Στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο γυναικοκτόνος της 28χρονης Κυριακής, μετά την κοινή απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα. Ψυχρός, κυνικός, απαθής και αμετανόητος ,ο 39χρονος που δολοφόνησε την πρώην σύντροφο του έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, επικαλέστηκε κενό μνήμης και ψυχιατρικά προβλήματα, ζητώντας το ακαταλόγιστο.

Στους γιατρούς του νοσοκομείου, ωστόσο, όταν μεταφέρθηκε μετά τον αυτότραυματισμό του είχε πει ότι «σκότωσα την Κυριακή γιατί την ήθελα μόνο δική μου».

«Ο δολοφόνος αυτός νοσηλεύτηκε στο Δαφνί δύο φορές στο «18 Άνω», αλλά για χρήση τοξικών ουσιών. Δεν είχε ψυχιατρικό πρόβλημα, είναι γνωστή η τακτική. Πολλοί κακοποιοί δολοφόνοι προσπαθούν να ενταχθούν στο άρθρο 69 του ποινικού κώδικα, ώστε να τους αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο και να εγκλειστούν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο και όχι στη φυλακή. Να είναι ελεύθεροι και άνετοι και σε λίγο καιρό μετά να πάνε σπίτι τους», είπε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΥΝ.

«Είμαστε πιο δυνατές»

Αβάσταχτος ο πόνος για τη μητέρα της αδικοχαμένης Κυριακής.

«Για αυτό τον άνθρωπο, το κάθαρμα, θέλω να πω ότι δεν είχε το θάρρος ούτε να την αντικρύσει στα μάτια να της το κάνει πισώπλατα. Το έκανε ύπουλα και πισώπλατα. Είτε στο σπίτι της είτε στο αστυνομικό τμήμα είτε οπουδήποτε, θα την έβρισκε και θα την σκότωνε. Αυτή η γυναίκα η αστυνομικός που πήγε εκεί να ζητήσει βοήθεια, φοβήθηκε μη σπάσει κάποιο πρωτόκολλο. Βγάλε δύο λεπτά το σακάκι σου και τον βαθμό σου».

«Μιλήστε», είναι το μήνυμα που στέλνει η μητέρα της Κυριακής σε όλες τις γυναίκες.

«Θέλω να πω σε όλες αυτές τις γυναίκες που είναι εκεί έξω προσπαθήστε, μιλήστε, είμαστε εμείς οι γυναίκες πιο δυνατές και όχι αυτοί».

Η Κυριακή, δεν μιλούσε στους δικούς της ανθρώπους για το Γολγοθά που περνούσε και όταν απευθύνθηκε στους αστυνομικούς, ήταν πολύ αργά.

«Ήταν ένα κοριτσάκι ήπιων τόνων, δεν ήθελε να στενοχωρεί το μπαμπά και τη μητέρα και τους δικούς της ανθρώπους και τα περνούσε όλα μόνη της. Είχε ένα σημαδάκι κάτω από το μάτι, τη ρώτησα επειδή υποψιάστηκα και δεν μου είπε», είπε η νονά της.

Δεν είχαν καταγράψει ούτε το όνομα της

Στα 5 λεπτά που διέθεσαν οι αστυνομικοί  για να ακούσουν την Κυριακή, δεν κατέγραψαν τα στοιχεία της. Δεν ζήτησαν ούτε τα στοιχεία του δράστη, ούτε την περιγραφή των χαρακτηριστικών του, ώστε εάν έστελναν περιπολικό να είναι σε θέση να προστατεύσουν το κορίτσι.

«Μόλις ηρέμησε λίγο του ζήτησα να μου δώσει και τα στοιχεία της γυναίκας που βρισκόταν πεσμένη στο έδαφος, αιμόφυρτη και μου είπε ότι το μόνο που γνωρίζει είναι ότι την λένε Κυριακή Γρίβα. Μετά τον ρώτησα αν γνώριζε τον άνδρα που μαχαίρωσε την Γρίβα και μου είπε ότι  τον γνωρίζει άλλα εκείνη τη στιγμή επειδή ήταν ταραγμένος δεν μπορούσε να θυμηθεί το όνομά του», είπε στην κατάθεσή της η αξιωματικός υπηρεσίας.

«Δεν έγινε εκτίμηση του κινδύνου. Βάλλεται η ελληνική αστυνομία από ένα μεμονωμένο περιστατικό, όμως μην φτάσουμε στο άλλο άκρο. Οι αστυνομικοί δέχονται απειλές». Είπε η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας.

Ενώ και η υποδιοικήτρια στην κατάθεσή της φέρεται να είπε: «Τα στοιχεία ταυτότητας τόσο της κοπέλας που πέθανε όσο και του φίλου της που ήρθαν μαζί, αλλά και του δράστη, δεν τα γνωρίζω».