Οι σχέσεις των ειδικών δυνάμεων της Ελλάδας με εκείνες των ΗΠΑ και ειδικά της Βρετανίας υφίστανται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η προτίμηση που δείχνουν για ασκήσεις στη χώρα μας οι σκληροτράχηλοι κομάντος των δύο χωρών.

Έμαθα πρόσφατα, γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης,  ότι Βρετανοί κομάντος έχουν έλθει στη χώρα μας και εκπαιδεύονται με τους ημέτερους Καταδρομείς. Από ότι μου είπαν προέρχονται από το 43 COMMANDO ROYAL MARINES. Μια σκληροτράχηλη Μονάδα, η οποία εδρεύει στη Σκωτία και έχει ως κύρια αποστολή την προστασία των διαφόρων πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα είναι εδώ στην Ελλάδα για 15 ημέρες και θα εντρυφήσουν στα αντικείμενα των Ειδικών Δυνάμεων, όπως βολές με φορητό οπλισμό, αμφίβιες καταδρομές και αγώνα σε αστικό περιβάλλον. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών Κομάντος. Εξάλλου δεσμοί υφίστανται από τον Β’ ΠΠ.

Να σημειώσω, υπογραμμίζει ο ΒΗΜΑτοδότης, ότι πρόσφατα ήταν στην Ελλάδα για ασκήσεις με Έλληνες κομάντος και τα πράσινα μπερέ των Αμερικανών, ενώ πολλές φορές η αφρόκρεμα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, οι περιβόητοι Seals, έκαναν ασκήσεις με τα δικά μας «βατράχια».

Επί τη ευκαιρία, πέρασαν χθες από τη Βουλή (από την Επιτροπή Εξοπλισμών) τα Black Hawk. Οι υπογραφές για την αγορά των 35 ελικοπτέρων πρόκειται να μπουν το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ αναζητούνται λύσεις στο φλέγον ζήτημα του νέου αεροδρομίου ελικοπτέρων, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του Στεφανοβικείου.