Σε αυτή την περίοδο μεγάλων πολιτικών και οικονομικών εντάσεων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές της 9 ης Ιουνίου είναι κρίσιμες όχι μόνο για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αλλά και για τη αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα. Συνεπώς το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών υπερβαίνει τα στενά όρια της συμβατικής πολιτικής αντιπαλότητας καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης θα καθορίσει την πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης σε κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη.

Η σημερινή Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που προκάλεσαν οι συρράξεις σε Ουκρανία και την Γάζα, η ανεπιστρεπτί μετάβαση σε μία περίοδο υψηλότερου ενεργειακού κόστους και η επικείμενη «απεμπλοκή» των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τράμπ θέτουν σε κίνδυνο τον ρόλο της Ευρώπης στο διεθνές γίγνεσθαι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, την αλληλεγγύη των κρατών μελών και την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Στις ευρωπαϊκές εκλογές, κρίνεται λοιπόν, και ο ρόλος της Ελλάδας στις εν εξελίξει διεργασίες, και μόνο με την ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της προστασίας του κοινωνικού κεκτημένου και στην δημιουργία μιας πιο δίκαιης, αλληλέγγυας και δημοκρατικής Ευρώπης.

Στις ευρωεκλογές αυτές, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για την Ευρώπη που θέλουν: μια Ευρώπη που προστατεύει τα δικαιώματά τους, που φροντίζει για το περιβάλλον, που προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη για όλους. Η ψήφος στο ΠαΣοΚ σημαίνει την ενίσχυση μιας ισχυρής, δημοκρατικής και προοδευτικής φωνής στην Ευρώπη, που θα αντιπροσωπεύει τις ανάγκες και τις ελπίδες των Ελλήνων πολιτών.

Οι εκλογές αυτές όμως έχουν καθοριστικό ρόλο και για το εσωτερικό πολιτικό τοπίο. Οι Έλληνες καλούνται να αναγνωρίσουν τη σημασία της ψήφου τους. Δεν πρόκειται απλά για μια ακόμα εκλογική μάχη «χαλαρής ψήφου» . Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα αναγκαιότητα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Οι πολίτες να θέσουν με την ψήφο τους στο ΠαΣοΚ την βάση για ένα κράτος δικαίου με προοδευτικό πρόσημο που προστατεύει την κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους θεσμούς και τις δημοκρατικές αξίες.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εξυπηρετείται πλήρως από ένα πολιτικό τοπίο με lifestyle και πολιτικές προτάσεις, όπου δεν αρθρώνεται προγραμματικός πολιτικός λόγος και η Κεντροαριστερά είναι κατακερματισμένη. Αυτός ο συγκυριακός συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων και η ασυμμετρία του πολιτικού συστήματος που προκύπτει από αυτόν μόνο κακό μπορεί κάνει στην χώρα.

Η πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών υπενθυμίζει με τον πιο δραματικό τρόπο την απόλυτη αυτοδιάψευση του «επιτελικού κράτους» της Νέας Δημοκρατίας και την επιτακτική ανάγκη για την ουσιαστική και όχι κατ’επίφαση ενίσχυση των θεσμών της Πολιτείας και του Κράτους Δικαίου. Ειδικά την στιγμή που οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος σοκάρουν και τον πιο καλόπιστο Έλληνα πολίτη, η αποκάλυψη της αλήθειας και η απονομή δικαιοσύνης δεν αποτελούν ζήτημα πολιτικής ευθύνης αλλά και προϋπόθεση για την διάσωση του κύρους των θεσμών.

Η επιλογή των πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές έχει τη δύναμη να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στην αλαζονεία της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Η διαφάνεια, η αξιοκρατία, το κοινωνικό κράτος, η συμπεριληπτική ανάπτυξη, όχι μόνο δεν είναι δεδομένα αλλά απειλούνται από μια αλαζονική κυβέρνηση.

Η χώρα χρειάζεται προοδευτική διέξοδο την οποία μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπηρετήσει ως μοναδικός αξιόπιστος εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς σε αυτήν την κρίσιμη ιστορική καμπή. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κεντροαριστερά χωρίς προοδευτική ηγεσία. Το πρωτείο της πολιτικής δεν μπορεί να υποκατασταθεί από το lifestyle και τον απρόσημο λαϊκισμό.

Κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει να αντιληφθεί το μέγεθος της ευθύνης που φέρει η ψήφος του. Η ψήφος μας στις ευρωεκλογές δεν είναι μόνο μια ψήφος για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τη διαμόρφωση ενός δικαιότερου, δημοκρατικότερου και πιο πλουραλιστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Ας κάνουμε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση το πρώτο βήμα προς μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Η ευκαιρία για αλλαγή, για μια Ευρώπη που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα με δημοκρατία, δικαιοσύνη και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι εδώ και τώρα. Η επιλογή ανήκει σε εμάς.

Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε την ευκαιρία ούτε την επιλογή να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Ο κύριος Κώστας Τσουκαλάς είναι εργατολόγος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τοΠαΣοΚ.