Είναι τα ζητήματα καθημερινότητας η προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής;

Τα προβλήματα της ύδρευσης, αποχέτευσης, αποκομιδής απορριμμάτων, ο καθαρισμός των οικισμών είναι καθημερινό μας μέλημα. Όμως, η στήριξη των σχολείων των παιδιών μας, η φροντίδα της λειτουργίας του Πολυδύναμου Περιφερειακού μας Ιατρείου, η καλή λειτουργία του Βρεφονηπιακού μας Σταθμού, που ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν από τρείς μήνες, είναι θέματα που επίσης μας απασχολούν καθημερινά.

Παράλληλα, όμως, χρειαζόμαστε νέες προοπτικές για το νησί μας, το οποίο εξυπηρετεί  2.500 μόνιμους κατοίκους και τους θερινούς επισκέπτες του και αφορούν σε νέα έργα οδοποιίας, επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης, η κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού του νησιού μας που ξεκινάει άμεσα. Αυτά είναι επίσης προτεραιότητες, γιατί χωρίς αυτές δεν υπάρχει δυνατότητα να βελτιώσουμε αυτά που βιώνουμε σήμερα.

Ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα μέλη της Δημοτικής μας αρχής μας δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής για τη Τζιά. Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση δεδομένου των δυσκολιών που ανακύπτουν λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας που αναγκάζουν όλους μας, και εννοώ  τους αιρετούς, να δουλεύουμε προσωπικά, μαζί με τους εργαζόμενους του Δήμου για να υποβοηθούμε το έργο τους σε καθημερινή βάση.

Ποιες προσπάθειες κάνει ο δήμος για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού;

Η Τζιά  έχει την τύχη το όμορφο φυσικό της περιβάλλον να στολίζεται από πολλά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εφόσον υπήρχαν τέσσερις αρχαίες Πόλεις.

Αυτές τις ημέρες υλοποιούμε  λιθόστρωση σε μονοπάτι  που περνάει μπροστά από τον αρχαίο Λέοντα της Χώρας – όμορφο λαξευμένο βράχο -, βελτιώνοντας έτσι την πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή. Πραγματοποιούμε υψηλής αισθητικής εκδηλώσεις στο αρχαίο Θέατρο της Καρθαίας. Τα τελευταία χρόνια  διοργανώνουμε υπαίθριες εκθέσεις ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, φέρνοντας την έκθεση στους επισκέπτες και κατοίκους του νησιού και όχι το ανάποδο, όπως συνήθως συμβαίνει. Η έκθεση γίνεται με καλαίσθητες προθήκες και συμπληρώνουμε  με επεξηγηματικές πινακίδες.

Φροντίζουμε τα αρχαία μονοπάτια, μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων που μπορεί να απολαύσει ένας περιπατητής στο νησί. Επίσης τον Οκτώβριο του 2024 πρόκειται να  φιλοξενήσουμε Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο.

Είναι η Τζια «πράσινο» νησί;

Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αρχής γενομένης  με ενεργειακές αναβαθμίσεις σε σχολεία και δημοτικά κτίρια. Υλοποιείται αυτή την εποχή ενεργειακή αναβάθμιση σε κεντρικό αντλιοστάσιο του νησιού και συγχρόνως αναθέσαμε μελέτη που αφορά σε εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας για τις υποδομές ύδρευσης.

Καταλαμβάνουμε μια από τις πρώτες θέσεις στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών  και γενικότερα προάγουμε την ανακύκλωση στο νησί, ακόμα και την ανακύκλωση ρούχων και στρωμάτων.

Κάναμε προμήθεια ηλεκτρικών κοινόχρηστων ποδηλάτων για διαδρομές στο νησί. Η Τζιά είναι στη λίστα των 40 GR- eco Islands και περιμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος.