Στο cityhub μιλήσαμε με αρκετούς Δημάρχους, οι οποίοι μας περιέγραψαν με δικά τους λόγια, αιτήματα που προκάλεσαν την λογική τους και έγιναν talk of the Town Hall. Ξεκινάμε με την διευκρίνηση πως δεν θα αναφέρονται τα σημεία κατάθεσης των αιτημάτων, διότι σκοπός του cityhub δεν είναι να φωτογραφίσει τους πολίτες που τα υπέβαλαν αλλά να φωτίσει μια άγνωστη πτυχή της καθημερινότητας των Δημάρχων.

Με αεροπλάνα και βαπόρια

Πρόσφατα σε Δήμο της Αττικής, πολίτης ζητούσε μετά επιτάσεως ο Δήμος να μεριμνήσει ώστε να τοποθετηθούν διπλά τζάμια στο σπίτι του, επειδή ο ήχος των αεροπλάνων τον ενοχλούσε. Όταν ενημερώθηκε πως ήταν μια μέρα που πετούσαν μαχητικά στο πλαίσιο μιας άσκησης και πως ο Δήμος δεν μπορούσε να κάνει κάτι, οι φήμες θέλουν το πολίτη να πηγαίνει στο πεντάγωνο. Αντίστοιχο αλλά λίγο πιο πολύπλοκο. Δημότης ζήτησε από τον Δήμαρχο να πάνε μαζί στο Ελ. Βενιζέλος και να ζητήσουν να αλλάξει ο αεροδιάδρομος και να μεταφερθεί πιο μακριά από το σπίτι. Μάλλον δεν έγινε δεκτό το αίτημα. Αντίστοιχο αίτημα συνέβη και σε παραθαλάσσιο δήμο, αλλά αυτό αφορούσε τα φουγάρα των πλοίων. Ζητήθηκε λένε οι πληροφορίες τα καράβια…να κορνάρουν λιγότερο είτε να βάλουν άλλες ..κόρνες μπαίνοντας στο λιμάνι.

Αίτηµά της να της βρει σύζυγο

Σε Δήμο της Περιφέρειας, πολύ τουριστικό είχαμε αίτημα εις διπλούν μάλιστα. Στην πρώτη θητεία του δημάρχου, μια κυρία γύρω στα 65 έτη, ζήτησε συνάντηση με τον δήμαρχο – η οποία πραγματοποιήθηκε – και το αίτημα της ήταν να της βρει σύζυγο. Ο Δήμαρχος όπως προκύπτει από την συνέχεια την παρέπεμψε στο …μέλλον. Το μέλλον όμως ήρθε και μετά την επανεκλογή του και αφού η κυρία έβαλε το 7 μπροστά στην ηλικία της, επανήλθε στον Δήμαρχο ζητώντας του να γίνει πραγματικότητα το αίτημα της στην νέα θητεία του Δημάρχου. Το ερώτημα είναι πόσες θητείες θα κάνει ο Δήμαρχος. Μην φανταστείτε όμως πως αυτό αφορά μόνο την περιφέρεια. Δήμος στην Αττική λαμβάνει αιτήματα να κάνει το προξενιό.

Ποδοµασάζ ζητούσαν οι δηµότες

Οι ανάγκες των πολιτών στην χώρα είναι πολλές. Σε Δήμο της χώρας, που ομολογουμένως παρέχει καλές υπηρεσίες είτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας, είτε μέσω των κοινωνικών δομών, έπεσαν από τα σύννεφα όταν σε βάθος χρόνου τους ζητήθηκε όχι μόνο από έναν αλλά από αρκετούς δημότες να βάλουν υπηρεσία που να προσφέρει μασάζ κατ΄ οίκον για διάφορα ζητήματα που τους ταλαιπωρούσαν. Κυρίως ποδομασάζ ζητούσαν λένε οι πληροφορίες. Ο Δήμος αρνήθηκε ότι μπορεί να προσφέρει αυτή την υπηρεσία.

Μάθηµα χρήσης του κινητού στον δηµότη

Μια μέρα σαν όλες, δημότης άλλου δήμου της Αττικής, επισκέφτηκε Δήμαρχο όμορου Δήμου επειδή έτσι τον συμβούλευσαν από τον δικό του Δήμο όπως ισχυρίστηκε. Ποιο το αίτημα; Να του δείξουν πως δουλεύει το smartphone του. Όταν μάλιστα πήγε στο δημαρχείο μαθαίνουμε, πως ο πολίτης ορκίζονταν πως του το πρότειναν από όμορο Δήμο και μάλιστα επέμεναν πως στον άλλο Δήμο ξέρουν καλά από έξυπνα κινητά. Τελικά, παρά το αρχικό σοκ του διευθυντή του γραφείου του Δημάρχου, η δουλειά έγινε. Έκανε μάθημα χρήσης του κινητού στον δημότη που πήγε.

Το e-mail στον υπολογιστή του

Σχεδόν πανομοιότυπο ήταν το αίτημα όπου Δημότης ζητούσε από τον Δήμαρχο της πόλης του, να πάει σπίτι του να του ρυθμίσει το email στον υπολογιστή του διότι δεν λάμβανε τις ενημερώσεις του Δήμου. Τουλάχιστον ήθελε να μαθαίνει τα νέα της πόλης του. Άγνωστο τι έγινε, αλλά φήμες θέλουν τους Δήμους να βάζουν ως ένδειξη καλής θέλησης, ταμπέλες στα Δημαρχεία τους που να αναγράφουν: Τα κάνω όλα και συμφέρω.

Μια λάµπα που αναβοσβήνει για να κοιµηθεί

Δημότης αστικού δήμου, ζήτησε από την δημοτική Αρχή να αλλάξει μια λάμπα στο δρόμο του και να βάλει μια που αναβοσβήνει διότι θα τον βοηθούσε να κοιμηθεί καλύτερα έλεγε. Σε περιφερειακό δήμο της χώρας, φήμες λένε πως ένας δημότης ζήτησε από τον Δήμαρχο, να τοποθετήσει έξω από το σπίτι του μια ταμπέλα που να γράφει: μην κορνάρετε και μην μαρσάρετε διότι ο διαμένων στο οίκημα κοιμάται ελαφριά.  Μια φορά και έναν καιρό ένας δημότης ζήτησε από τον Δήμαρχο να βγούνε μαζί έξω σε ένα κέντρο διασκέδασης προκειμένου να είναι και ο ίδιος στις φωτογραφίες της επόμενης ημέρας

Κλουβί για να βάλει µέσα τα περιστέρια

Δημότης της Αττικής, σε επίσκεψη του σε Δημαρχείο, ζήτησε να αγοράσει ο Δήμος ένα μεγάλο κλουβί για να βάλει μέσα τα περιστέρια που πετούν αμέριμνα στην περιοχή, προκειμένου να μην κουτσουλάνε στο σπίτι που έμενε. Η συζήτηση περιλάμβανε και επιχειρήματα οικονομικής φύσεως. Δηλαδή, το κόστος των καθαριστικών για τις ακαθαρσίες των Περιστεριών και τον χαμένο χρόνο για τον καθαρισμό, και επειδή ο χρόνος είναι χρήμα περιλαμβάνονταν στα επιχειρήματα. Το αίτημα του δημότη για τα Περιστέρια μάθαμε πως δεν ικανοποιήθηκε. Και για να σας προλάβουμε, δεν είναι δημότης Περιστερίου.

Ενοχλούσε ο κάδος

Ο κακός χαμός γίνεται με τους κάδους σκουπιδιών. Οι φήμες θέλουν δημότη πολυκατοικίας να προσέρχεται σε δήμο ζητώντας ο κάδος των απορριμμάτων να μεταφερθεί από την πολυκατοικία που διαμένει στην μονοκατοικία πιο πάνω με το επιχείρημα ότι εκεί παράγονται τα περισσότερα σκουπίδια. Ο δήμαρχος εξηγούσε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβαίνει και άρχισε να του δείχνει στοιχεία από την υπηρεσία της καθαριότητας μήπως και καταφέρει να τον πείσει πως δεν έχει δίκιο.