυψε: «Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια του θύματος μέχρι να λήξει μια κρίση. Αν ένας είναι ψυχοπαθής, έχει δολοφονικές τάσεις ή οτιδήποτε άλλο, αυτός είναι ένας διαρκώς κίνδυνος. Εξασφαλίζουμε σε κάθε περιοχή ένα safe house, μια στέγη για όσο χρειαστεί, μέχρι να εκτονωθεί η κρίση. Θα είναι κάπου όπου θα το ξέρει μόνο η αστυνομία. Θα γίνει σε όλη τη χώρα. Έχουμε βρει ήδη στην Αθήνα. Θα ενεργοποιηθεί σε λίγε ημέρες. Όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις θα στείλουν σε ποιο σημείο θα υπάρχει αυτός ο χώρος».

Έρχονται αλλαγές για τους καταδικασμένους αστυνομικούς

Για τη βία των ανηλίκων τόνισε: «Υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα που υπήρχαν, αλλά τώρα έχουν εμφανιστεί  με έναν τρόπο πιο βίαιο τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πεντακόσιες συλλήψεις ανηλίκων έχουν γίνει το τελευταίο δίμηνο. Έχουμε κοινωνικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Στη Γλυφάδα αποτράπηκε μια συνάντηση 30 παιδιών τα οποία είχα δώσει σημείο συνάντησης για να χτυπηθούν. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε μια γραμμή πενταψήφια και θα μπορούν όλοι να καταγγείλουν περιστατικά».

Σε ερώτηση για τους αστυνομικούς που έχουν καταδίκες και παραμένουν στο σώμα τόνισε: «Στις 60.000 αστυνομικούς υπάρχουν 97 περιπτώσεις που είναι σε εκκρεμοδικία. Υπάρχουν κανόνες τους οποίους διεκδίκησαν οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές, υπάρχουν τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Υπηρετούσε νομίμως στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου. Ζήτησα ήδη τι μπορεί να τροποποιηθεί γιατί αυτοί δεν ασκούν κάποια δραστηριότητα πρώτης γραμμής. Έστω αυτούς τους λίγους να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να τους απομονώσουμε».

«Δεν υπάρχουν τόσοι αστυνομικοί όσοι θα θέλαμε»

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα Πανεπιστήμια: «Βλέπετε στα Πανεπιστήμια, όλα αυτά τα χρόνια διάφορα. Όλα αυτά σιγά σιγά μαζεύονται. Γιατί μαζεύονται; Στα Πανεπιστήμια κάθε βράδυ γίνονται πάρτι. Εννοώ γίνονται επιχειρήσεις. Κουβαλούν ποτά, μεγαφωνικές συσκευές και γίνονται πάρτι. Σιγά σιγά τελειώνει αυτό. Πρέπει να βάλουμε μια τάξη και θα την βάλουμε. Έχουν περιοριστεί όλα αυτά. Γιατί διατίθενται αστυνομικές δυνάμεις κάθε ημέρα, κάθε βράδυ για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να τελειώνουμε με όλα αυτά γιατί αυτές οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να πάνε στην γειτονιά».

Τέλος είπε: «Περιπολικά υπάρχουν, άνδρες και γυναίκες στην αστυνομία δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί όσοι θα θέλαμε. Η αστυνομία χρειάζεται μια ριζική αναγέννηση για να ξαναφτιάξουμε μια αστυνομία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Είναι προσωπικό μου στοίχημα. Να επανιδρύσουμε την αστυνομία για να μπορέσει να ανταποκριθεί όχι μόνο στο διωκτικό της έργο που ξέραμε αλλά και στην κοινωνική αστυνόμευση τώρα που σκάνε στα χέρια της όλα τα κοινωνικά ζητήματα».

Όλες οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη