Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία προγραμματίζεται ενόψει της συμπλήρωσης των 75 ετών του ΝΑΤΟ στις 3 και 4 Απριλίου.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν μείζονα ζητήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, ενώ θα πραγματοποιηθεί και χωριστή τελετή σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών για την επέτειο των 75 ετών από τη σύναψη της συμμαχίας.

Με φόντο το παγκόσμιο κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας, η ατζέντα της συνάντησης έχει διαμορφωθεί με γνώμονα την προαγωγή της ενότητας της Συμμαχίας, της ασφάλειας και της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Τα θέματά της ατζέντας περιλαμβάνουν την αποτίμηση και αποτροπή της ρωσικής απειλής, τη σταθερή υποστήριξη της Ουκρανίας (θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας), καθώς και την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τις χώρες του Ινδοειρηνικού (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα). Θα υπάρξει μάλιστα συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των ανωτέρω τεσσάρων χωρών καθώς επίσης και του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell.

Ως προς τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες του Νότου, ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται να δοθεί στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις χώρες του Σαχέλ, καθώς οι συμμετέχοντες Υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να συζητήσουν τις συστάσεις που διατύπωσε πρόσφατα σε έκθεσή της η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για τις εν λόγω περιοχές.