Η σοκαριστική δολοφονία της 28χρονης από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων που τον είχε καταγγείλει, κι ενώ καλούσε την Άμεση Δράση, ήταν η πέμπτη γυναικοκτονία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Είχαν προηγηθεί οι δεκατρείς βεβαιωμένες του 2023. Κι όμως ο όρος αναζητά ακόμη αναγνώριση.

Η Νέα Αριστερά, δια του προέδρου της Αλέξη Χαρίτση, ανακοίνωσε πως επειδή «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε γυναίκες να δολοφονούνται την ώρα που η Κυβέρνηση και η Αστυνομία έχουν ρόλο παρατηρητή» προχωρά στην κατάθεση τροπολογίας για την άμεση ποινική κατοχύρωση του όρου.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε συνολικά: «Χθες βράδυ είχαμε μία ακόμη γυναικοκτονία. Και μάλιστα έξω από Αστυνομικό Τμήμα, εκεί όπου η 28χρονη γυναίκα είχε προσφύγει για προστασία. Δεν της την έδωσαν.

Ζήτησε περιπολικό να τη συνοδεύσει στο σπίτι της. Δεν της το έδωσαν. Μάλιστα, ενώ βρισκόταν μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα, της ζήτησαν να βγει έξω και να καλέσει την Άμεση Δράση. Και εκεί, αναζητώντας βοήθεια, την βρήκε ο δολοφόνος της.

Είναι η πέμπτη γυναικοκτονία μέσα στους λίγους πρώτους μήνες του 2024. Ως εδώ.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε γυναίκες να δολοφονούνται την ώρα που η Κυβέρνηση και η Αστυνομία έχουν ρόλο παρατηρητή. Σήμερα προχωράμε στην κατάθεση τροπολογίας για την άμεση ποινική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία».

Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αδιαφορεί. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας.

Κανένα panic button δεν τις προστατεύει, είναι οι ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες που τις προστατεύουν. Ούτε μία λιγότερη».