«Κατάσκοποι του Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζονταν στην έδρα του ΝΑΤΟ για χρόνια» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ρώσοι μυστικοί πράκτορες βρέθηκαν να εργάζονται στην έδρα στις Βρυξέλλες και απομακρύνθηκαν με την κατηγορία της κατασκοπείας, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Das Bild.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη γερμανική ταμπλόιντ πως «Αποβάλλαμε το ρωσικό προσωπικό από την έδρα του ΝΑΤΟ».

«Στην πραγματικότητα, διαπιστώσαμε ότι ασκούσαν δραστηριότητες που στην πραγματικότητα δεν ήταν διπλωματική εργασία, αλλά εργασία μυστικών υπηρεσιών. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν κάνει παρόμοια πράγματα. Αυτό είναι ένα θέμα που τίθεται μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Μάλιστα από την στιγμή της αποπομπής των γνωστών κατασκόπων, οι οποίοι παρακολουθούνταν, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, έμειναν χωρίς πηγές και στόχους παρακολούθησης.

Ο Στόλτενμπεργκ θυμήθηκε τα περιστατικά του 2021 για να τονίσει την ανάγκη για ενότητα

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν κάνει παρόμοια πράγματα (σ.σ. Να εκδιώξουν κατασκόπους υπέρ των Ρώσων). Αυτό είναι ένα θέμα που τίθεται μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Τις τελευταίες εβδομάδες, η απειλή της ρωσικής κατασκοπείας έχει γίνει πιο γνωστή με τις γερμανικές αρχές να προειδοποιούν τους χρήστες του Tinder να μην βγουν ραντεβού στη χώρα. Ενώ στις Βρυξέλλες η Le Soir έκανε λόγο για ακροδεξιούς ευρωβουλευτές εξαγορασμένους από την Ρωσία, οι οποίοι «πληρώνονταν για τις συνεντεύξεις που έδιναν» σε φιλορωσικό ιστότοπο.

Ο επικεφαλής των εξωτερικών μυστικών υπηρεσιών του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης επισκεφθεί το κράτος-παρία της Βόρειας Κορέας για να εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι θα γίνουν περισσότερα για να αποφευχθεί η κατασκοπεία του Κρεμλίνου.

«Λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα για να καταστήσουμε πιο δύσκολο για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες μεταξύ ή εντός των συμμάχων του ΝΑΤΟ», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ. «Έτσι, από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι, είμαστε ασφαλείς».

Ποιοι ήταν οι 8 κατάσκοποι της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ

Ένας αντισυνταγματάρχης με υψηλόβαθμες διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, ένας πράκτορας της υπηρεσίας αντικατασκοπείας και ένας ειδικός στα Big Data αποκάλυψαν τις ταυτότητες των 8 Ρώσων που απελάθηκαν από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον EUobserver.

Οι οκτώ περιπτώσεις που ισχυρίζονταν ότι ήταν «διπλωμάτες» στη ρωσική πρεσβεία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ήταν στην πραγματικότητα «αδήλωτοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών», οι οποίοι εκτελούσαν «δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τη διαπίστευσή τους», είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ δεν τους ανέφερε ποτέ ονομαστικά, πράγμα που σήμαινε ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν αθόρυβα στη Ρωσία και στη συνέχεια να σταλούν σε αποστολές σε άλλες χώρες εκτός ΝΑΤΟ, και πάλι με διπλωματική κάλυψη.

Οι οκτώ Ρώσοι διπλωμάτες κατάσκοποι ήταν οι Σεργκέι Τσεσνόκοφ, Όλεγκ Ντεμέκιν, Βασίλι Επίσκιν, Ντμίτρι Φιλιππένοκ, Ιγκόρ Κοβάλεφ, Ναντέζντα Ομπούχοβα, Αλεξάντερ Σμούσκο και Στάνισλαβ Τελέγκιν, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκτήθηκαν χάρη σε κοινή έρευνα του Dossier Center του Μίκαελ Χοντορκόφσκι με έδρα το Λονδίνο και του EUobserver.

To κλείσιμο της πρεσβείας της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ που σήμανε «συσκότιση» και προετοιμασία για πόλεμο

Αλλά μετά από εκείνη τη στιγμή, η Ρωσία έκλεισε ολόκληρη την πρεσβεία της στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Η αντίδρασή της εκλήφθηκε ως προσπάθεια περιφρόνησης της δυτικής συμμαχίας, καθώς η Ρωσία και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την απειλή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, με αφορμή την συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και βάσεις στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.

Έδειξαν τη σημασία της έδρας του ΝΑΤΟ ως στόχου στα μάτια της Ρωσίας. Και τα βιογραφικά σημειώματα αυτών των ανθρώπων έριξαν φως στο είδος των ανθρώπων που έστελναν οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας στο Βέλγιο, στοχεύοντας τόσο τους θεσμούς της ΕΕ όσο και τους βελγικούς θεσμούς.