Ισοπεδωτικός Ολυμπιακός έκανε σκόνη και θρύψαλα τον Αρη στο Φάληρο σε μια παράσταση για έναν ρόλο και κορυφαίο πρωταγωνιστή τον Στέβαν Γιόβετιτς.

Ο Μαυροβούνιος φορ αποτέλεσε τον καταλύτη για να μπει σωστά η μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, έδωσε την ασίστ για το 2-0 του Ποντένσε και γενικά έκανε εμφάνιση ανάλογη της τεράστιας κλάσης του, δικαιώνοντας τον προπονητή του που τον τοποθέτησε πίσω από τον -σκόρερ του 1-0 στο 6′- Ελ Καμπί, ο οποίος έχασε και πέναλτι στο 40′. Το κερασάκι στην τούρτα της επιβλητικής νίκης πέτυχε ο… ξεχασμένος Καρβάλιο, έπειτα από ασίστ του Ρίτσαρντς στο 89′ (3-0).

Η πρώτη φορά που ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ παρέταξε την ομάδα του με δύο επιθετικούς ήταν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ίδιο γήπεδο και δεν πήγε καλά (1-3). Αυτό δεν τον εμπόδισε, ωστόσο, να το δοκιμάσει και στην αναμέτρηση με τον Αρη. Κάθισε και μέτρησε τις χαμένες ευκαιρίες στο πρόσφατο ντέρμπι με την ΑΕΚ, διαπίστωσε ότι η ομάδα του έκανε 17 τελικές χωρίς να σκοράρει κι αυτό τον οδήγησε στην απόφαση να τοποθετήσει τον Γιόβετιτς κοντά στον Ελ Καμπί.

Επειδή όπως λέει και η παροιμία «ο επιμένων νικά» χρειάστηκαν έξι λεπτά για να ανοίξει ο Ολυμπιακός το σκορ μπροστά στον κόσμο του. Ο Φορτούνης συνεργάστηκε από δεξιά με τον Ροντινέι, πριν σεντράρει ανάμεσα στους δύο στόπερ, με τον Ελ Καμπί να παίρνει την κεφαλιά και να ανοίγει το σκορ, με τη μπάλα να παίζει μπιλιάρδο ανάμεσα στον Μαροκινό σκόρερ και τον Ρόους που έβαλε το κεφάλι του για να τον ανακόψει.

Σε γενικές γραμμές ο Βάσκος τεχνικός δεν πείραξε πολύ την ενδεκάδα του σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στην Ενωση. Μόλις δύο αλλαγές υπήρξαν. Ο Ρίτσαρντς στο αριστερό άκρο της άμυνας αντί του καταπονημένου Ορτέγκα και ο Γιόβετιτς αντί του Γιώργου Μασούρα. Οι υπόλοιποι ήταν οι ίδιοι, σε μια κίνηση του κόουτς να επιβραβεύσει την προσπάθεια της ομάδας του στο ντέρμπι της Κυριακής κι ας μην δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα.

Το δυναμικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού λίγο έλειψε να φέρει και δεύτερο γκολ στο 16′, αλλά το δυνατό σουτ του Ροντινέι από δεξιά εξουδετέρωσε ο Κουέστα, ενώ στο 20′ η κεφαλιά του Κάρμο έστειλε τη μπάλα άουτ.

Από την άλλη πλευρά, ο Ακης Μάντζιος στηρίχθηκε στο γνώριμο 4-3-3, με τον Μορόν στο κεφάλι της επίθεσης, Σουλεϊμάνοφ και Σαβέριο στα φτερά, ενώ στην τριάδα της μεσαίας γραμμής τον Νταρίντα πλαισίωσαν οι Ζαν Ζουλ και Βερστράτε. Την τετράδα της άμυνας σχημάτισαν οι Οντουμπάτζο, ΜπράμπετςΡόουζ και Μοντόγια.

Με τον Σαντιάγκο Εσε σε δαιμονιώδη κατάσταση και τον Τσικίνιο σε ανάλογα κέφια, οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν φιλοξενούμενους να πάρουν ανάσα, με τον Αργεντινό μέσο, μάλιστα, να αγγίζει το γκολ στο 30′, αλλά το σουτ του από το ύψος του πέναλτι κόπηκε την τελευταία στιγμή.

Κερδισμένο πέναλτι για τον Ολυμπιακό στο 40′, με τον Ρέτσο να κλέψει τη μπάλα, εκείνη να καταλήγει, μέσω Γιόβετιτς, στον Ελ Καμπί που ζάλισε τον Μπράμπετς μέχρι να βρεθεί στο έδαφος από καθαρή ανατροπή. Η επιλογή του Μαροκινού στράικερ, ωστόσο, να πλασάρει αλά Πανένκα βρήκε σε ετοιμότητα τον έμπειρο Κουέστα. Κάπως έτσι χάθηκε χρυσή ευκαιρία για να κλειδώσει η νίκη από το πρώτο μέρος.

Με τρεις αλλαγές επέστρεψε η ομάδα του Ακη Μάντζιου στο γήπεδο έπειτα από την ανάπαυλα, ενδεικτικό της παθητικής εικόνας της. Ο Φαμπιάνο πήρε τη θέση του Ρόουζ, ο Μανού Γκαρθία του Ζαν Ζιλ, ενώ ο Ζαμόρα άφησε στα αποδυτήρια τον Σαβέριο. Τρία λεπτά αργότερα, ο κορυφαίος στο επιθετικό κομμάτι του αγώνα, Γιόβετιτς, πάσαρε στον Ποντένσε, ο οποίος, ωστόσο, άργησε να τελειώσει τη φάση και τελικά κόπηκε. Με 8 τελικές στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός βρήκε ένα γκολ, ωστόσο, θα έπρεπε να έχει πετύχει τουλάχιστον ένα ακόμη βάσει της εικόνας του παιχνιδιού.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Γιόβετιτς βρέθηκε σε θέση βολής από ωραία πάσα του Ποντένσε, αλλά ο Κουέστα απομάκρυνε σε κόρνερ. Το 2-0 ήρθε τελικά με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, όταν ο Γιόβετιτς πάσαρε σωστά στον Ποντένσε στο ημικύκλιο για να περάσει εκείνος τη μπάλα από την τρύπα της βελόνας για να τη στείλει στη δεξιά γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει, Κουέστα.

Με τον Αρη να έχει πραγματοποιήσει τέσσερις αλλαγές, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έφερε από τον πάγκο για το τελευταίο 20άλεπτο τους Ζέλσον και Μασούρα για να δώσει ανάσες σε Φορτούνη και Ποντένσε. Η κυριαρχία των γηπεδούχων ήταν καθολική με αποτέλεσμα οι ευκαιρίες να χάνονται η μία πίσω από την άλλη, με τους παίκτες του Μάντζιου να χάνουν σχεδόν όλες τις προσωπικές μονομαχίες.

Η επόμενη κίνηση του κόκκινου πάγκου στο 81′, έφερε στο γήπεδο Ελ Αραμπί και Καρβάλιο, αντί των Γιόβετιτς και Ελ Καμπί.  Στο 89′ ο Καρβάλιο ήταν εκείνος που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα με κοντινό πλασέ, έπειτα από σέντρα του Ρίτσαρντς.