Στην κυριολεκτικά κατάμεστη αίθουσα Αλεξάντρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έγινε το βράδυ της Τρίτης 2 Απριλίου η πρεμιέρα του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με την προβολή της ταινίας του Σεντρίκ Καν «Το γύρισμα» (Making off), η οποία αναφέρεται στην ίδια την κινηματογραφική δημιουργία και τις δυσκολίες που προκύπτουν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας. Ο Σεντρίκ Καν ήταν παρών στην τελετή και παρουσίασε την ταινία του, αναφέροντας ότι την εποχή που την γύριζε, ενδεχομένως να βρισκόταν ο ίδιος σε μια αλλόφρονα κατάσταση, παρόμοια με του κεντρικού ήρωα στο «Γύρισμα», που είναι σκηνοθέτης και τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Ντενί Πονταλιντέ.

Πανό υπέρ της Παλαιστίνης

Το χάιλαιτ της τελετής ωστόσο, ξέφυγε από το κινηματογραφικό πλαίσιο της βραδιάς αποκτώντας πολιτικό χαρακτήρα με ομάδες ανθρώπων σε διάφορα σημεία της αίθουσας (πλατεία και εξώστη) να σηκώνουν πανό αλλά και να βγάζουν λόγους κατά του πολέμου στην Παλαιστίνη. Η κίνηση, όπως ήταν φυσικό καταχειροκροτήθηκε.

Παρουσιαστές της τελετής που θα την χαρακτήριζε κανείς λιτή και ουσιαστική ήταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Αρχιμανδρίτης και η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα, ενώ ένθερμο ήταν και το χειροκρότημα που απέσπασε για τον λόγο της η κυρία Λοράνς Ερ, Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Αθήνα.

Ο λόγος της εικόνας

Η κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνιστικού τμήματος με πρόεδρο τον Γιώργο Αρβανίτη (διευθυντής φωτογραφίας) και μέλη τους Θανάση Νεοφώτιστο (σκηνοθέτης), Πολύδωρο Βογιατζή (ηθοποιός), Κριστιάν Καρεμπέ (διεθνής ποδοσφαιριστής), Mιλέν Ζαπανόλ (ηθοποιός) και Πόλυ Λυκούργου (κριτικός κινηματογράφου) παρουσιάστηκε επίσης στο κοινό με τον κ. Αρβανίτη να λέει ότι ως άνθρωπος της εικόνας έχει μάθει να μένει στην εικόνα και να αφήνει κατά μέρος τα λόγια.

Ταινίες για την Πόλη του Φωτός

Εκτός από τις εννέα ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος το φεστιβάλ φέτος έχει τις 20 ταινίες του προγράμματος Πανόραμα, το πρόγραμμα Λευκή κάρτα που αναδεικνύει την τέχνη του κινηματογράφου και την πόλη του Παρισιού και το πρόγραμμα «Παρίσι χωρίς κανόνες», με έξι ταινίες διαφορετικών εποχών σχετικές με την πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία της Πόλης του Φωτός.

Οι αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ φέτος θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 2 Απριλίου μέχρι την Τετάρτη 10 του μηνός, ενώ εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα διεξαχθεί ταυτόχρονα στη Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά, την Καβάλα και την Καστοριά. Οι αίθουσες προβολών θα είναι οι Δαναός, Άστορ, Auditorium Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, οι Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές στη Θεσσαλονίκη και το Πάνθεον στην Πάτρα, Victoria Cinemas στη Λάρισα, Αττικόν στα Χανιά, Απόλλων στην Καβάλα και Ολύμπιον στην Καστοριά.

Ηδη για του χρόνου, που το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου θα γιορτάσει την 25η επέτειό του, γίνεται σχεδιασμός για μια ειδική έκδοση και ένα πρόγραμμα αντάξιο της αναμονής του και της αγάπης του κοινού, είπε από πλευράς του ο κ. Εμέ Μπεσόν, ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων και διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας.